想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

多謝咁多位呀~

另外, 諗起一樣野想同大家分享一下. 我confirm bingo之前幾日, 聽過一個中醫講, 佢話, period完左之後起計, 10日內最好唔好行房, 因為咁樣係會影响hormon的. 唔知真唔真, 我自己就証明唔到喇. 如果你有興趣不防一試~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ik2006 於 09-5-26 16:42 發表
多謝咁多位呀~

另外, 諗起一樣野想同大家分享一下. 我confirm bingo之前幾日, 聽過一個中醫講, 佢話, period完左之後起計, 10日內最好唔好行房, 因為咁樣係會影响hormon的. 唔知真唔真, 我自己就証明唔到喇. 如 ...

period 完計 如果 M 係7日, 10日後都D17, 28日的話, 咪過左排卵期?

大宅

好媽媽勳章

我諗佢以一般period係4-5日咁上下啩... 我記得當時我阿嫂問, 10日會唔會miss左好時機架? 佢話, 你來經4日, 再過10日咪排卵囉...咁講既

原帖由 miffymiffy 於 09-5-26 18:12 發表

period 完計 如果 M 係7日, 10日後都D17, 28日的話, 咪過左排卵期?

大宅

IK2006,你係m遲左幾多日先check到bingo架??

大宅

恭喜你呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Congratulations

複式洋房

恭喜恭喜
BBILOVEYOU333

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ik2006 於 09-5-26 18:22 發表
我諗佢以一般period係4-5日咁上下啩... 我記得當時我阿嫂問, 10日會唔會miss左好時機架? 佢話, 你來經4日, 再過10日咪排卵囉...咁講既

嗯, 如以 4日計, 岩岩 10日 後係day 14

大宅

好媽媽勳章

其實今次無話遲唔遲, 因為我peirod不嬲都有1-3日出入; 不過我有量體温的, 高温期第14日諗住佢會drop, 點知佢又唔drop, 諗住佢第15日會drop, 又唔drop喎, 咁第16日咪用紅d睇下有無深粗囉... 點知呢頭沉完, 果頭就有深粗紅線, 等左10分鍾, 條下線仲深過上線tim.
果時都半信半疑架, 又驚又喜...因為我排卵期入左醫院, 打埋嗎啡, 照左X-RAY, 所以都好驚有左...
到第二日(即Day 17高温), 買支clearblue再confirm下, 又係好快出現好明顯既"+"字, 咁樣知道bingo的~

原帖由 dchanl 於 09-5-26 19:00 發表
IK2006,你係m遲左幾多日先check到bingo架??

男爵府

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜恭喜

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

恭喜恭喜

大宅

Congratulation~~

大宅

congratulations!!!

大宅

我今個月都遲左幾日, 紅d就keep住50%. 老公覺得應該有左, 但我自己就覺得未必. 所以而家好煩惱. 用綠d又無color. 我見有d人係m遲左8-10日先check到, 唔知我會唔會都係咁呢?

瑪瑙宮

原帖由 dchanl 於 09-5-26 23:30 發表
我今個月都遲左幾日, 紅d就keep住50%. 老公覺得應該有左, 但我自己就覺得未必. 所以而家好煩惱. 用綠d又無color. 我見有d人係m遲左8-10日先check到, 唔知我會唔會都係咁呢? ...

睇埋明日/後日先啦~

大宅

好鬼心急, 如果係要黎m, 就請m小姐早d黎, 等我可以快d再開工. 如果係要bingo就快d比我confirm.

大宅

好媽媽勳章

真係要放鬆心情呀, 我都試過, 越急, m小姐越玩野... 後尾唔理佢, 佢咪乖乖地黎囉...

原帖由 dchanl 於 09-5-26 23:43 發表
好鬼心急, 如果係要黎m, 就請m小姐早d黎, 等我可以快d再開工. 如果係要bingo就快d比我confirm.

複式洋房

原帖由 ik2006 於 26-5-2009 20:00 發表
其實今次無話遲唔遲, 因為我peirod不嬲都有1-3日出入; 不過我有量體温的, 高温期第14日諗住佢會drop, 點知佢又唔drop, 諗住佢第15日會drop, 又唔drop喎, 咁第16日咪用紅d睇下有無深粗囉... 點知呢頭沉完, 果頭就有深 ...

你話照左X-RAY, 照計你照果陣應該係有左baby, 咁會唔會有事架??

大宅

好媽媽勳章

係呀, 所以知道bingo果時都好擔心, 不過琴日產檢問過醫生, 佢話bb好健康, 暫時睇唔到果時藥物及x-ray對bb有咩影响.
同埋照果日, 醫生同我check過not pregnant先照x-ray的~

原帖由 jesschi109 於 09-5-27 00:31 發表

你話照左X-RAY, 照計你照果陣應該係有左baby, 咁會唔會有事架??

首頁

尾頁

跳至