1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身ftm無工人無長老,老公工作自由都會幫下少少手,一直想生第二個,但係到第二個出世係咪應該請返個工人?
但1.開支又大左 2.屋企多左個人可能唔習慣
請問二胎ftm係咪日日都好辛苦

別墅

如果大b 入左幼稚園就無咁辛苦

伯爵府

ks1122 發表於 20-3-30 02:29
本身ftm無工人無長老,老公工作自由都會幫下少少手,一直想生第二個,但係到第二個出世係咪應該請返個工人 ...

如果請工人又後生,可以考慮

大宅

Sweetbabymom 發表於 20-3-30 10:22
如果請工人又後生,可以考慮

即係唔請工人就冇可能?

伯爵府

bonbon926 發表於 20-3-30 14:38
即係唔請工人就冇可能?

睇個人啦

大宅

Sweetbabymom 發表於 20-3-30 14:55
睇個人啦

我BB而家先至九個月大, 遲啲都會想追多個但係唔知係咪一定要請工人先搞得掂

伯爵府

bonbon926 發表於 20-3-30 15:45
我BB而家先至九個月大, 遲啲都會想追多個但係唔知係咪一定要請工人先搞得掂
...

又係冇4 大長老?

男爵府

本身ftm無工人無長老,老公工作自由都會幫下少少手,一直想生第二個,但係到第二個出世係咪應該請返個工人 ...

我個仔23個月我就有第2胎,而家都17w喇,平時自己一個湊無任何幫手,我之後都係自己一個湊2件,老公工作時間長,所以我會9月比大仔入N班學多d野,咁佢又無咁悶
我覺得一打二應該唔難既,最緊要搵到個適合既時間表夾到2個bb,我對產後既日子都有信心
而家反而係大仔好痴身,又扭抱,今日先抱住佢落街買野,又日日踎低起身做家務 ,幸好細b陀得好穩陣,而家幫大仔介片,訓練佢多d自理能力先

大宅

Sweetbabymom 發表於 20-3-30 16:08
又係冇4 大長老?

冇!

伯爵府

kissapplegirl 發表於 20-3-30 16:59
我個仔23個月我就有第2胎,而家都17w喇,平時自己一個湊無任何幫手,我之後都係自己一個湊2件,老公工作時 ...

差不多2 歲應該易湊。加油

大宅

我大囡1歲半我就佗第二個,今年大既返K1,細既都1歲。經過呢段時間,我發現其實唔太難湊,安排好個時間表就得

大宅

回覆樓主:

而家有呢個病毒,真係幾想要都唔夠膽

大宅

回覆樓主:

本來諗住bb返左N班就可以諗要多個。而家咁環境,B太細,唔識保護自己,應該都唔會返N。唉,冇得諗。

複式洋房

冇諗住要第二個,雖然話一個小朋友驚佢孤獨,但我真心唔係好鐘意小朋友,又怕多左一個,自己冇辦法平衡去愛佢地。

大宅

我都係ftm
Bb 22個月
我覺得起碼要入左幼稚園先諗,睇下可以騰出黎既時間有幾多,身心係咪ready..經濟到時又係咪許可
生多個真係要諗好多野,而加經濟差社會亂,又有病毒,呢刻真係唔會諗

複式洋房

讀咗k1先生

別墅

大家都講得好啱,咁我都係等佢入咗幼稚園先再諗啦,始終而家呢啲時間去產檢都好麻煩

別墅

FrancesLam_FB 發表於 20-4-1 17:57
冇諗住要第二個,雖然話一個小朋友驚佢孤獨,但我真心唔係好鐘意小朋友,又怕多左一個,自己冇辦法平衡去 ...

我本身自己份人都冇咩外心,但係自己生完一件出嚟之後雖然唔係話即刻母愛泛藍嗰啲,但係始終都同其他唔同嘅

男爵府

有能力請工人當然好,細b出世最辛苦係頭兩個月,如果老公幫到手或者有陪月會好好多!
我自己有兩個小朋友年紀相差2y4m,細b出世頭4個月有婆婆幫手,之後就係我一打二冇工人冇長老,每日都好辛苦,如果唔喜歡小朋友就唔好考慮咁快追多一個,等大b懂事d係會好d。

大宅

No way!

首頁

尾頁

跳至