時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

iamcute_lala 發表於 20-3-28 00:53
因為大國話佢哋零確診,如果佢落嚟檢查後發覺佢哋有病毒,咁咪洩露國家機密?
...
⋯⋯有道理。

珍珠宮

Monstereasy 發表於 20-3-28 12:25
其實内地仲安全,返香港仲危險。點解要包機接去一個更危險既地方?而且都開始解封,要返可以自己返,點解 ...

接返來既人係港人,屋企、屋企人、工作係香港呀,明嗎?
點解接? 點至點安全D&佢地係被困幾個月既外地人唔係當地人需要資助!

子爵府

baby7 發表於 20-3-28 11:24
佢地係要家居隔離啊⋯⋯

咁佢哋出咗街都冇人知

睇嚟要自救 就係自己唔出街 直至 香港 28 日 0

男爵府

緊弛熊 發表於 20-3-28 12:29
其實如果武漢0 感染,當地解封,點解要包機,佢地可以自費。 之前包機係因為當地危險又封鎖。
...

新聞有講,武漢機場未開,要離開武漢或湖北需要提供綠色健康碼,對接單位既同意書等文件。港人用回鄉證申請吾到健康碼,港府亦提供吾到相應文件。
依家國內雖然解封,但人員往來,乘公共交通工具,都需要提供健康證明,就深圳已經用左一段時間

男爵府

wantaima 發表於 20-3-28 12:35
接返來既人係港人,屋企、屋企人、工作係香港呀,明嗎?
點解接? 點至點安全D&佢地係被困幾個月既外地人唔 ...

無解封去接完全明,己經開始解封仲要接,唔明。内地交通已經回復正常,自己返到啦

男爵府

iamcute_lala 發表於 20-3-28 00:53
因為大國話佢哋零確診,如果佢落嚟檢查後發覺佢哋有病毒,咁咪洩露國家機密?
...

都係英美老實,吾檢吾驗就無確診,流感姐呢啲嘢大國要學下了

伯爵府

cathyor 發表於 20-3-28 12:37
新聞有講,武漢機場未開,要離開武漢或湖北需要提供綠色健康碼,對接單位既同意書等文件。港人用回鄉證申 ...

即係內地人有檢查過,先有綠色健康碼,港人就無檢驗過。

咁憑咩講呢班香港人係安全

伯爵府

micling 發表於 20-3-28 12:36
咁佢哋出咗街都冇人知

睇嚟要自救 就係自己唔出街 直至 香港 28 日 0

係呀
家居檢疫好靠大家自律,公民責任嚟嘅。
咁咪同啲外地返港啲一樣囉
佢地有人出街食飯買咖啡添⋯⋯⋯你唔會唔知吧
咁樣何必要淨係label湖北返來的港人呢?

男爵府

mlcbb 發表於 20-3-28 12:40
即係內地人有檢查過,先有綠色健康碼,港人就無檢驗過。

咁憑咩講呢班香港人係安全

已經係湖北坐足二個月月,應該有病都發曬,尾聲的時候,湖北要各小區,各鄉事會排查有病徵吾舒服啲居民入院,所以應該安全過香港。點申請健康碼要問反國內人,我只知深圳好早前搭地鐵公交要先掃微信登記好的健康碼才可以上車。但我好耐無反去了,無研究點整

大宅

回覆樓主:

因為中國話已經零感染,即係係果度返黎既都好安全,唔會有病 (佢話)

伯爵府

baby7 發表於 20-3-28 12:45
係呀
家居檢疫好靠大家自律,公民責任嚟嘅。
咁咪同啲外地返港啲一樣囉

外地返黎有手帶

內地返黎無手帶

係邊個被標籤

大宅

回覆樓主:

果 d 返到黎話香港唔安全,好危險,咁你搭包機落黎把咩,上面咁安全,留返係安全既地方啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Monstereasy 發表於 20-3-28 12:25
其實内地仲安全,返香港仲危險。點解要包機接去一個更危險既地方?而且都開始解封,要返可以自己返,點解 ...

好似話佢地無內地身份証, 所以無得申報健康而被禁出境, 才會有包機這回事

有錯請指正

p.s. 呢班回港人都真係幾乞人憎, 又政府幫仲亞之亞左

大宅

阿妮啦妮 發表於 20-3-28 11:29
因為大陸話清零, 萬一驗到有人中招, 大陸會好冇面.

咁都比你知道 ,過兩日驗到就話係香港感染

大宅

blackberry 發表於 20-3-28 12:53
好似話佢地無內地身份証, 所以無得申報健康而被禁出境, 才會有包機這回事

有錯請指正

返到黎仲要講便宜說話

大宅

回覆樓主:

事實係第一批武漢回港港人只有一個確診。第二批已是三星期後,風險事實比歐美回港的更低。

珍珠宮

fitceo 發表於 20-3-28 01:01
而家政府每日公佈感染者有晒數據追縱點感染,唔係老作。 由中國內地傳染黎香港有幾多單有報導, 唔係亂作。 ...

真心想知而家上面安全點解仲要包機?

男爵府

專家評估佢哋受感染低,但依然要做家居隔離14天。
可能上次武漢包機幾百人,淨係得一個確診,評估過佢地風險唔高。係資源有限情況下,今次就唔大費周章安排入隔離中心或者要求帶手帶,寧願集中資源處理海外返港較高危人士或者社區傳染群組。

當然家居隔離主要靠自身紀律,不論海外返港或者湖北返港。就算海外返港有手帶哥批,佢地想周圍去,就會想盡辦法去剪手帶。

樓主唔知又係邊度俾人誤導,以為佢地完全唔駛隔離。或者係咪繼續做文宣誤導人。

珍珠宮

Monstereasy 發表於 20-3-28 12:38
無解封去接完全明,己經開始解封仲要接,唔明。内地交通已經回復正常,自己返到啦
...

之前係政府安排唔到接曬所有被困既人,有D人被安排走先,呢批走唔到可能係之前承諾掛。
我地應該高興政府有能力有承擔先真, 姑勿論今次救果個唔係你或我,下次下下次,當我或你或其他人遇上問題,起碼個心會定D!

珍珠宮

fitceo 發表於 20-3-28 01:01
而家政府每日公佈感染者有晒數據追縱點感染,唔係老作。 由中國內地傳染黎香港有幾多單有報導, 唔係亂作。 ...

明了,原來要健康碼先走得 !不過家下有得揀都唔好落翻黎la,香港爆緊,政府遲d會唔會考慮包機將港人送返大陸避疫

首頁
12345...14

尾頁

跳至