懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早幾日去健康院覆診,見好多媽媽戴晒口罩眼鏡/眼罩,但完全唔紮頭髮....d頭髮係咁hi個口罩外面

其實除左紮頭髮....仲有好多野發現d媽媽都無做足.....

戴口罩之前/除口罩之前/除口罩之後... 無即刻洗手,就算係廁所洗手,好多人都係hea洗幾秒就當ok

開門關門之後...無消毒隻手就即刻㩒電話...

特別時期,媽媽們真係要注重清潔衛生,保障自己同bb

大宅

2020勳章

Mr190727 發表於 20-3-26 13:54
早幾日去健康院覆診,見好多媽媽戴晒口罩眼鏡/眼罩,但完全唔紮頭髮....d頭髮係咁hi個口罩外面

...

戴口罩之前 屋企出門口戴口罩之前都要洗手嗎口罩係新既 除口罩之前 如果岩岩返到屋企係咪戴住個口罩入到廁所洗完手先除 除完再洗多次手如果係街開門關門後好多商場d消毒酒精都用哂/唔fill 係咪拎自帶果枝酒精消毒完手再消毒多次酒精樽身先㩒電話如果返到屋企先消毒部電話得唔得

因我手皮膚敏感 接觸得多酒精同梘液會癢同好乾如果外出係死都唔會除低個口罩同掂個口罩

大宅

我都冇紮頭髮,
但出完街返到屋企一定沖涼洗頭。
我覺得咁樣最乾淨

我都想講,口罩唔好成日掂
我喺公院產檢,每次平均等見醫生都係等30分鐘啫
有d媽媽已經除咗幾次口罩飲水
忍一忍口有幾難
個口罩拉低一次就多一個感染機會
(拉低完又唔消毒隻手走去飲水)
離開醫院搵個人少嘅地方飲水唔得咩

有時睇到好炆但又費時出聲

大宅

2020勳章

xanexane 發表於 20-3-26 16:03
我都冇紮頭髮,
但出完街返到屋企一定沖涼洗頭。
我覺得咁樣最乾淨

我都係 產檢就出門前飲少少水打底先 試過等左2個鐘 私家 去到岩岩好夠留小便同照肚面 打死都唔掂個口罩返到屋企例牌洗哂老公同自己既衫同馬上沖涼洗頭

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

我見過一個,由頭笠到落腳,但攞疊眼紙出嚟係濕嘅,一張張黐住佢自己都meet 唔開,meet 得開之後張銀紙係發毛嘅。你幾小心都係假。

大宅

2020勳章

Nbs 發表於 20-3-26 18:18
我見過一個,由頭笠到落腳,但攞疊眼紙出嚟係濕嘅,一張張黐住佢自己都meet 唔開,meet 得開之後張銀紙係發 ...

濕既發毛既 ...咁佢有無即刻消毒/去廁所洗手呀?

伯爵府

2020勳章

rainbowflower 發表於 20-3-26 19:05
濕既發毛既 ...咁佢有無即刻消毒/去廁所洗手呀?

我唔知佢有冇洗手,但我拎住佢嗰幾張銀紙又要消毒又要索水唔收又唔係真係啤一聲

複式洋房

回覆 rainbowflower 的帖子

出門口前戴口罩...如果你肯定隻手乾淨可以唔洗
呢排出街緊係要自備75%消毒啦... 皮膚敏感就買返d有加潤膚成份嘅....自己試吓邊隻夾自己

返到屋企除口罩前一定要洗手... d菌/病毒係門柄/扶手可以生存好耐

掂電話之前要消毒隻手.... 但好多媽媽開門/㩒lift之後就㩒電話...仲要摸下頭髮/zip頭髮咁....

見到好忟.... 咁樣周圍摸戴左口罩都無用...

複式洋房

回覆 xanexane 的帖子

唔紮頭髮...頭髮會hi到口罩出面...返屋企除口罩,先洗頭,中間有真空期....頭髮有機會帶菌再hi落塊面/咀/鼻...

我係見到有個媽媽全副武裝(3M安全眼鏡+口罩)...但d頭髮亂到咩咁周圍hi...又著超短裙周圍坐.... 先有感而發😂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊