跳至
[美國] 繼續停課

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-31 13:48
你捨得?

過兩個月再問我。

rose-mag    發表於 20-4-1 07:28
你今日backup左未?

大宅

TX 學校繼續停課,暫時到 5月4 日。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唉,加州州長尋日放風今個學年都難再復課,今日開埋發佈會,暫時我呢個縣嘅校區Superintendent都仲係話觀察中,不過我都唔抱太大希望,暑假後可以復課已經要還神,隨時暑假都未必可以出到街。今年求學之路的確精彩又考自制力,好多家長已經話自己小朋友自制力差,在家上堂可能會發夢,始終屋企冇學校咁有學習氣氛,又冇老師同學,小朋友容易懶散分心。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 20-4-2 13:40
唉,加州州長尋日放風今個學年都難再復課,今日開埋發佈會,暫時我呢個縣嘅校區Superintendent都仲係話觀察 ...
我都預咗今個暑假冇暑期活動了~

子爵府

我住NY,已有心理準備今個學期冇得再番,very sad.
依家心態,但求保住條命仔都願。

大宅

到左E家咁情況已經無辦法! 一日無解藥,只有繼續蔓延開去直至每個人都感染到為止! 根本無辦法停落黎! 一係睇你自己抵抗力有幾好,唔變重症或死亡就偷笑了! 但就算痊癒或完全無病徵,都唔代表第日唔會返發或唔會死,亦無人知幾時返發後會否恢復變身做 "播毒體"。 所有嘢都超出人類想象!

呢個就係搞生物DNA 玩命既後果!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kooba 發表於 20-4-4 10:44
我住NY,已有心理準備今個學期冇得再番,very sad.
依家心態,但求保住條命仔都願。
...

NY確診越來越多,如果一直控制唔到,開學真係遙遙無期,我見我識嘅喺NY嘅仲日日出去學校拎免費早午餐,又見佢地幾乎日日去買餸,唔知講咩好。

大宅

rose-mag 發表於 20-4-4 23:05
NY確診越來越多,如果一直控制唔到,開學真係遙遙無期,我見我識嘅喺NY嘅仲日日出去學校拎免費早午餐,又 ...
校區有free breakfast, free lunch 派,所以啲人又出去,呢度都係咁。

王國長老

big007 發表於 20-4-4 23:37
校區有free breakfast, free lunch 派,所以啲人又出去,呢度都係咁。

我呢度都有,但free meals係俾有需要嘅家庭,仲有牛奶雞蛋蔬果添,問題係果d平時唔係有free meal或reduced meal資格嘅都去攞,日日出街,有我識嘅揸車去攞添,心諗你有幾需要?唔好同真係需要嘅人爭,而且咁又要浪費一個口罩一對手套。。。 而家我呢度聽講真係開始要罰錢,非essential worker如果去遠嘅地方又唔係緊急事會收告票,Costco都規定每張咭只能兩個人入去,好多商店都劃定排隊位置,每次限制入場人數。

大宅

rose-mag 發表於 20-4-4 23:58
我呢度都有,但free meals係俾有需要嘅家庭,仲有牛奶雞蛋蔬果添,問題係果d平時唔係有free meal或reduced ...
呢度都係呀, 人人都可以攞。我都同對仔女講,留比真係有需要嘅人。
我哋呢度好似仲係懶懶閒咁,話就話 shelter in place, 仍然有唔少人照出街。playground 仍然有人玩。

子爵府

rose-mag 發表於 20-4-4 23:05
NY確診越來越多,如果一直控制唔到,開學真係遙遙無期,我見我識嘅喺NY嘅仲日日出去學校拎免費早午餐,又 ...

真系好勇敢。我三個星期冇出過街,淨系去門口掉過垃圾。日子好難捱。

王國長老

kooba 發表於 20-4-4 17:51
真系好勇敢。我三個星期冇出過街,淨系去門口掉過垃圾。日子好難捱。

我都唔知點解有人咁勇,我都算係大膽,但呢D關係到社會安全人身安全我一定唔會搏,我而家出去一定由老公揸車,買餸就我一個人入去買,佢喺出面等我幫手拎,你知啦,叫男人去買餸,激死都未買到,佢以前去買親嘢都會打電話問我,去買點心次次都唔記得自己鍾意食果隻叫咩餃,每次都要我同店員講,因為佢D中文超級有限公司。椰子油買錯椰奶、生菜買錯椰菜。。。而我慣咗麵粉買unbleached,牛油要無鹽,唔食糖食黃糖或蔗糖等,我講幾多次幾清楚都好,最後我老公都係要打電話問,佢成日唔記得叫咩名,而家佢醒啦,影張相text俾我問。

得的話,我都唔想出街,只係要幫父母攞藥買餸,個個星期要洗衫,所以都會儲埋一次過出去搞晒所有嘢,而家盡量係晏少少去,唔駛同人逼唔駛排咁耐隊。唔急就網購,但最衰有時網上冇,一定要去店到買或到取,早幾日去Target,店入面員工冇一個戴口罩,又冇手套,更加冇人清潔購物車,我入到完全唔想逗留,快手拎完即走,好驚訝零售業好多員工都好緊張,全副武裝,target員工竟然冇有怕。

大宅

big007 發表於 20-4-5 00:17
呢度都係呀, 人人都可以攞。我都同對仔女講,留比真係有需要嘅人。
我哋呢度好似仲係懶懶閒咁,話就話 she ...

父母仲俾小朋友去 playground ? 病毒可以停留係表面由幾小時到幾日不等,細路仔一定掂眼耳口鼻,如果有患者去過玩就一定中招禾!

大宅

啱啱睇到消息,呢度嘅學校今個學年都唔會開。

公爵府

big007 發表於 20-4-18 05:29

same here
而家甚至有大學(哈佛同 Boston U?)已經出來講,可能 2020 fall 都未復到課,要 2021 年先得,我仔已經講,如果佢間學校都係咁,佢 take a gap term 算了,無謂比足學費,但只有 online 課程,太搵笨

大宅

mugtaitai 發表於 20-4-18 05:58
same here
而家甚至有大學(哈佛同 Boston U?)已經出來講,可能 2020 fall 都未復到課,要 2021 年先得 ...
聽過 Boston U 可能2021 先開。
Harvard 就唔知。
唔知其他學校會唔會都係咁呢?

王國長老

big007 發表於 20-4-18 05:29

唔想係但唔會覺得出奇,密芝根州仲有班白痴走出嚟示威要解除shelter in place禁令 有病架,如果個個乖乖地,封一個月就可以局部開放,但當有一半人唔聽話,再封半年都搞唔掂。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-4-18 11:04
唔想係但唔會覺得出奇,密芝根州仲有班白痴走出嚟示威要解除shelter in place禁令 有病架,如果 ...

實在有太多人抱住日日都有人死㗎啦,而家又有乜咁特別?係咪班liberal嘅陰謀論?我心唸你集會好呀,等你全班嘢惹病咗死埋就天下太平添。但惹咗死唔去都嫌你霸咗醫院一張床,最弊係惹咗但冇病徵 ,不但證明咗佢地覺得no big deal是對的,仲周圍播毒。

我已經疊埋心水覺得只有orange clown落台先會有希望。呢頭叫各自省唸點reopen,嗰頭叫人去liberate喎。所以d人先出來示威咋!我唸緊點樣plan如果又多4年...
你今日backup左未?

王國長老

眼訓 發表於 20-4-18 11:44
實在有太多人抱住日日都有人死㗎啦,而家又有乜咁特別?係咪班liberal嘅陰謀論?我心唸你集會好呀,等你全 ...

Trump勝算好高,4年前Sanders退選以為Hillary贏得出,點知又輸喺選舉人制上,今次Sanders再出嚟已經時不與我,佢冇中產同商家支持,經濟未見好,要不斷抽税,想有人支持都難,佢退選都啱,無可能搞得掂。

首頁

尾頁

跳至