自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

大臭臭 發表於 20-3-26 23:36
咁樣諗夫妻關係好心淡 諗吓為乜當初要嫁比佢呢?

D

侯爵府

2020勳章

fuddlewuddle 發表於 20-3-26 22:06
小朋友起居飲食打理好,家務呢家嘢,盡做啦,今日做唔完分少少去聽日做,有時懶唔想煮飯就外賣或者出去食。 ...

人總要有閑暇時間

男爵府

Ching926 發表於 20-3-26 22:19
同意~識人管理她老公,爸媽湊小朋友和家務煮飯~因全家是她那邊的人~老公又上繳份糧~我勁欣賞她管人能 ...

我同學個C6真係無得頂!C9係FTM平時High tea,shopping同玩股。C6放工買餸煮埋做家務,每晚同仔對功課

男爵府

dayedaye 發表於 20-3-26 23:39
我同佢平日有講有笑。
但我係知佢唔會甘心養起我。
當初嫁時無諗到咁深咁遠。

我爸年代男人家庭觀念重,娶妻後要擔起頭家無可厚非,屋企人衣食無憂。依家邊有呢支歌仔唱

男爵府

2020勳章

大臭臭 發表於 20-3-26 23:48
我爸年代男人家庭觀念重,娶妻後要擔起頭家無可厚非,屋企人衣食無憂。依家邊有呢支歌仔唱
...

D

男爵府

dayedaye 發表於 20-3-26 23:52
所以我咪當佢好朋友算囉,
咁會無咁失望。
我有時都講笑咁問佢,

咁其實你哋都仲有愛,關係無你講到咁差 耐咗好多時愛情都會變親情,成為習慣。

珍珠宮

2020勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我老公反而唔會要求我煮三餐同做所有家務,佢覺得全家人都要做。所以我哋無工人姐姐都唔會係我一個FTM做曬。
不過每個家庭唔同。
我都識FTM覺得佢應該一個人做,佢唔俾老公仔女做。
又識人個老婆FTM,但佢唔想老婆辛苦,晚晚放工買外賣同老婆食,家務就有家務助理。

伯爵府

2020勳章

Ching926 發表於 20-3-26 18:59
為何一定要煮三餐及做哂所有家務

那麼你還做了其他甚麼事情呢?

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

早上一定頭一日買定的蛋糕麵包,中午可以食麵,意粉,外賣,晚上可以罐頭,外賣一個。

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

Ashleycorina 發表於 20-3-27 00:07
我老公反而唔會要求我煮三餐同做所有家務,佢覺得全家人都要做。所以我哋無工人姐姐都唔會係我一個FTM做曬 ...

感覺舒服好多~平衡雙方感受~

有些家庭~旁觀也感到辛苦
有個老公有潔辟~迫走了好多工人姐姐~搞唔掂~只有老婆做才合他心意~個女又被壓迫讀書~整個家好似軍訓今~老公樣樣高要求~恤衫要有骨~家居桌面要無塵~整齐收納好全屋~要準時八点半刷牙~九点熄手机全屋訓~因早上六點起身~不可遲~

別墅

回覆樓主:

我係ftm+工人湊兩個
日日忙到癲
湊住個細+跟功課陪上堂已經用左成日時間

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

我會做晒所有家務但唔會煮足3餐
早餐簡單,下午晚上盡量煮,間中2,3餐買返黎食,因為我唔要求星期六日放假,但我要煮小2,3餐當休息。
老公得閒會幫手洗碗或者唔洗我煮出街食。

大家就下就開心唔好限制邊個做,佢搵錢辛苦我都會攰,盡量佢返黎唔洗做野。休息下

男爵府

唔想, 可以轉行或換個喜歡員工吞POP/無要求的老細/主管(3姑6婆)

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

Ching926 發表於 20-3-27 00:16

晚上~要指定去佢最愛的酒樓~雖然不用煮,但控制慾太強~哩類Ftm我寧願不做~

珍珠宮

Ching926 發表於 20-3-27 00:16

我聽到都得罪講句,佢老公唔止有潔癖,應該有情緒問題。佢個女好慘,佢老婆又係慘,好似女僕咁如果犯規會點?係咪會罰㗎?
佢令我諗起好耐之前睇過篇新聞,個女仔係殺人犯,細個就係被父母逼佢乜都要跟足規矩。大咗為咗個佢愛嘅人去殺人,但個男人唔愛佢

大宅

Ashleycorina 發表於 20-3-27 00:23

我聽到都得罪講句,佢 ...

但迫出個名校生來~佢好沾沾自喜話紀律好重要~嘩~不了~我諗我做一日已被他掉落街

大宅

Ching926 發表於 20-3-26 22:27
有部署的~一步步讓自己家人進駐~種種原因~一開頭不做家務~習慣了~老公又開始動手~吃過外母住家飯~ ...

哩個勁~男既返工加做家務加被迫同女家同住 明明自己比錢租間好野~點知被女家霸佔~錢和時間好似不斷供養女家~一家之主的定位不詳

大宅

Ching926 發表於 20-3-27 00:31
哩個勁~男既返工加做家務加被迫同女家同住 明明自己比錢租間好野~點知被女家霸佔~錢和時間好似不斷供 ...

愛的迫逼~究竟家庭生活係咪一個權力遊戲~定係只求付出不計較才是愛?

珍珠宮

Ching926 發表於 20-3-27 00:26
但迫出個名校生來~佢好沾沾自喜話紀律好重要~嘩~不了~我諗我做一日已被他掉落街
...

好可憐,名校生又點,呢個世界天外有天,迫個女咁樣而沾沾自喜好可悲

大宅

Ashleycorina 發表於 20-3-27 00:36
好可憐,名校生又點,呢個世界天外有天,迫個女咁樣而沾沾自喜好可悲
...

佢成日話宜家小朋友太幸福了~
需要壓力成長~我覺得可怕~
佢和我上述另一女主人有共通點就是
要求高和擁有不錯的財富

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊