自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

屋企煮飯就係想健康d,加上我有焗爐,對呢個0興趣

珍珠宮

回覆樓主:

發熱原理有D分別。
氣炸比較高温、所以時間短(郎是你set 180度實質入面温度係高過)先可以比焗爐短時間完成。至癌原因係高温。

#有錯請指正

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

逸逸不敗 發表於 20-3-28 18:32
完全兩樣野喎,之前睇報道話氣炸鍋煮出來嘅野食會致癌,朋友都叫我千祈唔好買 ...

我都有睇到類似報導

侯爵府

氣炸快唔洗預熱,焗爐要預熱,我個焗爐有埋熱風對流,我又覺得同氣炸差唔多

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

回覆樓主:

氣炸=焗爐加把風扇
但氣炸焗完係會脆身,但焗爐做唔到
兩樣我都有,自從有了氣炸,個焗爐冇再用過,遲下應該會掉添

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

不用太担心

https://health.udn.com/health/amp/story/6017/4269933

大宅

逸逸不敗 發表於 20-3-28 18:32
完全兩樣野喎,之前睇報道話氣炸鍋煮出來嘅野食會致癌,朋友都叫我千祈唔好買 ...

錯,係高溫煑食都易産生致癌物
如炸薯條,致癌物丙烯酰胺(Acrylamide) 在160度開始加快産生,衹有事前處理或較低溫煑食至可以減少或避免

公爵府

咩牌子好用?

大宅

逸逸不敗 發表於 20-3-28 20:17
上google 一打 氣炸鍋致癌 就幾十頁甘出,我真係吾敢買

衹係近年氣炸鍋多咗人用,聚焦硏究有價值。炸薯條(French Fries)在高溫,低水份環境,就會產生致癌物丙烯酰胺(Acrylamide),所謂高溫,原來在120度已經開始有,到160度或以上就加快産生,原因可以睇以下連結,這類硏究已經開始咗好多年(10年以上),也有不同的硏究去減低/避免產生這致癌物

https://www.researchgate.net/publication/319680240_Factor's_influence_to_formation_of_acrylamide_in_food

首頁

尾頁

跳至