懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

Yingbi 發表於 20-3-28 17:51
有無係疫症下 又係屯門醫院生b既媽媽可以分享下

我黎緊都準備去屯門醫院生
都想知有無媽媽分享

男爵府

SaMeng 發表於 20-3-28 19:52
我黎緊都準備去屯門醫院生
都想知有無媽媽分享

之前有post 搵下就有

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23071404

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23094615

大宅

我都想問下我下個月係屯門醫院生,我都有點驚.有無人話我知情況,THX

複式洋房

就係無探病時間

複式洋房

回覆 yiphiuyi 的帖子

我住六人房,但只有三個人,冇探病。冇陪產,老公只有見BB一面,直至你出院

別墅

我2月頭係屯門醫院生!
產前房,護士同醫生都好好人
而產後房,晚間護士就比較惡
但啲姐姐都會好細心咁照顧你
你地一定要做足心理準備
自己獨自面對一切問題
由你入院開始,已經變左自己一人去面對同解決問題
千其唔好驚同怕,有咩事都要同醫生護士講
就當比佢地鬧,都要問同講,保障自己嘛
另外,我想講,雖然老公無得陪產
但產房既護士同助產士都好好人
我係產房陣痛個時,有個護士單對單照顧你
佢好細心咁安慰你安撫你
到你要生既時候,就有6,7個係到
佢地不斷教你點用力
仲不斷咁支持鼓勵你
個一刻真係感動嫁
以為無人會理自己,點知個個都黎幫你

加油呀媽媽們

別墅

我下個月都係屯門醫院生,知道無陪產都好驚(emoji)

複式洋房

我3月23日系屯門醫院生左,一去到產前房,姑娘叫先生落大堂幫我搞入院手續,而姑娘就幫我磅重,聽bb心跳同check度數。因為已經開左兩度既關係,姑娘叫我除哂衫換左件手術袍,然後等姐姐黎到直接推左我入產房。期間啲姑娘好細心會同你講解疫情關係冇得探病同陪產,不過就話生完之後推返入產後病房個段路,先生可以見到你同bb一面,可以影張相既。
到入左產房之後,全程都需要帶住口罩,當然甘痛既情況下我即刻問有冇笑氣或無痛啦,佢地就話疫情關係不提供笑氣同無痛,仲有一個選擇就系打止痛針,但要提提各位如果同助產士提出要打止痛針的話,佢地會答你要等醫生黎到問醫生打五打得。醫生黎到之後佢地未必記得同醫生講,所以有需要的話見到醫生要再當面問多次,正常情況下佢都會比你打,但媽媽要考慮返止痛針既風險。
止痛針系打肌肉,而且有小小鎮靜既功效,所以打完針後,我合埋眼去迎接每一次既宮縮,好安靜甘嗌都五洗嗌,助產士仲熄埋燈比我休息。到左最後關頭忍五住要痾,佢地好專業好冷靜甘教你點做,完全五會令到我緊張。
終於小b都出左世,搞掂哂所有野之後,佢地會比bb你抱住,繼續留系產房到大概一個鐘時間(所以如果先生行開左五系醫院,記得系生完第一時間問助產士借電話打比先生,叫佢系最後呢一個鐘既機會衝上黎系產房出面等見你同bb一面,影返張相留念)
返左去產後病房,第一晚姑娘會幫你照顧bb,等媽媽可以好好休息。雖然而家冇得探病睇bb,但當你可以自己落床之後,可以隨時約家人系病房出面見面。

複式洋房

kikia3a 發表於 20-4-1 01:05
我3月23日系屯門醫院生左,一去到產前房,姑娘叫先生落大堂幫我搞入院手續,而姑娘就幫我磅重,聽bb心跳同c ...

辛苦媽媽好詳細
我7月頭預產期,希望到時疫情好d
唔知刀同順產有無分別呢,因為我第一胎開刀
唔知疫情關係會唔會第二胎都開刀呢

禁止訪問

別墅

moshimak 發表於 20-4-1 03:44
辛苦媽媽好詳細
我7月頭預產期,希望到時疫情好d
唔知刀同順產有無分別呢,因為我第一胎開刀

我都係第二胎開刀,醫生會比你揀,不過同時會建議你順產。
我今日岩岩二胎生完~係屯院

別墅

Yingbi 發表於 20-4-1 21:48
回覆 kikia3a 的帖子

你生果時多吾多人丫?

我4.1生係屯院,人數唔算好少,但一定比一年前我生一胎既時候少好多!
班姑娘都覺得呢個人數係最舒服

複式洋房

回覆 Yingbi 的帖子

五多,都系得3-4個媽媽,個個都拉哂簾,五洗擔心

複式洋房

SaMeng 發表於 20-4-1 22:01
我都係第二胎開刀,醫生會比你揀,不過同時會建議你順產。
我今日岩岩二胎生完~係屯院
...

咁就好啦,唔知要幾多週佢先問我呢,我同上一胎都隔左7年,無勇氣順產

別墅

moshimak 發表於 20-4-2 17:03
咁就好啦,唔知要幾多週佢先問我呢,我同上一胎都隔左7年,無勇氣順產
...

我相隔1年咋,7年我就唔知啦,不過如果你上胎係同一間醫院,應該會有你紀錄既

複式洋房

SaMeng 發表於 20-4-2 18:14
我相隔1年咋,7年我就唔知啦,不過如果你上胎係同一間醫院,應該會有你紀錄既
...

我上胎係威院生架

大宅

回覆 SaMeng 的帖子

屯門醫院都可以揀開刀定順產?我預產期7月4,第一胎疫情下我都開始有少少緊張

別墅

MOON1029 發表於 20-4-12 12:15

屯門醫院都可以揀開刀定順產?我預產期7月4,第一胎疫情下我都開始有少少緊張 ...

我第一胎開過刀,所以第二胎可以揀
但如果再有第三胎就必須開刀(醫生講)
第一胎正常都要你順產多,除非有咩特別問題囉

大宅

原來係咁,我以為政府都可以比你隨意揀開唔開刀

首頁

尾頁

跳至