單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

男方一直比3000生活費,佢一直話盡咗力只能比3000,我搵律師有冇得追,佢依家有另一頭家,個女人同佢都有工作另外有個仔快2歲,我小朋友8歲,比3000好似負左責任,跟本唔夠!

別墅

你問吓免費律師啦!我哋吾知你前夫和佢老婆搵幾多?有冇其他開支?衣家我哋講好多野都係假設性!如果你前夫搵得小,當然好難追

大宅

happyheart 發表於 20-3-28 02:32
你問吓免費律師啦!我哋吾知你前夫和佢老婆搵幾多?有冇其他開支?衣家我哋講好多野都係假設性!如果你前夫 ...

佢係周生生做左5年senior sales,老婆係佢上司經理,點都過2萬,係依家市道唔好姐

男爵府

回覆樓主:

是否小朋友的生活費?還是包括贍養費?
可追討但不保證成功,對方都可以解釋自家都有困難。
如果屬於小朋友生活費3000算不差,評估喺小朋友用至18歲喎 !

別墅

你前夫搵得小喎!咁你收入又幾多?有啲 sales 係底薪+commission. 3000 蚊小朋友生話費,當然小啦!因人而異,所以冇一定嘅答案。我女一個月補數都4000蚊,搵個小學老師上門$500 一堂,一星期兩堂,還有中、英文、畫畫、音樂、運動等。你咪爭取吓囉,但佢搵咁小,追吾追到,比幾多錢,同點樣計,真係法庭先知。不過,至少你爭取過,得個知字。
有冇聽過藝人葉翠x,佢老公的前妻就係再追討生活費等等。但葉小姐就同佢前妻打官司,搶番個女返嚟。咁佢前妻好緊張,最後,就可能庭外和解,所以未必可以成功架。葉翠x哩個人,我都吾鍾意佢。

侯爵府

happyikk 發表於 20-3-27 15:17
男方一直比3000生活費,佢一直話盡咗力只能比3000,我搵律師有冇得追,佢依家有另一頭家,個女人同佢都有工 ...

佢拖欠左幾耐,如果够5萬你比錢出張傳票捉佢坐2星期監吾洗佢還啦
好老實,我吾會比人恰上面,甘樣好對吾住個細路,
法官吾會因為佢結左婚生左仔就吾冼佢比架因為法庭以保障18岁以下小朋友生活質数为大前題,除非你自己好有米啦,例如糸業主,月入幾萬甘,
又或者對方拎綜緩或破產,否則我建議你要追

別墅

happyheart 發表於 20-3-28 14:02
你前夫搵得小喎!咁你收入又幾多?有啲 sales 係底薪+commission. 3000 蚊小朋友生話費,當然小啦!因人而 ...

葉咁做真係好過份

珍珠宮

男方一直比3000生活費,佢一直話盡咗力只能比3000,我搵律師有冇得追,佢依家有另一頭家,個女人同佢都有工 ...
當初協議係咩?去家事法庭申請...
如果你申請多D錢,可以講市面生活通賬而增加.不過佢又可以LIST OUT佢的財務..起碼有排玩同排好耐,而家疫情...
如申請LEGAL AID,你得來的利益,要比D LEGAL AID的,不是FREE...要明白..

別墅

我隻垃圾都冇得比

首頁

尾頁

跳至