論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

黎左兩年,仲有一個月就走,整爛左好多野-
1-5隻杯,仲要話我啲玻璃薄。咁耐以黎扣左一隻杯錢
2-1隻碗,扣左佢半隻碗錢
3-跌凹左保暖飯壺
4-掉左個仔學習筷子同膠杯,有證據就扣對筷子
5-攞孖人牌黎砍骨,屋企有砍骨刀唔用,同埋冇人叫佢砍骨
把刀起狗牙同角落撓起左,扣左佢 $200 維修費

今個月又有-
6-晾衫架。整甩左中間條bar,條 bar 係焊住架.佢話係我鬧佢晾得衰左推右推整爛,我覺唔會囉。問muji,話掛野係個度有可能會。佢又有掛

7-洗衣機個防水膠圈. 有個切口。佢日日抹乾,又話唔係佢。

你地會唔會扣6&7錢?佢叫我俾證據.但個cam 影唔到個啲位.唔扣佢,樣樣我俾好赤。換個膠圈要成1000

侯爵府

vonvon19 發表於 20-3-25 23:05
2-1隻碗,扣 ...

每個月最多只可以扣$300.

佢整爛我個staub 我都冇叫佢賠, 不過講明再係咁整爛野就要扣錢。

複式洋房

2-1隻碗,扣 ...

有實質證據就扣啦,咪客氣。
我個姐姐黎左八個月都爛左幾隻碗、晾衫架、窗簾布、bb床、壞左電飯煲,但全部我都冇扣佢錢,因為我冇證據係佢整爛。
佢次次都賴我啲野好舊已老化,係自然爛,唔關佢事,一句sorry都冇架⋯

複式洋房

lenovobb 發表於 20-3-28 08:37
有實質證據就扣啦,咪客氣。
我個姐姐黎左八個月都爛左幾隻碗、晾衫架、窗簾布、bb床、壞左電飯煲,但全部 ...

咁講真冇實質証據架,兩樣野都影唔到係佢整爛...但啲野佢日日用,唔係佢我唔明。

琥珀宮

2-1隻碗,扣 ...

除非你當場見佢整爛,或者佢自己認,否則根本無證據,若你夾硬扣佢錢,佢隨時告番你轉頭。

大宅

木土土 發表於 20-3-28 19:09
除非你當場見佢整爛,或者佢自己認,否則根本無證據,若你夾硬扣佢錢,佢隨時告番你轉頭。
...

是小心...
樓主姐姐就完約, 小心佢玩嘢

複式洋房

dinner1314 發表於 20-3-29 10:48
是小心...
樓主姐姐就完約, 小心佢玩嘢

佢玩緊野啦。自己2點煮飯食話我唔俾佢早食飯。係條gap 到滿係塵,叫佢掃,佢話掃唔到。癲拿左

男爵府

jimliu713 發表於 20-3-28 07:33
每個月最多只可以扣$300.

佢整爛我個staub 我都冇叫佢賠, 不過講明再係咁整爛野就要扣錢。

不是每個月最多扣$300,
是計單一事件最多扣$300,每個月可以扣幾次,至 扣盡4分一薪金封頂.
有錯請指正

大宅

1010k 發表於 20-3-31 15:08
不是每個月最多扣$300,
是計單一事件最多扣$300,每個月可以扣幾次,至 扣盡4分一薪金封頂.
有錯請指正:f ...

正確 我有扣佢 叫佢簽返名話同意 費事一陣告返我轉頭

子爵府

回覆樓主:

我個印尼姐姐又係,整爛嘢永遠唔會認錯只會話係我哋問題或者係件物件嘅問題 ... 冇叫佢賠錢, 不過係有啲嬲嬲哋佢唔認錯嘅態度

大宅

2-1隻碗,扣 ...
整爛既嘢比你多好多,無扣過,後悔佐啦,諗諗下,自己對個工人真係幾好的。

大宅

回覆樓主:

其實工人整爛野係經常發生的事,你扣佢錢,咪俾藉口佢唔高興,再論盡啲囉
我家公主每次打爛野,我都只係叫佢以後小心點,無扣佢錢,始終要佢睇住小朋友,唔夠膽令佢唔開心

大宅

2-1隻碗,扣 ...

我姐姐整爛野,熨爛衫 我都冇扣錢,我覺得會傷害大家關係

大宅

purple_lily 發表於 20-5-12 22:08
其實工人整爛野係經常發生的事,你扣佢錢,咪俾藉口佢唔高興,再論盡啲囉
我家公主每次打爛野,我 ...

Agreed!

大宅

我都唔會扣錢

因為打工 用到個mouse壞左
你會唔會想賠錢比公司?

係, 係我日日用,係粗手粗腳d
但,我打工,就係甘。

不過會心裡有黑豬,到時咪唔renew 就算

複式洋房

我果個夠膽將水喉隔垃圾果個不銹鋼隔掉左,搵左2日都搵唔到,我叫佢自己比錢買個新,同埋重申如果再唔見或整爛野,要自己比錢買返黎!

首頁

尾頁

跳至