想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Chopper88 的帖子

哦~所以就食藥睇下會吾好改善~

大宅

回覆 Solinla 的帖子

有咩藥可以食,之前見經期late 左2-3星期以為中左原來唔係。好失望

男爵府

Solinla 發表於 20-3-27 09:36
回覆 honeybid2 的帖子

我覺的很害怕呀

只可以講,你唔試永遠唔知。反應既野因人而異,亦有好多人IVF 成功後發覺原來唔難,後悔唔早幾年,坊間方法一樣傷財及傷心。

子爵府

其實介唔介意講你哋有無做一啲詳細檢查,例如驗血睇吓自己會唔會係有冇凝血,有抗體等等,呢度有唔同post都有人分享,自己因為呢啲問題,不停咁試,其實係好折磨,例如你有抗體問題,個受精卵一著床就被排斥,咁你一直都唔會去到終點,

當然如果你做晒所有檢查,都無問題,只係心理關口唔想IVF,咁絶對明白,起碼得過知字

複式洋房

Solinla 發表於 20-3-27 09:56
回覆 miumiumomo 的帖子

加油~想請教一下你係點調教自己心態?

排政府生育科,邊等邊自己試,半順其自然作態,每個月排卵期行房,之後就唔理佢,要中就中,唔中就下個月繼續,我也曾經心灰意冷過,睇私家生育科個時又要不斷投入金錢,又要唔成功,個時好想放棄

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

心態上過吾到IVF個關試過的方法好科學嘎啦~玩尿, 驗體溫, 食中藥宦做齊曬呀。

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

基本BODY CHECK, 驗精, 驗HSG, 抽血驗到黃體素不足(所以食排卵藥)但沒有驗抗體, 凝血

子爵府

唔好介意我咁講,從醫學角度,其實如果唔成事一年,已經算係不育,唔應該只係基本body check,不如你哋再做過詳細檢查

我自己都係流產後,成年都唔成事,於是都有同老公去做詳細檢查,發現自己多囊,最後高齡我唔想等,所以去IVF,我咁講唔係叫你去IVF,只係唔想白白浪費時間,折磨自己,因為知道有咩問題,解決咗先再試自然,如果問題係根本唔可以自然懷孕,又唔想IVF,咁咪放棄囉,至少唔使成日問自己點解

複式洋房

回覆 miumiumomo 的帖子

哦~但你都好叻叻呀, 可以一直堅持下去。希望大家都好快齊齊中

大宅

Solinla 發表於 20-3-27 09:25
回覆 stitchbaby19 的帖子

呀~唉, 努力左咁耐, 睇埋呢幾次啦。

家計會質素麻麻地,怕你浪費時間同金錢

複式洋房

不孕呢個事實, 一早明白了。詳細檢查其實包括什麼項目?

子爵府

你有無驗過AMH,FSH之類?抗體都係一種?

先生精子係邊度驗?如果係家計會個隻普通,不要盡信,因為佢用的標準唔同,俗啲講,家計會驗到無問題,有機會係有問題,如果話有少少問題,應該問題唔係會佢講得咁細

複式洋房

回覆樓主:

其實ivf唔係想像中咁恐怖,同好貴。
我自己33 歲結婚,試左6 個月唔得,去檢查先知自己amh得1.44, 唔想等,即係決定去做ivf, 初診到放胎,5 個月的時間,去台灣做,我仲要打ivig都係用左12,3 萬到,當然唔計機票,酒店。
因為唔係一次過比十幾萬,所以感覺唔係好差。
一次成功,我覺得bb抱到手係最緊要,咪之後慳d囉,時間唔等人,年紀大,冇體力同bb玩。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果有時間,可以睇下我之前嘅post, 希望可以俾到鼓勵你,加油

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22342015

複式洋房

諗住自己驗埋FSH AMH,之前問過家計會佢話吾使驗住。但我心思思想驗左佢。我老公個d真係家計會驗嘎

大宅

Solinla 發表於 20-3-27 21:38

諗住自己驗埋FSH AMH,之前問過家計會佢話吾使驗住。但我心思思想驗左佢。我老公個 ...

家計會真係好廢,不如認真搵個私家生育科check清楚。
(重新再抽血驗荷爾蒙,先生重新驗精,呢d先係科學)

贊成你一邊排公家ivf,一邊自己再試。
等得嚟可能你會改變睇法,亦都可能可以衝破你嘅心理關口。

我30歲都冇,已經做咗ivf,一次就成功,仲有7粒雪胎可以追二胎。
由細到大我都屬於目標為本嘅人,達到目的(生到自己同老公嘅b)就可以啦,方法(自然/iui/ivf)唔緊要。

祝你早日成功

子爵府

咁你心動不如行動,家計會真係唔係好掂,搵個私家不育科醫生check 清楚,唔使怕話會説你IVF,因為嗰個都係下一步先需要再考慮,最緊要係知道問題出係邊度

複式洋房

回覆 xanexane 的帖子

謝謝你~你真係好勇敢呀~

複式洋房

嗯嗯~我諗都要同先生再商量下是否要再搵醫生check。
謝謝你們~

大宅

首頁

尾頁

跳至