時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你可以鬧中國封遲左,但起碼好過美國活在謊話中。

伯爵府

echoprimera 發表於 20-3-25 17:49
肺炎肆虐下,民主國家確診的除了一般市民大眾外也包括有官員、 政要、 運動員、 荷里活影星、 名人... 中 ...

會唔會係外國名人才有錢驗

大宅

auhiyo 發表於 20-3-25 19:23

唔好比較其他國家係防疫、抗疫上做得比自己差, 就自我感覺良好吧.
小朋友成績差你向佢了解點解做得不好時,佢答你同學甲乙丙仲考得衰過自己, 你會開心嗎?

子爵府

auhiyo 發表於 20-3-25 19:23

冇錯,美國一錯再錯,搞到依家疫情越來越嚴重,仲挑起種族歧視

仲有英國,一開始佛系抗疫,錯失良機,依家確診不斷升

根本世界冇完美

子爵府

echoprimera 發表於 20-3-25 19:44
唔好比較其他國家係防疫、抗疫上做得比自己差, 就自我感覺良好吧.
小朋友成績差你向佢了解點解做得不好 ...

咁不斷少爆埋怨,可以回到過去嗎?可以幫助抗疫嗎?

子爵府

Natalie625 發表於 20-3-25 19:46
咁不斷少爆埋怨,可以回到過去嗎?可以幫助抗疫嗎?

算啦,唔知呢啲係咪愛之深責之切啦,總之中國有啲咩做錯呢,就算之後點樣補償番,都會不斷俾人話係錯,但如果外國國家有錯呢,佢哋就話你唔好攞外國同中國比,但人哋做得好呢,又要攞去同中國比喎

shunying    發表於 20-3-26 12:35
fannywong2208    發表於 20-3-26 09:41
kakachopper    發表於 20-3-25 23:21
ANGE_FB    發表於 20-3-25 21:35
ANGE_FB    發表於 20-3-25 21:34

子爵府

即使西方, 實現民主都只得一百幾廿年而已。美國更只係幾十年。
中國曾經被人肢解, 跟住再打內戰, 只係講緊我地阿爺果代。
何況中國十幾億人, 46個種族, 各省市生活水平、文化都有差異, 搞民主要好小心, 無法子跟隨西人方法。但我有信心總會有天實現民主, 逐忽地方試試, 步步如屐薄冰, 過程中一定係時鬆時緊。
人類幾千年歷史, 民主領先幾十年只係歷史中的一小段, 有什麼好吹噓?
我倒是希望中國切實啲行社會主義, 依家係共產+資本主義的怪胎。

子爵府

中國做得差嗎?我唔覺wor, 如果你要求對於一個未知係咩既病毒, 做到100分 ,我覺得係你太無知了

shunying    發表於 20-3-26 12:37
siumicmic    發表於 20-3-26 08:56

珍珠宮

外國未爆時已經覺得中國做得好好了,外國爆時覺得中國簡直做得更好啦,無人做得衰OK?

男爵府

echoprimera 發表於 20-3-25 19:10
如果政府在李文亮醫生在微信提出警告時已經正視問題, 武漢肺炎會到了如此田地嗎? 多少家庭失去家人,企 ...

如果歐美在武漢封城時已經正視問題,新冠肺炎會到了如此田地嗎?
講Just a flu , herd immunity 比起一個城市既公安級數又如何比較?

男爵府

怪獸青BB 發表於 20-3-25 21:14

外國未爆時已經覺得中國做得好好了,外國爆時覺得中國簡直 ...

中國中央一發覺地方政府處理有問題,院士鍾南山八十多歲都趕往武漢,有發現上報中央既即果段封城!
呢個顯示出有些事中央政府要放手地方政府以避免層層審批減低效率,但有些事要快速插手,但平衡點在那,不同時期有不同的最優選項!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

echoprimera 發表於 20-3-25 19:10
如果政府在李文亮醫生在微信提出警告時已經正視問題, 武漢肺炎會到了如此田地嗎? 多少家庭失去家人,企業経濟損失,打工仔面對日後可能失去工作, 遲了一個月撥亂反正,還覺得是好事嗎?...

你用一啲不可預知嘅情況去譴責中國,我覺得唔太合適,對中國亦不公平,正如,多個西方國家早喺中國通報時已經知道情況,中國嘅做法同經驗,西方國家都睇到,但結果呢?

當初中國係第一個面對病毒嘅國家,對哩隻病毒係完全冇認識,傳染度有幾高,疫情規模會有幾大,哩啲全部唔知,要做一切防控疫情,都係摸着石子過河,一步一步行出嚟,今日嘅成效,得來絕對不容易,你可以對比其他國家,已有中國做示範,結果防控疫情都做得不理想,中國咁都叫做得唔好?講封鎖消息,我諗美國貴為民主大國,佢哋對國民嘅隱瞞誤導,唔係更應該受到譴責嗎?

唔好同我講甚麼愛之深恨之切嚟合理化你嘅不公平的批評,中國今次除咗自己國家防控做得好,更用自己餘力去幫助超過82個國家,點解哩啲你唔提? 如果你真係對中國冇偏見。

些芬易呢焚    發表於 20-3-27 04:21
shunying    發表於 20-3-26 12:41
fannywong2208    發表於 20-3-26 09:46
tinlong22    發表於 20-3-26 09:36
siumicmic    發表於 20-3-26 08:59
yuenheimama    發表於 20-3-26 08:16
賭神    發表於 20-3-26 01:55
chow_mama    發表於 20-3-25 23:29
kakachopper    發表於 20-3-25 23:23
peggy1    發表於 20-3-25 23:20

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wln 發表於 20-3-25 14:47
新聞自由的可貴
今次係表露無遺

可貴也可悲,
香港嘅新聞自由被濫用,
假新聞做到比真新聞還真

些芬易呢焚    發表於 20-3-27 04:21
yuenheimama    發表於 20-3-26 08:16
peggy1    發表於 20-3-25 23:20

伯爵府

echoprimera 發表於 20-3-25 17:49
肺炎肆虐下,民主國家確診的除了一般市民大眾外也包括有官員、 政要、 運動員、 荷里活影星、 名人... 中 ...

我記得嗰時大陸同事嘅群組當時日日報導死咗幾多個武漢官,邊幾個醫生嘅通報新聞,記得湖北有間醫院連院長都中招病死埋,佢老婆追住黑箱車不肯停喊到好悽厲嘅報道,我哋睇到眼濕濕,點解你話零感染?眼盲?心盲!

公爵府

BK Milk勳章

咁同自己比law,今次對比上次sars又好唔好呢?

子爵府

回覆樓主:

其實最錯係WHO!

一個咁高傳染性嘅virus, 佢地在武漢封城時仲口声声話吾嚴重. 完全沒有警告其他國家要檢測及控制入境人仕。

香港人好在自覺地戴口罩,否則一個接近八百萬人密度咁高嘅城市會咁少人中招嗎?

侯爵府

中國一爆,二月初意大利即刻禁內地同香港機入境,但結果呢?有目共睹!

子爵府

但呢個小朋友确實成績最好wor, 點解仲要踩個小朋友吾够好?

男爵府

家陣係全球抄中國作業呀,咁你講下家陣有咩地方抗疫係做得比中國好呀,我都想睇下。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shobi 發表於 20-3-25 22:38
中國一爆,二月初意大利即刻禁內地同香港機入境,但結果呢?有目共睹!
...

如冇記錯(有錯請指正),美國係第一個國家禁止過去14日內曾到中國境內的外國人入境,但美國竟然同國民講只係普通流感,如果只係普通流感,美國又會咁大反應禁入境?美國咁快知哩個病毒的嚴重性?

首頁
12345...10

尾頁

跳至