自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 15:45
呢啲時勢真係唔想人上門,但洗衣機日日用一定要整,要換去水喉,要整幾次唔出奇,點樣預防得好D?

我淨係 ...

暈~

你以為師父是確診者?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

師父全程戴住口罩 、我覺得問題而不大了~

香港又不是意大利、美國紐約、現在主要確診者都是外遊或蘭桂坊群組~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實會不會預備75%酒精同師父全身噴一噴先入屋呢?
咁樣會不會感覺好d ?

男爵府

我冇咁研究喎,果日東芝維修員入屋維修抽濕機,就咁入屋,只叫佢除鞋,月頭果陣百老匯送貨黎,都幫我搬入屋

男爵府

大力大力 發表於 20-3-28 18:55
暈~

你以為師父是確診者?

樓主搞到自己好緊張...心理負擔太大了,師傅帶口罩,入屋前噴下清毒液,我覺得都得啦

子爵府

先用條毛巾整D一比99,師傅入門前踩下,
佢整野時同佢保持距離,保持室內空氣流通,走左就抹乾浄個廁所,再全屋拖地。

珍珠宮

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 16:57
好提議

另外我會要求除鞋在門外

我屋苑工程人員上嚟整嘢講明公司指引一定要著安全鞋(我諗係保險問題)

另外我會4月8日前攪掂(武漢至香港高鐵解封,全部門票已售罄),即係會有更多高危人士係社區流動

大宅

cheung2000 發表於 20-3-28 20:10
我屋苑工程人員上嚟整嘢講明公司指引一定要著安全鞋(我諗係保險問題)

另外我會4月8日前攪掂(武漢至香 ...

好,明白

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cheung2000 發表於 20-3-28 20:10

另外我會4月8日前攪掂(武漢至香 ...

因為膠底鞋是絕緣體、如果亦腳漏電會被電死~

買基金真係好傷

子爵府

ChloeMa 發表於 20-3-28 16:12
我2月頭厠所漏水,唔整又驚,又怕陌生人入屋。 最終驚前者多d,揾人嚟整。 叫佢除鞋入屋,清潔雙手,保持 ...

‘安樂晒‘對我黎講好緊要
我係d小小野都要整左先安樂既人,就算一個燈膽,除非熄左我都唔知,但如果我發現左一定要整左先安樂,樓主仲要係洗衣機,冇得洗衫好大獲,手洗....續件扭手斷都似
不過我有潔癖,就算唔係肺炎,有人上黎整野我都好大陣仗,師傅上黎前搵野封好晒附近既野之餘,仲要全程(emoji)到實睇下佢搞左d乜,等佢走左要記得清潔番,就算只入過廚房,都會全屋大清潔+消毒,咁而家呢個情況戴番口罩我覺得巳經ok,我諗師傅其實都驚...

大宅

回覆樓主:

之前裝洗碗碟機,師傅有帶口罩,自己門口除鞋,仲問我哋攞一次性拖鞋著,裝完就抹廚房,拖地

伯爵府

回覆樓主:

c 喇, 我要整廁所, 師傅 明天上來.....

侯爵府

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 15:45
呢啲時勢真係唔想人上門,但洗衣機日日用一定要整,要換去水喉,要整幾次唔出奇,點樣預防得好D?

我淨係 ...

1個月前我換過洗衣機,當時所有人入房,由門口至廚房兩邊所以傢俬,用膠枱布圍住,廚房櫃和枱面包住晒,除左洗衣盤,老公帶口罩開門,師父都有帶口罩,師父入來問有冇膠拖鞋,我哋攞左對比佢,佢換左膠拖鞋入來,攪掂離開,就除晒所有膠枱布,抺地,抺師父掂過而冇膠枱布圍住地方,例如水喉

大宅

我淨係 ...

1. 入屋前, 除鞋,用消毒地坫印ㄧ印腳底, 全身和工具喷消毒濟
2. 維修水喉和測試後, 喷消毒濟到相關水喉和作出清潔。
3. 離開後, 再用1:99漂白水清潔間屋。

男爵府

我淨係 ...

清新機, 門口放漂白水 地氈,

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Kuri 發表於 20-3-28 15:54
坦白講,我會選擇手洗先。

之前我洗碗機入水位漏水,我手洗咗成兩個星期,後尾諗到自己用水喉膠紙捲實先 ...

洗碗同洗衫兩回事喎

水晶宮

回覆樓主:

要求佢除鞋入屋

子爵府

虎到金來勳章

我淨係 ...

上個月屋企壞洗衣機, 師傅同自己都有帶口罩, 佢走後消毒水拖地。

你驚時佢都驚。除鞋, 之前有人分享過, 水電師傅唔會除鞋, 因安全問題( 漏電可防觸電)

首頁

尾頁

跳至