自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章

小時候,爸媽總是督促著我們:「乖乖念書,以後才有好工作,能賺大錢過好日子!」當我們從小以讀書為圭臬,拼命與同學在成績上競爭,好不容易拼了一個大學畢業,出社會以後,卻赫然發現文科每月的起薪,竟然分佈在「行政文書22K、業務推廣22K」。

好吧,再去念個研究所度過22K風暴唄,結果研究所畢業出來,大公司招聘的資訊上寫著「行銷企劃28、社群行銷 26K」,一文錢逼死一條好漢,做了3年多,累積了不少大案子,終於盼到跳槽機會,在談薪水的時候,面試主管說:「哦,你學歷不錯,給你32K!」想到家裡還有小娃待哺,勇敢提出自己的理想待遇後,換來面試官極為驚訝的表情:「什麼?你要42K?我們主管級才36K!」

這能怪誰呢?常常聽人家說「婚後住家裡,好像跟媽寶一樣」,但,現今大部分的狀況是,如果家裡沒有房產,沒有家人群住一起分擔生活開銷,面對租金、看顧孩子所衍生出的保母或安親費,領這麼低的薪水,就算是雙薪家庭,也很難獨立出來生活!

前天與幾個去對岸發展的朋友聊到,台灣的薪資已經低到不足以養家活口了,老闆總是說「共體時艱」,但沒想過人家家裡也有孩子要養,要求我們全心替公司服務,薪資卻低到照料孩子都是問題,就連在對岸的台資企業也開這種薪水,毫不顧慮人家跨海工作,就是想讓薪水往上提升,他們建議:「投陸企吧,台企待不得!」我說,老闆待員工若不能同理心,要求員工來替公司賣命?這是妄想啊!

台灣的低薪現象如此嚴重,逼得我們成年後無法搬出去自組家庭,有了小孩要靠老父老母們幫忙顧,管教方式不同還會起衝突,而長輩們面對這樣的亂象,也只能搖頭歎息、疼惜下一代遭受這樣的衝擊,「從沒想過小孩出社會是領這種薪水!」他們辛苦拉拔孩子,供讀書開銷、培養才藝,就是希望他們長大,就算沒有成龍成鳳,也能成為獨立生活的人。

不能說台灣都是慣老闆,但只講求Cost Down,把人當機器來看的雇主實在不少,而「媽寶養成」除了父母過於寵溺以外,這種因為社會現象造就的「另類媽寶」也實在很無奈,唯一的解決之道,就是勇敢起來向老闆爭取權益,但,你敢嗎?

22K台幣=5,700港幣

hungng    發表於 20-3-27 08:20

子爵府

回覆樓主:

已經不是今時今日的事,十多年前我家人遠嫁到台灣,一個香港土生土長能説一口流利英語國語,豐富工作經驗的港人大學生,去到彼岸,她説做文職的薪水低得不敢開口讓我們知道。幸好有能力創業,不用做低下階層。

民主自由追隨者,即管移民去試試吧!

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 20-3-27 08:14
已經不是今時今日的事,十多年前我家人遠嫁到台灣,一個香港土生土長能説一口流利英語國語,豐富工作經驗的 ...

啱啱有同學家長移民過去。。。 可能係爭取自由

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

我見佢地都生活得好開心啊(睇落) ,佢地可能都覺得錢唔係最重要呢,如果嚟個嘅大部分人嘅價值觀,甘想搵錢嘅咪去其他地方lor,如果想搵錢嘅強迫唔想搵錢嘅人去搵錢,何嘗唔係另一種壓迫?嚟個係人民嘅選擇,佢地必須承受得起

大宅

回覆樓主:

台灣的經濟20年都冇進步!
台北的街道大部份都爛爛咁。
個火車站地下街,好似香港80年代的商場。

wcpcelia    發表於 20-3-27 11:53

珍珠宮

2020勳章

櫺囹桼 發表於 20-3-27 07:41
小時候,爸媽總是督促著我們:「乖乖念書,以後才有好工作,能賺大錢過好日子!」當我們從小以讀書為圭臬, ...
呢啲已經係大學生嘅收入,
冇大學學歷,
18K+-

子爵府

cattz288 發表於 20-3-27 08:17
啱啱有同學家長移民過去。。。 可能係爭取自由

我家人話,如果唔係結婚,到呢一刻都仲想返香港

有朋友一家大細去台灣揾佢,想落地生根,佢第一個諗法係:痴x線

洋房

我在想,台灣人民大學生質素應該比香港大學生還高,香港人若不背靠中國,哪兒來大學生一畢業就22K 港元。

子爵府

怪獸青BB 發表於 20-3-27 08:17
我見佢地都生活得好開心啊(睇落) ,佢地可能都覺得錢唔係最重要呢,如果嚟個嘅大部分人嘅價值觀,甘想搵錢 ...

你講中咗一個重點,係生活/工作態度。

可以但唔係咁容易適應。

上文提過,我家人響台灣創業,要聘用好多員工,令佢嘔哂血。

男爵府

回覆樓主:

七兄你真係好得,總找到D我不知道的事物讓我在BK看到

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 20-3-27 08:14
已經不是今時今日的事,十多年前我家人遠嫁到台灣,一個香港土生土長能説一口流利英語國語,豐富工作經驗的 ...

無論你如何努力,也改變不了:黃皮膚,黑眼睛。
在外國人眼裡,你始終是中國人。
那些反中國的,連自己 祖先也不認,不知所措。

子爵府

2020勳章

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

民主咁唔值錢
都係選擇經濟好d

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 20-3-27 08:27

可以但唔係咁容易適應。

可以想像:

因為台灣慢活的生活態度同追求小確幸,快手快腳既工作態度你唔會見到。而且反正都周圍都係22k,咁咪唔中意咪轉囉。

根據我老闆所講,香港近幾年都係咁既情況,仲要加埋唔負責任既工作態度。我親身領教過,明知present,玩病假

子爵府

KK20010609 發表於 20-3-27 08:37
無論你如何努力,也改變不了:黃皮膚,黑眼睛。
在外國人眼裡,你始終是中國人。
那些反中國的,連自己 祖 ...

又再講下

當大家唔係遊客,去到台灣嘅時候,其實,台灣人衹會當你係大陸人,嚟台灣係想痴佢D金糠。呢個係事實,我家人都覺得好好笑,好低能。

唔好以為,黃皮膚,黑眼睛,人哋會當你係家人。

侯爵府

2020勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 20-3-27 08:27

可以但唔係咁容易適應。

所以成日睇文章話台灣點慘法,我有保留,對於好似我嚟d想賺錢嘅人嚟講,台灣不是個好地方,但對於一d鐘意平淡生活嘅人嚟講,台灣係一個天堂,嚟個係大部分台灣人嘅選擇,佢地願意樂意去過嚟d生活,甘我地嚟d外人又有咩好講呢

別墅

hellokitty111 發表於 20-3-27 08:18
台灣的經濟20年都冇進步!
台北的街道大部份都爛爛咁。
個火車站地下街,好似香港80年代的商場。

係丫,所以台灣除左夜市同 D親子設施,我唔覺有咩吸引,我覺得台灣只適合去旅行,長住no la.

子爵府

怪獸青BB 發表於 20-3-27 08:45
所以成日睇文章話台灣點慘法,我有保留,對於好似我嚟d想賺錢嘅人嚟講,台灣不是個好地方,但對於一d鐘意 ...

好多台灣人覺得自己跟本無得選擇,啱啱選總統,英文同國語。

兩個都投唔落手,佢哋投比國語,唔係支持佢,衹係唔想見到英文大勝

子爵府

2020勳章

台灣人工低,但聽說最貴的醫療同教育都差不多免費。除樓價外,基本生活成本唔高。我台灣朋友在港長大,三大master畢業,在港時搵估計過8萬,去到台灣只搵二萬唔夠,聽講唔差了。一家四口二萬人工,香港應該難生活,見佢哋在台北又過得唔錯,租層1500尺樓$5000,買了車weekend周圍去。

我麻麻地台灣,總覺得個城市好落後。

子爵府

白毛毛 發表於 20-3-27 08:59
台灣人工低,但聽說最貴的醫療同教育都差不多免費。除樓價外,基本生活成本唔高。我台灣朋友在港長大,三大 ...

我都有羨慕台灣家人嘅地方

weekend一定出去郊區放生小朋友做野孩子(衹因爲佢唔係怪獸家長咋)

醫療係免費(但係無得揀,無得自主)

教育係免費(但同香港一樣,放心,實有書你讀,衹係你肯唔肯屈就,定係比錢讀更好嘅)

樓價比香港平好多(但無二手市塲,好難樓換樓)

食物,物價平(但家人話台灣黑心食品都不少)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊