想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家要集胚既話會連續幾個月抽定每次隔幾個月?
之前聽中醫同埋其他人都講話每次抽完俾卵巢休息下比較好!

但今日見左個ivf醫生話最好連續3個月抽,咁樣啲卵會越來越靚,會激活左個卵巢

大家有咩睇法?

複式洋房

2020勳章

muimuichu11 發表於 20-3-26 18:15
之前聽中醫同埋其他人都講話每次抽完被卵巢休息下比較好!
...

連續抽3個月咪好貴(emoji)

別墅

222Jenny 發表於 20-3-26 22:36
連續抽3個月咪好貴(emoji)

佢咁講唔知係醫學角度定商業角度,所以想問下有無人聽過呢個說法

大宅

...

如果你第一次已經有靚卵用,只要有一個已經可值入,點解要連續三個月抽卵,會好貴,亦好傷身囉

男爵府

2020勳章

回覆 muimuichu11 的帖子

連續抽之前好似有JM分享過,其實首先係因為咩原因,你要集胚,如果因為AMH低,少卵,又高齡,咁就要把握時間,因為36-37其實都可以話係分水嶺,啲卵過咗某一個歲數,真係一月不如一月,把握時間都好緊要,至於會唔會靚啲,就唔知

別墅

Whoiling 發表於 20-3-27 13:19
如果你第一次已經有靚卵用,只要有一個已經可值入,點解要連續三個月抽卵,會好貴,亦好傷身囉
...

因為我amh低,又要做埋pgs, 可以植入既胎唔會多

別墅

HOPEFORBB 發表於 20-3-27 13:42

連續抽之前好似有JM分享過,其實首先係因為咩原因,你要集胚,如果因為AMH低,少 ...

我amh低同要做pgs, 所以建議我集胚

大宅

muimuichu11 發表於 20-3-27 20:36
我amh低同要做pgs, 所以建議我集胚

我嗰陣時同你一樣,amh低,要做pgd pgs ,集兩次卵,但中間隔左三個月,因為啲人話養卵要三個月

男爵府

2020勳章

你已經高齡?

別墅

HOPEFORBB 發表於 20-3-28 00:06

你已經高齡?

唔係呀

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
...

我每個月抽,有時一個月抽兩次。
我都係AMH低,我一年儲左15粒,解凍死左3粒,受精得8粒,其中只有3粒可以PGS。

別墅

小野人 發表於 20-3-30 00:10
我都係AMH低,我一年儲左15粒,解凍死左3粒,受精得8粒,其中只有3粒可以 ...

點解唔係養到day5個時切埋片做pgs呀?
又雪又解對胚胎有損耗架喎

複式洋房

muimuichu11 發表於 20-3-30 11:12
點解唔係養到day5個時切埋片做pgs呀?
又雪又解對胚胎有損耗架喎

我集卵嘛,最後抽個次就一次過拎埋舊個d卵出黎受精。

複式洋房

2020勳章

小野人 發表於 20-3-30 00:10
我都係AMH低,我一年儲左15粒,解凍死左3粒,受精得8粒,其中只有3粒可以 ...

嘩!好貴!

別墅

我之前係台灣做就每個月都抽,有時一個月2次
醫生話卵巢每個月都會製造一批新嘅蛋,同埋有時會有某個月會多啲蛋
睇你咩情況,高0當然要把握時間

別墅

muimuichu11 發表於 20-3-26 22:41
佢咁講唔知係醫學角度定商業角度,所以想問下有無人聽過呢個說法

我有聽過。其實果d針藥係比卵巢的營養,谷大每一粒卵,所以其實同時都會養卵。只要一直有keep 住食q10 DHEA, 我又唔覺得要隔三個月先抽啊。 不過如果不幸中左ohss, 咁就應該要休息一下先。 都係問番醫生好啲。

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
222Jenny 發表於 20-3-30 14:02
嘩!好貴!

豁左出去...冇時間再等。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊