自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

受疫情影響我老公3月中已被暫時lay off, 我女spring break後都唔洗返學, 我老闆比我地簡4月返唔
返, 我都選擇唔返, 同老公一齊攞 employment insurance 等於55%人工, 現在Federal government 都宣佈會津貼失去收入的加拿大人「加拿大緊急應對福利, 每人每個月2000元,為期4個月. 省府就將提供緊急福利,一次性支付最高1000元. 現在除食同日用品外,已經冇嘢要用錢, 連所有utility & tax都可defer 6個月, 咁每月洗費已唔洗憂但切記要留在家, 為有進入冬眠期, 一于瞓覺同煲劇. 香港d jm係咪都係咁樣渡過呀?

edhepp    發表於 20-3-28 14:01
bosch    發表於 20-3-28 00:44
wcpcelia    發表於 20-3-27 11:51
adasweet    發表於 20-3-27 11:24
小詠    發表於 20-3-27 10:03
FJmom    發表於 20-3-27 07:00

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我住歐洲,呢種生活已開始左兩星期,我就快頂唔順

edhepp    發表於 20-3-28 14:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我在美國,小朋友暫時停學去到4月頭,不過今日本州已經去到二十幾人死我估都會再延長,老公今個星期off下星期返工,成家人都留在屋企,每3-4日左右同老公輪流出下去補grocery,大家一係打機一係砌砌圖一係執屋一係做作業(d小朋友),仲有室內做下運動

edhepp    發表於 20-3-28 14:02

男爵府

噢, 我老公因想upgrade間屋, 現在留家日整夜整, good for him. 我就四月先開始, 應該頂到吓啩, 日日瞓晏覺, 爽呀!

伯爵府

親子王國15週年勳章

我住你隔離省
我同豬隊友work from home 二星期
困戰鬥,我已經想打暈佢,大家WFH忙過返公司
平時返工大家帶飯(前一晚隔夜餸) 而家送lunch 都要煮
日日煮,夜夜煮,唔知幾時先完

大宅

我也在溫哥華,悶到就快死了!現在天天彈琴、煲劇為樂。

公爵府

回覆樓主:

我係悉尼,應該都快,可能好快要申請失業救濟金。
但老公暫時仲有job做。
小朋友已經在屋企做online study.

大宅

回覆樓主:

我美西,小朋友學校宣佈5月頭先再開學,老實講,8月都唔知開唔開到學,現在shelter in place, 一星期出一次街買下餸及日用品,老公公司放三星期假,4月頭返工,佢一定唔會戴口罩,我都明白,求神拜佛唔好中招
現在日日係屋企,最多出去yard淋下花,我見街都唔少人踏單車,又下散步,不過我唔想挑戰啦,繼續係屋企煮飯,做下家務,又同小朋友講下故事咁,仲有排先回復正常

水晶宮

南太平洋揮手剛開始隔離,未算太痛苦。每日督住小朋友學習做功課彈琴,整理屋內屋外,車庫改裝成健身房,否則幾周後驚肥到出唔到門⋯⋯住學校隔離,地方大到嚇人又冇人,正好呢幾周可以教亞仔揸車,打橫黎都得⋯⋯可以去超市購物,但限制人數入去,所有物資暫時很充足,大部分外國人仲係冇口罩手套,服左佢地
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

回覆樓主:

我響多倫多,同老公work from home
細路已經響屋企兩個禮拜,開學無期
學費就照俾冇得退
細路個play area 日日打仗咁
成家人響晒屋企,容易污糟又要成日執屋
一日三餐響屋企,食到悶洗碗洗到暈
幾日先出屋外散下步
我開始頂唔順,好掛住office,諗緊好唔好一個禮拜返去一兩日抖下氣,做嘢都爽手啲
反正公司都冇晒人咁滯,應該唔危險卦

珍珠宮

linchan 發表於 20-3-27 05:29
受疫情影響我老公3月中已被暫時lay off, 我女spring break後都唔洗返學, 我老闆比我地簡4月返唔
返, 我都選 ...

我想借個位問下大家,外出有冇帶口罩?喺外國帶口罩係咪真係會比人打?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

湊仔媽媽 發表於 20-3-27 06:34
我美西,小朋友學校宣佈5月頭先再開學,老實講,8月都唔知開唔開到學,現在shelter in place, 一星期出一次 ...

唔戴口罩, 唔驚咩?
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

redhot 發表於 20-3-27 00:16
我想借個位問下大家,外出有冇帶口罩?喺外國帶口罩係咪真係會比人打?
...

我呢度老外都有人戴口罩啦,我地去買餸照戴。超市有gloves ,hand sanitizer 同消毒劑用。要兩米social distance,最好一架trolly 一個人(意思唔好一家大細去買野),有長者時段。

子爵府

香港:屋企人同男朋友無得wfh

得我有,但都要間中返工
除左坐車/ 行街少左人,都唔大分別
最冷清係酒樓

男爵府

redhot 發表於 20-3-26 16:16
...

我有帶口罩, 現在多咗好多人帶, 老外都有少少人帶. 同埋現在可能佢地自己冇帶,但已經見慣其他人帶,所以唔覺佢地有抗拒或唔友善眼神.

伯爵府

好媽媽勳章

北美嘅朋友我都想冬眠,但我一直都wfh. 最大問題係老公已wfh兩星期,兩個小朋友上星期spring break,今個星期停課,剛剛開始online learning。以前佢哋唔係屋企,我wfh 都自由啲。雖然不用跟功課,一日三餐,煮飯都煮死我!

tchu    發表於 20-3-30 05:49

男爵府

好彩我家各人自理早,午兩餐, 晚餐我老公煮. 就算一家三口喺齊間屋都係咁.

男爵府

我覺得香港面對疫症, 相對外國的JM, 我哋幸福得多, 起碼夠齊心, 雖然都有唔生性的, 但起碼大部份都做足預防措施.
在港的JM雖然多數無 WFH (起碼我身邊朋友, 唔計做政府工, 只得一個朋友可在家工作.) 但大家都有足夠自我保護意識, 外出都會做足防預, 大部份更會有消毒物品隨身擕帶, 所以我覺得相對其他地方的JM, 我們幸福許多.
海外JM, 你們要保重, 這是漫長的挑戰, 挑戰我們的自律, 耐性與及抗壓力.
但不論在哪裡也好, 各位要加油 !

公爵府

我喺香港,公司話home office但高層認為只有佢可以做到home office,所以低層員工全部照返工

無問題!鬼叫我窮頂硬上!但老細要求早上返工/lunch前後/放工都send一個email俾佢,ok!你要唔信下屬無問題!但唔該唔好放工仲不停奪命追魂whatsapp問工作進度!個電話唔係公司俾我,係我私人嘅!

放工仲要趕返屋企捉個女做網上功課,每晚同個女搏鬥到9點後等個女瞓左先可以食晚飯,老細仲要不停send whatsapp,覆遲啲都話我唔盡忠職守,我嬲到覆佢話依家已經放左工,有咩請於辦工時間詢問!

真係人都癲!

男爵府

yipsiumee 發表於 20-3-26 17:23
我喺香港,公司話home office但高層認為只有佢可以做到home office,所以低層員工全部照返工

無問題!鬼叫 ...

香港冇辦法, 大部份d老細都唔理人,中意幾時搵你都得咁嘅!

首頁
12345...7

尾頁

跳至