自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

seiko123 發表於 20-3-30 08:35
你第一句同後面講果啲有的出入。到底係政府想攬炒定你講果班自私精攬炒緊?
...

好簡單,兩邊都攬炒呀~ 市民唔合作,政府做得麻麻,後知後覺,無乜前瞻性,澳門特首明顯高幾班,做事快狠準,澳門人又聽話!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

熊熊老婆 發表於 20-3-30 10:42
算啦,你慳番啖氣啦!我身邊啲黃朋友到而家都仲喺度講:如果香港好似澳門咁封咗關,就冇事啦!其實由頭到尾澳 ...

冇錯, 啲人成日講澳門做得幾好, 一講佢從來都冇封過關, 就唔會覆你, 或者抽秤你其他無謂嘢
總有離別的時候

侯爵府

小ice 發表於 20-3-30 12:01
好簡單,兩邊都攬炒呀~ 市民唔合作,政府做得麻麻,後知後覺,無乜前瞻性,澳門特首明顯高幾班,做事快狠 ...

"澳門人又聽話"<-----重點
香港而家確診的外遊個案多, 政府一直都叫大家唔好外遊, 有人唔聽話

珍珠宮

2024年龍年勳章

cy101 發表於 20-3-30 10:16
即係好似依家大陸咁,限制航班,香港政府應該無咁嘅guts!

香港政府做乜都是半桶水,保護唔到我們,我哋自求多福啦!
內地和澳門做得好好,市民有安全感,因為當地政府嚴格執行,又大幅減航班唔比外國輸入,包括中國留學生,內地和澳門一直無封關,但人哋手段好吖嘛!唔似香港咁中門大開,仲不停加班機接病毒入港,沒完沒了 ,而家外國爆到七彩,香港係下一個城市! 諗都諗到啦,一個地方小城市人口咁多,一下子幾萬病毒大軍入境香港,點會唔爆發

伯爵府

kikiboy 發表於 20-3-29 19:53
不如諗下辦法,返來嘅全部集中隔離28日,呢個有冇可能做到?

最慘冇地方,有地方起碼境外人士可以集中隔離。

男爵府

迪士尼 海洋公園 機場酒店等偏遠的都應該攞出黎隔離啦,人地澳洲都係酒店隔黎

象牙宮

回覆樓主:

無咩可能,好似仲未有國家行到呢一步

珍珠宮

2024年龍年勳章

hksarhksar 發表於 20-3-30 09:32
其實應有些大陸留學生返大陸,佢地點應對?澳門呢?

cut航班,減少外地輸入個案,遲下可能全停晒航班,咁就輸入唔到,內地要保護無事嘅14億人口,萬一失守好大鑊
而香港就加班機繼續接港人回港 手段唔及內地,香港係中門大開不停收病毒入來,澳門和內地係不停收緊

子爵府

ycmami 發表於 20-3-29 19:48
如果你有子女趕緊返嚟,但只能買到較遲嘅機票,咁你會點呀?!

香港公民係有權利回家的,亦有義務守法

子爵府

ANGE_FB 發表於 20-3-29 18:49
因為香港可擁有雙重國籍, 除咗留學生, 仲有唔少移居港人, 而家已禁外國人,
返來個批大都係港人/港人配偶, ...

雙重國籍之下,香港人移民多年英美澳等地的,近期都回來香港避疫。我見fb 都有這些朋友講家人回港避疫真係好自私!
發病確診量急升,令香港醫療系統負荷過重,又怕引致社區爆發。
我哋唯有盡量留家中不外出。希望疫症減少。

大宅

frozen2005 發表於 20-3-30 08:17
只睇毒果

在佢哋心目中,除咗毒果,其餘全是假新聞

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔比佢地返來又好似好衰咁,但香港可以頂到幾時?

男爵府

kkchow97 發表於 20-3-30 03:09
如果一早禁左大陸關,香港就好似台灣咁,唔會爆咁多社區感染啦!

你睇真D確診數字主要來源來自那些國家,是香港人還是非香港人先啦!

侯爵府

加乘 海逸酒店
4叔 四季
迪士尼
海洋公園

吾好開冷氣囉

比你地返黎巳經好好,吾肯就減航班啦

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tikman321 發表於 20-3-30 08:41
只返來避疫就5好啦?一係退學啦囉,反正外国咁差。

好多宿舍都關閉晒,唔返HK,叫d學生訓街

子爵府

親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 20-3-30 10:25
趕緊與當地留學生建立一個互助網絡,同時搵定當地中國大使館聯繫方法,看看當地華人圈有甚麼互助支援。請 ...

我唔係攞香港 passport,唔知到時候大使館理唔理我

子爵府

親子王國15週年勳章

小ice 發表於 20-3-30 12:18
cut航班,減少外地輸入個案,遲下可能全停晒航班,咁就輸入唔到,內地要保護無事嘅14億人口,萬一失守好大 ...

英國飛香港宜家冇加班,cut 8、9 成喇,一日都唔知有冇兩班機返香港。

水晶宮

eemm 發表於 20-3-29 18:42
其實真係咁嘅話

起碼冇外來嘅個案先

應該禁

伯爵府

hksarhksar 發表於 20-3-30 09:32
其實應有些大陸留學生返大陸,佢地點應對?澳門呢?

好似即刻的去隔離14日

珍珠宮

2024年龍年勳章

flyinsky 發表於 20-3-30 16:19
好似即刻的去隔離14日

大陸而家好多凡入境者,一律去指定地方隔離14日,包括香港人返深圳都係!所以內地而家風險好低,我朋友早前已回中山住,佢話香港好大機會會爆發

首頁

尾頁

跳至