自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

西檸 發表於 20-3-29 19:05
少少分享
抗疫講座-講者-精神科醫生陳嘉璐
https://m.youtube.com/watch?v=U7CLqUFj3Ms&feature=youtu.be

Thx for sharing

禁止訪問

男爵府

2023年兔年勳章

屋企老人家不單日日出街,著住去街鞋係屋企四維行。
去完街返來唔洗手,仲連打N個乞痴都唔搵紙巾遮住。
同佢講又唔聽,仲話返人轉頭。

珍珠宮

你同我一樣既 我又係有個初生b, 又有個文塞老人家。好大壓力。

lanloo    發表於 20-3-30 11:10

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果有小朋友又有長老,試下由小朋友著手,我仔本身怕污糟,而家更做左消毒大使,一入屋即刻要人洗手,幫大家噴褸噴鞋噴袋噴手機,連銀包入面都噴埋,未換衫坐梳化會話人唔衛生,我老公之前都懶,而家怕左個仔,長老俾個孫話會好過俾仔女話

禁止訪問

男爵府

係啦
62日日出街搵朋友
又唔洗手 又唔除鞋 周圍咳
真係會俾佢嚇死
唔同住 不過要返去食飯

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

老陳皮 發表於 20-3-30 01:11
嘩,著埋出街鞋入屋,佢想攬炒呀

係架!唔會聽

子爵府

lanloo 發表於 20-3-29 18:49
見確診數字越來越大,日日增幾十單,情緒壓力好大,有種恐惧感會放大跟住好驚。家有老人家,又日日去街,去 ...

我 62又係同個工人日日出去, 好在我唔係同佢一齊住, 只係上次話要工人用公筷就話我地懶衛生。 我老公都唔想同佢再講咁多。 我連一個電話都費時打比佢提佢帶口罩呀, 好心難做。只係年初一見過一次後家下都無再返過去。怕左佢個工人唔知有無放過假出去聚集, 真心唔想攬炒。

子爵府

lvy0208 發表於 20-3-30 02:51
係啦
62日日出街搵朋友
又唔洗手 又唔除鞋 周圍咳

咁樣好得人驚, 可唔可以暫時搵藉口話唔返去食飯呀。

公爵府

stagea 發表於 20-3-29 23:15
每見一次唔對路,就出口話一次,佢點都係不滿,對外講話有人針對佢
...

唉,對住文塞長者真的難頂

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

OKC 發表於 20-3-30 09:19
唉,對住文塞長者真的難頂

係難頂, 堅無奈!!!!已經吵過一次大獲, 仲要扭計咁, 話唔返來...激到我老公彈下彈下...
每日早上去飲茶, 一日出街幾轉, 但係電話對人講, 無落過街喎!! 真心不明係咪思覺失調?!

象牙宮

stagea 發表於 20-3-29 21:54
佢地至叻個句,死咪死!真係極討厭!

呢次疫情搞到大家關係好差,一出聲個個就係大衰人,其他唔同住既就唔 ...
好似講緊老爺咁,
我地唔同住都只輕輕講下,一講就唔鐘意,
同住為左咁都成日鬧交,佢又一句死咪算,
明你地苦況,
屋企人而家一見佢返來就噴噴噴抹抹抹,
唔會再出聲話,都改左小小,
佢地知咩事,但死要長者尊嚴。

男爵府

lanloo 發表於 20-3-29 18:49
見確診數字越來越大,日日增幾十單,情緒壓力好大,有種恐惧感會放大跟住好驚。家有老人家,又日日去街,去 ...

真心唔明啲老人家點解係都要出街,唔同住我哋已經唔再返去,但佢可以失驚無神走上嚟話唔夠口罩要拎,嬲得我,唔夠口罩咪出街啦,啲口罩我哋用嚟返工架,仲要入嚟啲嘢四圍放,我黑晒面先肯走,佢一走我又要全屋大清洗

子爵府

防疫工作, 祗有自已盡做.
人家唔做, 唯有自已避開啦.
好似坐巴士咁, 人地唔戴口罩, 唯有自已避開.
我公司大廈都有人唔戴口罩,
入左LIFT,我自已都會出番黎,
寧願等下一轉, 無得話怕唔好意思...

琥珀宮

mercurycc 發表於 20-3-30 09:30
好似講緊老爺咁,
我地唔同住都只輕輕講下,一講就唔鐘意,
同住為左咁都成日鬧交,佢又一句死咪算,

呢個就係我老爺...日日睇新聞都導化唔到佢地兩老咁, 淨係識話人, 開著電視就話人唔守規矩, 自己呢?

老實講, 真係死左一了白了, 但而係惹到成幢大厦既街坊?
同住既我地呢? 話佢一句自私...佢就發爛, 立刻大爆發!!

其他仔同新抱無人理過...仲要無口罩就打來同兩老講, 大學生出唔到街喎, 兩老幾晚訓唔著, 為佢地左揾右揾送埋上屋企, 自己都無, 仲送埋俾人, 我地兩公婆一出聲就係針對佢

侯爵府

stagea 發表於 20-3-29 21:54
佢地至叻個句,死咪死!真係極討厭!

呢次疫情搞到大家關係好差,一出聲個個就係大衰人,其他唔同住既就唔 ...

係呀... 我99 又係咁, 叫佢防疫, 佢就同我講"死咪死囉, 我都唔怕"...... 救命呀, 唔係你怕, 係人哋怕俾你惹....日日去隔離鄰舍打麻雀, 又唔帶口罩, 有人cough 兩下, 又話好少事...... 好彩唔係一齊住..如果唔係我都怕會有兇案出現....

睇上面d JM 話老人家著出街入屋周圍行, 我估係我屋企出現咁嘅情況, 我想像唔到我會癲死點.....十成十會有兇案...

象牙宮

stagea 發表於 20-3-30 09:39
呢個就係我老爺...日日睇新聞都導化唔到佢地兩老咁, 淨係識話人, 開著電視就話人唔守規矩, 自己呢?

老 ...
相見好同住難,真架!
有次佢係咁咳又發燒,
同住屋企人拉去睇醫生,其實就驚怕比人隔離,
話死咪算囉!
家人話你死唔緊要照顧小個重好,
但你唔會傳染比屋企人囉,跟住佢地係屋企都戴住口罩,無人同佢講野,跟住咪死死地去睇醫生。

象牙宮

stagea 發表於 20-3-29 23:15
每見一次唔對路,就出口話一次,佢點都係不滿,對外講話有人針對佢
...
搵d孫講好d架,外甥而家係大門,
洗手間門佢地房門都貼大字報,回家要點點點做。

stagea    發表於 20-3-30 10:27

子爵府

Caleung 發表於 20-3-30 09:30
真心唔明啲老人家點解係都要出街,唔同住我哋已經唔再返去,但佢可以失驚無神走上嚟話唔夠口罩要拎,嬲得 ...

可唔可以同佢講暫時無咩都唔好上黎, 你話要在家工作好忙依個藉口得唔得。

首頁

尾頁

跳至