自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 20-3-30 12:46

同意
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

要自費,公帑留番黎抗疫

伯爵府

有個港女12月出發,而家話被隔離要人接.
玩既時候乜都唔諗?有問題要香港人俾$接佢?咩道理???
地球咁大,咪有排接??

象牙宮

回覆樓主:

接咩喎,由佢地死係果度啦

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

要包機就自己負責費用,好合理

珊瑚宮

回覆樓主:

包機, 回港隔離,都應自費

大宅

贊成,不過要一視同仁,之前搭過包機都應該自費

男爵府

回覆樓主:

果班人,幫佢地都仲鬧
睇佢地fb同ig, 仲係鬧緊政府
點解而家d人唔識感恩

水晶宮

littlesister 發表於 20-3-30 12:57
要自費,公帑留番黎抗疫

侯爵府

回覆樓主:

唔使收錢冇問題

政府派个一萬蚊, 唔好派畀呢班人

侯爵府

lovkaka 發表於 20-3-30 13:29
贊成,不過要一視同仁,之前搭過包機都應該自費

所以政府一早開壞個頭

絕對贊成所有人, 任何地方, 都要自費坐包機

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港政府太仁慈

男爵府

回覆 ocarebear 的帖子

From 項明生,同感

政府包機去接秘魯港女旅客?

昨天看了TVB及有線電視新聞, 追訪番前日生果報訪問過的被困秘魯的港女S小姐, 真係不吐不快。

一個人去旅行,走出Comfort Zone, 需要一個人獨自面對旅途中所有問題,獨自去解決每一道難關,無法怨天尤人,因為這是自己的選擇, 與性別身份年齡無關, 旅途難關本身就是Backpacking的人生訓練。

S小姐在全球疫症漫延的三月五日, 選擇自己一個人去南美Backpack,就是「明知外有毒, 偏向病毒行」, 就應該有被困的心理準備。我很佩服她死都要去旅行的無比勇氣, 但對其忽然在鏡頭前公主病發作, 恍若兩人:

「旅舍唯有就地取材給我們一些比較差的食物。」「隔離期間三餐都係劣食!」

小姐, 你去Cusco住Hostel, 以我經驗, 大約US$10/晚。而你選擇住 Hostel中最Cheap的房種Dorm (通常十多人同房, 睡錄架床, 男女混住), 最平只收US$3~5/晚。平時Hostel的免費早餐也只是麵包、麵包、麵包, 昨晚TVB影到仲有麥皮牛奶, 難道秘魯人民欠左你香檳、三文魚及Parma Ham半熟溫泉蛋嗎?

「我希望香港政府, 支付我隔離期間的食宿費用」

當醫護呼籲大家Stay Home時, 你還在秘魯不停呃like影靚相。陽光燦爛的天空之城馬丘比丘獨步絕美, 打卡一刻你可曾想到, 有咁耐風流? 天有不測之風雲, 最少都應該出發前自己買個旅遊保險,而不是出事時叫政府同市民幫你埋單吧?

不知什麼時候開始,有港孩旅途遇到問題,就搵個議員要求政府派包機去接送。明明自己住緊青年旅社,會抱怨晚餐為什麼只有麵包同麥皮?同懸掛八號風球就去海邊追浪,要消防員冒生命危險去搶救有什麼分別呢?

做人應該有同理心,我當然同情現在被困海外的每一個香港旅客, 不論是團友還是自由行。我也曾經Backpack過十多年, 我在秘魯Cusco時曾經去過她被困的Hostel, 在斯里蘭卡遇到恐怖襲擊、在俄羅斯俾警察打劫,但是我從來沒有想過要找政府幫手, 食得鹹魚抵得渴, 自己救自己。

去旅行可以去到盡, 但就不要輸打贏要。Stay Home吧, 公主~

Farfetchhyt    發表於 20-3-30 17:33

侯爵府

2024年龍年勳章

自費啦

男爵府

papaya854 發表於 20-3-30 13:51
回覆 ocarebear 的帖子

From 項明生,同感

噚晚睇新聞已眼火爆。已是全球爆發了還去。仲要話包機接。浪費咗我哋納稅人ge錢

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

唔想政府免費包機接,但係,睇怕軟弱嘅政府一定跪低免費去接。分分鐘接完,唔會感恩,仲俾一班人鬧政府咁慢先接

珍珠宮

BK Milk勳章

kitbebe 發表於 20-3-30 13:51
香港政府太仁慈

子爵府

mickeyeva 發表於 20-3-30 12:46

對於呢個政府徹底失望,冇眼睇,過多幾日又會有個啲咩 東加、冰島、阿魯雅圖 嘅香港人跑出嚟話叫政府包機!

男爵府

一定要佢地自費

首頁
12345...6

尾頁

跳至