自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hellokitty111 發表於 20-3-27 08:18
台灣的經濟20年都冇進步!
台北的街道大部份都爛爛咁。
個火車站地下街,好似香港80年代的商場。

我十幾年前去台灣同十幾年後去台灣,都冇乜點變過

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友在香港做專業人士,估計人工約6-7萬吧(廿年前)
嫁左去台灣,頂唔順,老公又唔願黎香港(亦無本事搵食),亦唔想兩個女台灣繼續咁樣,於是開展太空人生活:阿媽帶兩個女返香港讀書搵錢,兩邊飛 (反正個個星期飛過去都仲有賺)
而家兩個女都大學畢業了

子爵府

畀面勳章

希望台灣保持隊形,五十年不變,反正民主可以當飯食 窮得有自由

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我鐘意台灣wor,一年去幾次
有認真考慮去退休
不過搵錢讀書就no no no! 慢活就ok

男爵府

IloveJJ 發表於 20-3-27 09:37
台灣根本就完全唔掂,無進步過,呢十年,人哋中國韓國已經唔同晒,佢而家變左以前既中國咁古舊。
...

但係我過年時去台灣參加當地的一日遊,嗰d台灣人一知道我哋係香港人就露出好可憐同情個樣,然後同我講:「我們台灣都是最好的!」
我除了翻佢白眼,都費鬼事理佢。
下次都係唔去台灣!

大宅

虎到金來勳章

hellokitty111 發表於 20-3-27 08:18

也有同感。。所以,香港呢一代吾知點解甘響住台灣生活。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

IloveJJ 發表於 20-3-27 09:50
我夠唔明呢一代食好住好,點解會想要公屋啦!
我哋以前係想脫貧架嘛!
...

伯爵府

各取所需,對於甘於平淡的人又不追求西方生活模式的確是可以考慮的選。朋友上年已入紙申請移民,預計賣晒香港d樓,拎千多萬去台灣過世,慳慳地應該多夠過世

伯爵府

hellokitty111 發表於 20-3-27 09:44
但係我過年時去台灣參加當地的一日遊,嗰d台灣人一知道我哋係香港人就露出好可憐同情個樣,然後同我講:「 ...

台灣人,好多真係好無知。

今次中國疫情爆發初時,學校第一時間打電話比我家人,問佢幾次,新年係唔係返過內地,係就唔好返學。

今時今日佢哋仍然覺得香港人即係大陸人。

子爵府

IloveJJ 發表於 20-3-27 09:37
台灣根本就完全唔掂,無進步過,呢十年,人哋中國韓國已經唔同晒,佢而家變左以前既中國咁古舊。
...

我早2年去韓國...都唔覺先進
台灣,久唔久去食野ok, 我十幾年前第一次去台灣...乜咁似香港舊區既

大宅

我聽過台灣人話唔應該用社會建設去衡量一個地方有幾進步....

子爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 20-3-27 09:57

今次中國疫情爆發初時,學校第一時間打電話比我家人,問佢幾次,新年係唔係返 ...

除非原居民,香港人大部分人鄉下都係內地

只係會唔會返就另一件事

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

LOVEMANDY 發表於 20-3-27 09:40
希望台灣保持隊形,五十年不變,反正民主可以當飯食 窮得有自由

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 20-3-27 09:57

今次中國疫情爆發初時,學校第一時間打電話比我家人,問佢幾次,新年係唔係返 ...

無知—-一直都有少少,但今時今日佢哋好自大。唔知係唔係多咗香港人移民過去,佢哋覺得自己好過我哋香港人,有錢過我哋咁。
今次去完,好唔鐘意台灣人,以前去,佢哋唔係咁對香港人的!

大宅

hellokitty111 發表於 20-3-27 09:44
但係我過年時去台灣參加當地的一日遊,嗰d台灣人一知道我哋係香港人就露出好可憐同情個樣,然後同我講:「 ...

其實北韓 d 人都覺得自己國家好好.. 生活好幸福...

男爵府

TingTing0001 發表於 20-3-27 10:02
其實北韓 d 人都覺得自己國家好好.. 生活好幸福...

首頁

尾頁

跳至