自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

只係14日啫, 乜真係咁難捱?

生完bb都要坐月一個月都係咁過,重要限制多,而家只係14日都咁難?

男爵府

回覆樓主:

唔難 , 只是肯唔肯配合
machuchu

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

唔難,我地一家,必定配合。
除左買餸,已兩個月沒真正去街。
希望快啲過去,到時去到飽,加油呀

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

對一 d 自私,又唔自律既人來說,係難既!

大宅

回覆樓主:

唔難,我2個小朋友由年27開始就無出過街,只上過天台玩幾次,餸都係c6放工買返黎,真心唔明白點解去旅行,行山,出去食野,緊要過條命

象牙宮

回覆樓主:

都幾難,我坐月最多1星期無落街咋

侯爵府

apelok 發表於 20-3-28 10:21

生完bb都要坐月一個月都係咁過,重要限制多,而家只係14日都咁難 ...

當年生完BB幾日我就已經想去街。 但今次我真係困住自己同個仔係屋企,除咗一星期買一至兩次餸,其餘時間都冇出去。
呢個係責任問題,我出街如果感染左病毒,影響的唔淨係我自己,仲有我老公同埋小朋友,仲有我老公公司嘅同事,然後佢嘅同事再經家人繼續爆出去⋯⋯
呢個社會責任太大,我揹唔起⋯⋯ 

大宅

生完bb都要坐月一個月都係咁過,重要限制多,而家只係14日都咁難 ...

我過幾日要試隔離14日,到時話你知。

伯爵府

14日好易過,但對唔自律又自私嘅人就好難

子爵府

好多人鍾意為拗而拗

水晶宮

坐月時我有去IFC 食lunch , 仲去咗山頂公園!

大宅

Happybabyhbb 發表於 20-3-28 13:50
好多人鍾意為拗而拗

鍾意為拗而拗嘅感覺

大宅

唔難,我亦會留守14日

但唔忿氣點解唔封關

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港人係咁,唔做又話唔做,做完又要嘈,party room 打邊爐唔少人中左,封左聚會一早應該要,係d人唔識自律先要法例規管,然後又要嘈無自由乜都要管

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔難架
不過有人係要挑戰底線
提出好多奇怪問題

公爵府

2024年龍年勳章

香港人最常掛在口邊要自由⋯
當有限制時就身不由己去反抗,
忘記了身為一個人更應該有嘅係自律

男爵府

一個14日真係唔難,但依家係佢地唔截源頭,係冇限個14日
家有老人家,柴米油鹽都要幫佢買,去冼傷口,唔通叫佢自生自滅?
當冇顧累可以好清高,但唔係每人環境可做到,無謂judge 人地。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

未試過就覺得難,但坐下坐下就其實一陣就過。不過我都未試過真正14日在家,因為我要負責買送,所以三四日左右都要出去。

公爵府

對於刁民來說,叫佢出少一陣街都話扼殺人權丶自由

公爵府

2024年龍年勳章

yveoone 發表於 20-3-28 19:44
一個14日真係唔難,但依家係佢地唔截源頭,係冇限個14日
家有老人家,柴米油鹽都要幫佢買,去冼傷口,唔通 ...

唔好忘記,呢14日係為了減少聚集,
無限制你出去買嘢食。

首頁

尾頁

跳至