時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

小ice 發表於 20-3-27 00:18
無錯 仲有一班自以為高質其實低質嘅香港人!
well said

伯爵府

好媽媽勳章

小ice 發表於 20-3-27 00:02
就以今次防疫來睇,中國/澳門每次防疫實施都做到即日/第二日一早就實行,果斷,但香港就食左豬油膏,又話要 ...

又咁睇

外國趕返嚟嘅都係香港人,係,確實令香港數字大升,香港危險左,但如果留佢哋喺外地,佢哋好可能已經病死/比人打死左。

凡事多面睇,政府有好多嘢都得唔好,但唔係只用一種思維去睇。

大宅

回覆樓主:

如果覺得無運行,可以去個有運行的地方,路不轉人轉,希望在明天

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

setrea 發表於 20-3-27 00:46
而家大家成日攞澳門同香港比 就知澳門而家行緊運啦 以前澳門同香港邊有得比
...
你唔見澳門特首講⋯⋯唔會封鎖香港與澳門關口⋯⋯

原因你自己搵⋯⋯

珍珠宮

1314625 發表於 20-3-27 00:18
香港唔單止反應慢,重弱勢。當內地同澳門話要行某些措施,唔會有居民,議員出嚟大力反對,業界願意(或被迫 ...

有點樣嘅民眾,就有點樣嘅領袖!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

「北京」連外國飛機也要轉去「其他城市」檢疫,
就知道咩叫做⋯⋯

珍珠宮

Cindy 發表於 20-3-27 00:47
禁酒根本冇用,一定要規限聚會人數,商店以至食肆營業時間;與其日日人人出行擔心,不如斬釘截鐵,大家都停 ...

自從舊年咁特別嘅情形之下,政府推一個咁輕罰則嘅禁蒙面法,都居然可以惹來更多人專登蒙面+挑起法律訴訟,我就明白點解香港政府食咗豬油膏、凡事慢十拍,因為佢要諗清楚會引起社會上有咩意想不到嘅反效果!

伯爵府

畀面勳章

冇辦法,又冇本事走

大宅

1314625 發表於 20-3-27 00:18
香港唔單止反應慢,重弱勢。當內地同澳門話要行某些措施,唔會有居民,議員出嚟大力反對,業界願意(或被迫 ...
某程度香港變成反應慢,就係因為咩都有人反對,就算做d make sense嘅嘢都有一班為反而反嘅人反對,所有宜家變得綁手綁腳,出d半桶水嘅政策。但半桶水好過唔做,我會理解佢地嘅難處。

鼠鼠鼠    發表於 20-3-27 09:21
Bella23    發表於 20-3-27 08:41

珍珠宮

setrea 發表於 20-3-27 00:40
蘭桂芳差不多日日出事 今日先做野

唔儲多啲case,點樣出師有名?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 20-3-27 00:02
就以今次防疫來睇,中國/澳門每次防疫實施都做到即日/第二日一早就實行,果斷,但香港就食左豬油膏,又話要 ...

香港一向如此,只依賴優越既地理位置同中國為後盾,但自己唔知

別墅

湊仔媽媽 發表於 20-3-27 06:41
如果覺得無運行,可以去個有運行的地方,路不轉人轉,希望在明天

我同意你呢句,唔明點解啲人咁不滿又唔去第二度,本土香港人就話去唔到,想要返原本既香港。但呢度係有一班新香港人不斷咁講香港點唔好,啲泛民、示威者點點點,咁你返去大陸再唔係去澳門就得啦。點解要逼香港做另一個大陸城市/澳門?

別墅

palmier 發表於 20-3-27 07:18
某程度香港變成反應慢,就係因為咩都有人反對,就算做d make sense嘅嘢都有一班為反而反嘅人反對,所有宜家 ...

有人反對係因為政府唔同人商量,好簡單出禁酒令時講到同局長開完會得出結論,後尾啲官先出黎話到宣布先知咩事。仲有好多決定同政策都係好似唔同人商量咁。林奠擺到明唔同泛民講,但佢連建制都唔覺有溝通。
佢做人兩面不討好,我都唔知佢做過咩make sense既野出黎

大宅

小ice 發表於 20-3-27 01:22
所以話,林鄭果然是攬炒之母
你講得啱,黃絲好像無晒聲氣叫林鄭落台,反觀藍絲不滿林鄭太淋善 ...
我諗香港呢大半年發生嘅事,邊一個特首做都好難handle,大部分媒體一開始一面倒咁反政府,咁多fake news,而大部分人嘅思維唔跳出黎睇,任由媒體帶,邊個做特首,社會都唔會安寧。
我諗有d人可能覺得梁生做得好,但大家都諗下當時媒體對佢評價都係好差,所以癥結唔係邊個做特首上,係點樣搞掂d媒體。大家諗返港英政府時,邊有媒體咁對d港督架?我最有印象就係彭定康食蛋撻,好似好親民咁

鼠鼠鼠    發表於 20-3-27 09:23
Bella23    發表於 20-3-27 08:43
Bella23    發表於 20-3-27 08:43

水晶宮

回覆樓主:

美國先冇運行,如果美國中招係等死,香港實有得醫,1個都不能少

別墅

redhot 發表於 20-3-27 07:16
自從舊年咁特別嘅情形之下,政府推一個咁輕罰則嘅禁蒙面法,都居然可以惹來更多人專登蒙面+挑起法律訴訟, ...

依家諗返如果佢過左禁蒙面法,武漢肺炎爆到咁我地就要同歐洲某啲國家一樣唔比戴口罩。其實點解唔諗長遠啲,唔問多方面既意見而要一意孤行?

大宅

今屆政府真係廢爆 處事反應遲鈍無能將香港各方面都推向劣勢

珍珠宮

Cindy 發表於 20-3-27 00:47
禁酒根本冇用,一定要規限聚會人數,商店以至食肆營業時間;與其日日人人出行擔心,不如斬釘截鐵,大家都停 ...

停止非必需出外14日又要邊類人停呢?呢個問題又係可以帶出好多問題

別墅

palmier 發表於 20-3-27 07:35
我諗香港呢大半年發生嘅事,邊一個特首做都好難handle,大部分媒體一開始一面倒咁反政府,咁多fake news, ...

唔覺得媒體有問題或有責任要做政府傳聲筒,媒體要百家爭鳴比唔同角度同意見市民,就好似醫病咁,你唔會希望醫生每一個都同你講同一樣野,然後你就覺得咁樣可信咁樣唔駛質疑唔駛搵其他方法醫,你希望有最多既資訊同最多既意見同資料比自己作決定。

伯爵府

開心吸收勳章

小ice 發表於 20-3-27 00:57
政府班高官無智慧㗎

但高官一定有學歴,大多數讀名校,係尖子,點會冇智慧。

咁找什麼人去做?

首頁
12345...8

尾頁

跳至