1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

有個教名幼嘅朋友話我BB聰明,提醒我可能係自閉症嘅特徵,叫我留意下。請問有其他媽咪有經驗分享吓嗎?

大宅

既然佢係朋友,可以建議佢講得具體d。
有一些自閉症的小朋友的確有天賦,但不代表有天賦的小朋友就有自閉症。

別墅

mudchun 發表於 20-3-26 22:48
既然佢係朋友,可以建議佢講得具體d。
有一些自閉症的小朋友的確有天賦,但不代表有天賦的小朋友就有自閉症 ...

講得啱

男爵府

靛青女 發表於 20-3-26 20:58
有個教名幼嘅朋友話我BB聰明,提醒我可能係自閉症嘅特徵,叫我留意下。請問有其他媽咪有經驗分享吓嗎? ...

聰明唔等於自閉,有社交障礙及唔望人及容易不安會尖叫嗎?

大宅

回覆 mudchun 的帖子

咁佢都係講話interview時家長會話個小朋友識晒mtr d 名啊,或者abc, 或者地圖上嘅國家等等。我小朋友未到考K1嘅歲數,不過會abc, 當然唔係26個字母識晒啦

大宅

回覆 qq6a 的帖子

我對自閉症概念很少,不過暫時我bb 未有以上情況

子爵府

靛青女 發表於 20-3-27 21:30
回覆 mudchun 的帖子

咁佢都係講話interview時家長會話個小朋友識晒mtr d 名啊,或者abc, 或者地圖上嘅國 ...

唔係話識幾多野就係自閉症 我仔未返k1都識abc,但佢唔係囉,既然擔心搵個專業人士睇下

複式洋房

有個教名幼嘅朋友話我BB聰明,提醒我可能係自閉症嘅特徵,叫我留意下。請問有其他媽咪有經驗分享吓嗎? ...

我有個表弟細個因為唔合群,成日見家長,唔應人,學校建議做測試,當時都有估過是否自閉,後來發現是資優生。

大宅

他點解認為你bb聰明?

複式洋房

A_Lau 發表於 20-3-28 13:01

我有個表弟細個因為唔合群,成日見家長,唔應人,學校建議做 ...

iq幾多係資優?我囡有D似,擔心....

複式洋房

A_Lau 發表於 20-3-28 13:01

我有個表弟細個因為唔合群,成日見家長,唔應人,學校建議做 ...

就係好細個2歲識曬abc,又好快介左片,唔多合羣但又唔會排斥人,又唔中意訓覺,自己都好開心咁

大宅

你個小朋友有冇同你地溝通? 有冇望住你講野?

大宅

回覆 celinechan117 的帖子

我個女都係,我頭先汁緊枱,22個月已經識講: 喂爸爸,唔好搞我d 面面,貝貝要食架!佢都唔合群,少少抗拒同其他人玩。唔中意食野,唔中意訓,性格好急,燥底,但好聰明。
而家已經呃佢唔到。食左飯先去花園挖蟲蟲。佢會話:no, 挖左蟲蟲先食飯。
又比如係公園: 貝貝大唔大風?答: 好大風好X凍。
甘我地返屋企lor . No no no 唔大風,玩多10分鐘(其實佢對時間冇concept)
其實講就甘醒,但湊佢真係堅堅堅辛苦。

別墅

你上FB搵下有個叫「星兒結伴」既慈善機構,佢專人免費上門做評估,我有個朋友試過

靛青女    發表於 20-4-10 12:39

複式洋房

Clarkyu 發表於 20-4-1 17:07
回覆 celinechan117 的帖子

我個女都係,我頭先汁緊枱,22個月已經識講: 喂爸爸,唔好搞我d 面面,貝貝要 ...

係呀,細個湊佢堅辛苦,,成日唔中意訓,D 3有D唔舒服就叫曬,又唔中意食野,飲奶....見到人地個D好湊就好羡慕,,,

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 20-4-1 17:02
你個小朋友有冇同你地溝通? 有冇望住你講野?

佢唔多中意望架,多數活係自己世界,但宜家大左,佢明白多左就多左眼神接觸。好多野講,返學我byebye la bb 佢即刻走去玩頭也不回....大左一定麻煩友,,,仲有,好中意D野排得好整齊!一定要响個個位!D野放一定要個個角度

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果係自閉症,好多時都有社交溝通問題,如果小朋友欠缺眼神接觸,同佢講嘢唔望人又唔理人,淨係鍾意自己一個玩,抗拒同其他小朋友玩,理解又比同年小朋友差,咁就要留意喇。

複式洋房

celinechan117 發表於 20-4-1 23:50
佢唔多中意望架,多數活係自己世界,但宜家大左,佢明白多左就多左眼神接觸。好多野講,返學我byebye la b ...

你小朋友似資優,但亦都似亞氏保加症(一種好聰明嘅自閉症小朋友),佢哋嘅特徵係IQ好高,但社交會有困難,對物件嘅排列或者擺放位置好執着,如果身體有感統敏感,亦都會對衣服嘅質感同埋食物嘅口感好敏感,會拒絕某啲質感嘅食物,你要留意下,希望唔係啦。你可以上網了解吓,留心佢有冇呢啲特質。

大宅

回覆 周小桃 的帖子

大概係因為我同佢講bb 平時嘅事覺得。我bb 5個月講爸爸媽媽,8個月識講'比'要人比野佢或者比野人。9個月改口叫媽咪爹哋,開始識講123, 顏色..... 14個月開始講句子,爹哋食,爹哋瞓瞓。問佢叫咩名,會講自己個名。15個月問佢問題,識答'好' 或者'知道', 或者'no'..... 而家16個月識講媽咪去街街,爹哋去沖涼,xxx(佢個名) 想食食。。。。 佢識數字母,數1-10, 佢係識數字概念唔係只係識數,屋企語境係中英,問佢中會答中,用英文會答英文。

佢以前好主動同其他人玩,唔知係咪近排無去pg, 唔鍾意同陌生人玩喇,定有佢性格開始出黎?

大宅

回覆 glamourstar 的帖子

請問大約幾時可以觀察到呢d 特徵?

首頁

尾頁

跳至