時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

2020勳章

SandyKL 發表於 20-3-27 01:16
不如單睇吓禁酒,都有兩邊聲音,兩邊都各有理據,香港人不團結,有種叫內耗,自由吖嘛,政府不從又話唔聽 ...

你講出個重點黎,林鄭呢個政府唔夠強,可以縱容食公帑的人反政府

對付曱甴又任由只得一個警察部門去處理,其實林鄭可以叫所有公職人員配合警察的行動,但林鄭無幫過警察,令警察孤軍作戰,身心疲累

喺林鄭帶領下的香港,開始公然犯法都可以無事,香港只會有排衰落去

伯爵府

princesscupcake 發表於 20-3-27 03:58
所有入境應戴手帶 但回港的武漢港人就特殊啲不用戴手帶 不合情 不合理

呢樣我都覺得林鄭勁無腦,明知實會俾位人砌政府

得嗰500人,好心就叫埋佢地戴手帶啦,又冇人話唔肯戴,都唔知班官諗乜

別墅

redhot 發表於 20-3-27 07:09
有點樣嘅民眾,就有點樣嘅領袖!

唔同意,係民主國家大家有投票權咁領袖最多可以話代表大多數,但香港連政府都唔係市民揀咁點代表香港人?
反而最有可能既代表就係中共,因為上左權位可以各種極權手段操控人民,咁有咁既人民就有咁既政府,因為反對地既都全部死哂啦。

翡翠宮

2020勳章

肥虎虎 發表於 20-3-27 00:17

無! 唔會有! 唔見得有!

Well said

翡翠宮

2020勳章

小ice 發表於 20-3-27 01:22
所以話,林鄭果然是攬炒之母
你講得啱,黃絲好像無晒聲氣叫林鄭落台,反觀藍絲不滿林鄭太淋善 ...

佢地一樣鬧林鄭,一樣鬧黑警,只係唔敢再提攬炒咋

別墅

wai4919 發表於 20-3-27 07:44
但高官一定有學歴,大多數讀名校,係尖子,點會冇智慧。

咁找什麼人去做?

唔係相對,有學歷唔一定係有智慧,有智慧都唔一定有政治智慧。你阿媽係女人但唔係每個女人都係你阿媽

大宅

mizuki77 發表於 20-3-27 07:35
有人反對係因為政府唔同人商量,好簡單出禁酒令時講到同局長開完會得出結論,後尾啲官先出黎話到宣布先知 ...
我唔認為一個經過好多人商量出黎嘅政策,就係好政策,尤其係宜家係咁緊急嘅情況下。我只係覺得一個弱勢政府,做咗d咩總會被人雞蛋挑骨頭,唔係問題嘅問題,都會變成問題。你同民建聯傾,就會話你做咩唔同埋泛民傾,點都可以搵到骨頭
記得抗疫初期,係香港一宗病例都無嘅時候,見到有線定now話林鄭仲唔趁宜家疫情攞返d分,仲飛去唔知乜地方開會(唔記得係邊),佢應該留係香港;仲批評政府唔用健康申報表,如果大家被傳媒牽住個鼻黎思考,的確覺得係wor,點解政府做得咁差架。但大家又唔諗下,政府好快公布疑似病例,同埋去疑似病例嘅地方消毒,講緊仲未話人傳人時。咁大家係咪因為個健康申報表,就真係覺得政府做得好差?我諗有一部分嘅人真係會咁諗,因為媒體咁帶丫嘛。但我諗全球無幾個地方可以咁快跟進疑似病例。反觀個張其實大家可以亂填嘅健康申報表,係咪因為政府未推出黎,就變成政府做得差,呢個咪就係雞蛋挑骨頭,挑仇恨law。同埋林鄭去外國開會,我諗佢都係幫香港爭取d嘢,咁佢都可以同香港keep in touch架,係咪真係要個人棟係香港先可以抗疫。所以有時見到d媒體報導,就真係覺得香港無眼睇

鼠鼠鼠    發表於 20-3-27 09:26
Bella23    發表於 20-3-27 08:46

珍珠宮

2020勳章

mizuki77 發表於 20-3-27 07:38
依家諗返如果佢過左禁蒙面法,武漢肺炎爆到咁我地就要同歐洲某啲國家一樣唔比戴口罩。其實點解唔諗長遠啲 ...

如果戴口罩等於蒙面,醫護咪要拉晒? 諗野唔好單一政治化

子爵府

2020勳章

Freedomfish 發表於 20-3-27 00:39
澳門特首講一句將洒店做防疫區
第二日D酒店排隊報名

好似唔係, 酒店最先係拒絕.

侯爵府

2020勳章

mizuki77 發表於 20-3-27 07:38
依家諗返如果佢過左禁蒙面法,武漢肺炎爆到咁我地就要同歐洲某啲國家一樣唔比戴口罩。其實點解唔諗長遠啲 ...

香港嘅禁蒙面法目的係打繫成班人聚眾犯事,醫療目的可獲豁免,不要胡亂混為一談!

大宅

2020勳章

Titi 發表於 20-3-27 00:37
班高官冇腦,點會有運行呢

其實我成日諗林鄭同大部分官員係咪黄人卧底,根本係想攪死香港

別墅

無的了,咩特色都無哂,我係投資者投資上海好過

侯爵府

2020勳章

mizuki77 發表於 20-3-27 07:51
唔同意,係民主國家大家有投票權咁領袖最多可以話代表大多數,但香港連政府都唔係市民揀咁點代表香港人?
...

香港現時雖不是一人一票選特首,但香港民眾表現係會reshape特首嘅決策,你可以唔同意,我亦有權提出我嘅觀點!

子爵府

2020勳章 開心吸收勳章

mizuki77 發表於 20-3-27 07:55
唔係相對,有學歷唔一定係有智慧,有智慧都唔一定有政治智慧。你阿媽係女人但唔係每個女人都係你阿媽
...

唔係相對,但一定有少少保證,唔通找個咩都冇學歴去做。一間公司,找人材,首要條件都係學歴行先。

要爬到高官這些位,真係唔易。

象牙宮

2020勳章

回覆樓主:

香港已經行咗好多年運

而家嘅情況, 難聽啲叫做有咁耐風流有咁耐 xx

如果唔啱聽當我冇講過
幸福可以好簡單

大宅

mizuki77 發表於 20-3-27 07:43
唔覺得媒體有問題或有責任要做政府傳聲筒,媒體要百家爭鳴比唔同角度同意見市民,就好似醫病咁,你唔會希 ...

底線係無fake news,但宜家大家有眼見,如果你相信831死人,咁我可以同你唔洗傾落去。但我身邊都幾多人相信有人死,甚至乎有人相信有強姦,咁你覺得呢d係咪叫百家爭鳴?
好坦白,媒體唔係為咗俾多角度思考俾大家,係為咗佢背後嘅利益集團做事。媒體可以話一門唔賺錢嘅生意,亦可以話係一門賺錢嘅生意,唔賺錢係佢收益問題,賺錢係佢所帶來嘅影響力。奈何好多人都唔會明

peggy1    發表於 20-3-27 10:39
鼠鼠鼠    發表於 20-3-27 09:28

子爵府

2020勳章

bobosweet 發表於 20-3-27 00:34
應該直接封晒成個老蘭酒吧14日仲快靚正!

Agree, 但業界又話停几多日,政府要包底賠償

男爵府

2020勳章

Hailey_Lam 發表於 20-3-27 07:48
你講出個重點黎,林鄭呢個政府唔夠強,可以縱容食公帑的人反政府

對付曱甴又任由只得一個警察部門去處理, ...
非常同意, 林鄭太軟弱, 船頭驚鬼,船尾驚賊, 點做到野。

子爵府

2020勳章

小ice 發表於 20-3-27 00:56
內地果邊d人全力撐澳門,踩香港

香港人唔爭氣 自取的 龜兔賽跑嘅道理

子爵府

2020勳章

palmier 發表於 20-3-27 08:16
底線係無fake news,但宜家大家有眼見,如果你相信831死人,咁我可以同你唔洗傾落去。但我身邊都幾多人相 ...

假新聞多到可以擾亂社會安寧 相信全世界只得香港獨有

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊