時政擂台

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

伯爵府

回覆樓主:

請問邊個國家/地方領導係完美執政?
小至幾百萬人至十幾億人嘅政策都唔會所有人满意的,相信會以當時情况需要只會取其最好最多人最可行的方法。
當然講係無手敵,但要真正可執行及有其效率,都要所有人配合先會成效。
香港係资本主社會,人人只顧掃門前雪,當自身利益受损時就會呱呱嘈,没有團結不齊心無包容之心,更有黑心人及反智人,就算有好政策,都可能各懷鬼胎為反而反,成效又點會成功?
香港政府絕對不是最好,比上不足,但比下絕對有餘,一個地圖上連一點大都無既城市地方,已經比好多國家都要好。仁慈不是必然的,硬政你地又話係逼害無人道,邊度有完美聖人執政?

大宅

看到昨日賀一誠連澳門賭場大習團都敢罵,我都不知港府要柔弱到幾時,治亂世用重典吧

水晶宮

露比EE 發表於 20-3-25 17:01
點解唔重罰違反隔離令果班呢?重罰左對其他人就有阻嚇作用,出警告信把鬼咩?

點解唔重罰發放虛假新聞及訊 ...

唔果斷就最死得人多

伯爵府

台灣已經捉咗22x 個人,已經罰款1xxx 萬台幣。

首頁

尾頁

跳至