親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

疫情下airbnb 退款, 4月14打後入住的, 有人成功或正在聯絡房東或bnb 客服想安排全數退款嗎??除左另一貼見到有個c9幫朋友打比bnb 客服外, 沒見到有其他人討論.
有冇其他c9 都係租airbnb 的 一齊討論下呀

別墅

sonkwsmi 發表於 20-3-26 11:36
疫情下airbnb 退款, 4月14打後入住的, 有人成功或正在聯絡房東或bnb 客服想安排全數退款嗎??除左另一貼見到 ...

我打咗去問5月份可以取消未,佢都未覆我 應該都未得住,

複式洋房

m.mic 發表於 20-3-26 12:02
我打咗去問5月份可以取消未,佢都未覆我 應該都未得住,
我都係5月,佢覆我房東話唔退,叫我再等等有冇新政策,你係問bnb客服?

別墅

sonkwsmi 發表於 20-3-26 15:05
我都係5月,佢覆我房東話唔退,叫我再等等有冇新政策,你係問bnb客服?

我房東可以改時間 ,但係我想取消,所以咪打去客服問吓!

別墅

我都係5月,等緊bnb 下一步會點做,如果而家自己退就要蝕服務費

複式洋房

jerrycool 發表於 20-3-26 15:52
我都係5月,等緊bnb 下一步會點做,如果而家自己退就要蝕服務費

你租房係最寬鬆政策個隻? 多數出租房係退50% , 比錢後48小時內取消先全退. 唔確認最好去查下你訂單->旅程->顥示詳情->有關你的訂單備註, 由於新冠病毒-> 按(了解你的選擇)-> 我已不需要住宿, 之後就可以睇到退嘅錢有幾多. 當然之後千萬唔好按任何確定制啦.
唉, 我一家3口連續租左8日大阪...... 如果退一半再扣埋服務費嘅話........

別墅

sonkwsmi 發表於 20-3-26 16:44
你租房係最寬鬆政策個隻? 多數出租房係退50% , 比錢後48小時內取消先全退. 唔確認最好去查下你訂單->旅程 ...

其實佢啲政策我都睇到一頭霧水

佢咁樣係咪即係我可以全退 (之前比左50%)

大宅

回覆 sonkwsmi 的帖子

我都係5月呀, 已電郵屋主冇回覆, 呢架都係等airbnb幾時可以免費取消5月

複式洋房

jerrycool 發表於 20-3-26 16:50
其實佢啲政策我都睇到一頭霧水

佢咁樣係咪即係我可以全退 (之前比左50%)
應該就係啦,你好叻租左間可以退款,重只係比左50%, 你啱依家自己取消係唔退服務費, 咁要等AIRBNB有新取消政策, 你本身去邊呀?

複式洋房

m.mic 發表於 20-3-26 15:33
我房東可以改時間 ,但係我想取消,所以咪打去客服問吓!
你都好話哂房東都覆下嘢, 我嗰個SEND 左2次訊息應都冇應過我, 離哂譜架

別墅

sonkwsmi 發表於 20-3-26 17:43
應該就係啦,你好叻租左間可以退款,重只係比左50%, 你啱依家自己取消係唔退服務費, 咁要等AIRBNB有新取消政 ...

我睇番個屋主set 應該係叫 "彈性"政策
本身5月中去大阪 , 有老有小 , 全部人都係第一次去 , 而家大家都失望

別墅

sonkwsmi 發表於 20-3-26 17:45
你都好話哂房東都覆下嘢, 我嗰個SEND 左2次訊息應都冇應過我, 離哂譜架

我啱啱問佢可唔可以免費取消,佢話如果係政府唔俾去韓國可以免費取消,叫我自己搵客服,佢咁講即係唔可以

民房

回覆樓主:

好似四月先退得嫁
2020年3月更新:因應最新的COVID-19 肺炎情況,Airbnb 宣佈 3月14日或以前預訂、並在4月14日或以前入住的訂單,旅客可申請全額退款!(詳情請點擊下圖)

https://www.iplayhk.com/2019-2020%e5%b9%b4airbnb-%e5%84%aa%e6%83%a0%e7%a2%bc-%e9%a6%96%e5%96%ae%e6%9c%80%e9%ab%98%e6%b8%9b-hk399/

wcpcelia    發表於 20-3-27 14:40

複式洋房

jerrycool 發表於 20-3-26 17:47
我睇番個屋主set 應該係叫 "彈性"政策
本身5月中去大阪 , 有老有小 , 全部人都係第一次去 , 而家大家都失 ...
你算叻架啦,都好彩租左間彈性政策,希望大家好快可以退款啦

複式洋房

PeterWong王 發表於 20-3-26 21:28
好似四月先退得嫁
2020年3月更新:因應最新的COVID-19 肺炎情況,Airbnb 宣佈 3月14日或以前預訂、並在4月1 ...
依家即係要等airbnb再有更新先知點做.....個客服電話上次我打足一日,每次響41分鐘就無聲,激到我. 已經3月尾啦,重唔講4月14日打後點處理!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

試下主動聯絡host
我家人訂左4月中沖繩,之前問過host唔肯退
最近host主動聯絡佢話肯退,佢即刻聯絡airbnb,好快就退到了

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 20-3-29 14:09
試下主動聯絡host
我家人訂左4月中沖繩,之前問過host唔肯退
最近host主動聯絡佢話肯退,佢即刻聯絡airbnb ...
謝謝你。之前已send左2次msg, 今日再send個屋主覆都冇覆過我。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sonkwsmi 發表於 20-3-30 21:31
謝謝你。之前已send左2次msg, 今日再send個屋主覆都冇覆過我。

希望你好快退到啦

sonkwsmi    發表於 20-3-31 16:03

別墅

5月31日前的可以取消了

複式洋房

jerrycool 發表於 20-3-31 13:44
5月31日前的可以取消了
剛看了,要提供證明,請教你提交左啲乜呀?
如選政府旅遊限制,要交資料(不包括旅遊警示)
如選航空公司,要交取消航班證明
我沒有取消航班證明,因為5月出發個啲多數係航班未取消,只係航空公司比你地自行取消或更改
政府唔知交乜..............

首頁

尾頁

跳至