自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

minniemouse 發表於 20-3-28 00:36
今年考?而家仲補?唔係呀!而家應該少啲接觸人就最好,一陣中招就試都唔駛考啦!
...

今年考呀,咁佢地補習都唔會同時接觸多人既,但唔補真係唔知點考囉,今年咁亂,情緒管理差啲都頂唔住呀,唯有定時補下,等佢安心啲啦!唯有補習前自己多加消毒環境、消毒雙手、戴口罩啦!

侯爵府

回覆樓主:

唔好咁執著,現在是抗疫,只要留住條命,才有將來,留得青山在,那怕無柴燒
8-)

伯爵府

chunlim 發表於 20-3-27 22:39
請啲人用下腦去思考啦,現在係禁聚會聚餐呀
冇辦法有一類人真係x障,為反而反

男爵府

ysy87 發表於 20-3-27 21:48
一位老師+4個學生是否已經超過限制?

如果你明白政府的用意就唔使多問...
如果你唔明,解釋都冇用。

團結一致才能打勝仗
今天的苦
明天的樂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

呢個疫情令到部份人好燥底

禁止訪問

男爵府

有牌嘅教育機構未必可以開

珍珠宮

肯定係

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

happybobobaby 發表於 20-3-27 22:35
其實無謂坳咩叫聚集、咩叫公眾地方,而家疫情咁樣,呢條例都係想大家減少聚集、留在家中,你覺得冇問題,點 ...

其實我屋企初5開始已經唔會多過一個人出去,出去都只為買日常所需,唔自律的人講幾多都無用

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

gigi19810326 發表於 20-3-27 22:16
其實有問題?
我女小5,學校講明今年點都會有呈分試,就試係學校上堂佢都要補習,更何況係在家學習?根本 ...

我仔小六都係啦 轉頭又話升中,乜都未教都唔知點升

侯爵府

牛年勳章

呢幾日發覺好多人唔識分咩係公眾地方

男爵府

只要諗一樣嘢,中咗嘅話你承唔承受得起?
答完呢條問題,你就知點做

子爵府

yuensiu 發表於 20-3-30 13:20

我地主要都係自習。唔知幾時開返學要考試,預備定。

大宅

新加坡無停學但禁咗補習社,佢又講得幾有道理
Our focus is on the risk of spreading the virus, while maintaining daily life as much as possible.

For an adult, work is essential, entertainment less so. Hence we closed entertainment outlets. For a student, school is essential, but tuition and enrichment are not.

In school, we have arranged things such that students pretty much mingle only with their classmates. So if there is a confirmed case in school, we are able to contact trace very quickly and control the risk of virus spread by quarantining the class.

However, if there is a confirmed case in a tuition centre, it may mean students from many schools are at risk.

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

思澄爸爸 發表於 20-3-30 14:13
我地主要都係自習。唔知幾時開返學要考詠,預備定。

攞住部電話日打夜打就有 自習打機囉...

子爵府

yuensiu 發表於 20-3-30 19:28

攞住部電話日打夜打就有 自習打機囉...

我有監督住。一個如果過份會收起佢,另一個放假初時我已没收。雖然有時都會用電腦上網,但如過份都會收埋個mouse。佢地温完我㑹問書

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yuensiu 發表於 20-3-30 13:20

我女都係升中,
每個星期都有20樣功課(online),
同埋ipad班既原有功課6份

過期交就紅字遲交。

珍珠宮

思澄爸爸 發表於 20-3-30 19:33
我有監督住。一個如果過份會收起佢,另一個放假初時我已没收。雖然有時都會用電腦上網,但如過份都會收埋 ...

我地要返工,前排都照有去補習社2小時,如果去99到成日只會日打夜打。
係今個星期開始會自行停去補習社2星期,不過我有問miss攞練習回家做。
學校個d只係網上練習,做唔做都無所謂

珍珠宮

Sallyb1a 發表於 20-3-30 19:40
我女都係升中,
每個星期都有20樣功課(online),
同埋ipad班既原有功課6份

我地學校個d只係網上練習,做唔做都無所謂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yuensiu 發表於 20-3-30 19:44
我地學校個d只係網上練習,做唔做都無所謂

我地講明遲交都要交,老師會批改放上網,錯得多又要改正。

首頁

尾頁

跳至