樓市動向

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如租客要求減租你地會減幾多個%?死約剛剛完,現在個租金亦係市價。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

回覆 esmehouse 的帖子

睇下你本身租金幾多
如果$15000樓下, 而你個單位依家亦係市價, -500左右始終依家經濟差左。
搵個新客又要重新俾agent fee. 如果租客正常, 減少少俾佢
我業主話+我1K, 我最後搵到筍租盤走左, 依家佢單位幾次有人來睇都未有人租住

別墅

esmehouse 發表於 20-3-25 16:40
如租客要求減租你地會減幾多個%?死約剛剛完,現在個租金亦係市價。

10000以上平1000可以接受。

男爵府

無減,因為已低過市價。

子爵府

睇下你同類單位中原/美聯咩叫價, 跟果個價平500 to 1000,續約慳返agent fee , 我通常跟market price 平少少比佢,
當然大前題係佢平時好唔好交租&多唔多野叫你整!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

謝謝咁多位嘅意見
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我都想知,市道好轉,如果本身平左1成,生約可以加嗎?

寶石宮

tommy_baby 發表於 20-3-26 10:27
我都想知,市道好轉,如果本身平左1成,生約可以加嗎?
我知有 d 業主一到生約就會加租

男爵府

esmehouse 發表於 20-3-26 10:37
我知有 d 業主一到生約就會加租

我無加,續約加一次仲要平過市價,佢係好客不過整日整爛野!

男爵府

回覆樓主:

你要知到個市價係唔係真係市價。
如果個市價已反映近日氣氛同經濟情況, 咁就無再減的必要了。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-3-26 14:06
你要知到個市價係唔係真係市價。
如果個市價已反映近日氣氛同經濟情況, 咁就無再減的必要了。
...

講得好岩,減唔減睇個人喜歡啦,我個租客已有政府資助仲想我滅。

伯爵府

想借位問吓死約期內會吾會減租?

大宅

milkylok 發表於 20-3-26 18:32

死約期間無得加價和減價!

男爵府

milkylok 發表於 20-3-26 18:32

咁疫情又無分生死約嘅,呢幾個月死約都叫個客交小千零
利申:支持祖國 反對移民

複式洋房

如果係好租客,我會減
依家個時勢,再搵新租客,又要比aa 賺,又麻煩

男爵府

睛靈勳章

我個租客話佢人工減了,叫我四月即刻減租比佢!我地係簽了兩年死約,要到年尾十二月中才完死約,租客已經話睇買樓,應該唔會再續約!佢哋有工人,又有車,又睇樓竟然話比人減人工所以叫我地減租比佢!AA幫我搵客時講明簽兩年死約,每月減了10%比佢,可惜我心軟,本來係要收二十四張期票,當時全屋苑最平了!仲要求比二十一日免租期!AA話好客,話個客租車位都用4/5 仟一個月,兩萬租金點樣都比得起!我老公話加人工又唔見話加租比我,老公話佢公司叫做大陸廠,開不到工,老闆叫人幫手,都放兩個月no pay leave!
租客又話幫手,老公話我等五十多歲人,死慳死抵,又冇$用工人,又冇車,又冇$去旅行。租金收入都報足稅,政府都唔會幫到手!
我地就搵到銀行幫手,借咗十個月糧,有什麼事都有錢急用,唔知道要不要教一下個租客!但係佢地講自己係做財務!都唔知係咪見到新成交的租金平了一仟就叫我地減租!

男爵府

唔會減,因為之前租金加時,都無大幅加,比市價便宜。所以而家仲係市價。如果租客問我減,我會同佢講,咁之後租金加左,我會每年調整。而家我係每二年先加少少。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我就考慮佢交租是否準時[5天內]

複式洋房

幾時都一樣
睇內裝座向樓層質素咁樣跟市價

伯爵府

回覆樓主:

10%以內,不過我唔會減,因為已平過巿價,兼已經免左一個月租。

首頁

尾頁

跳至