自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

錢真係咁重要?

大宅

mickeyeva 發表於 20-3-30 12:46

乜唔係一早講左佢地自己出錢?

珍珠宮

2023年兔年勳章

mickeyeva 發表於 20-3-30 12:46

同意

伯爵府

songabchuk 發表於 20-3-30 20:08
錢真係咁重要?
政府資源重要啲,應該全力用响應付香港疫情及民生事務上,旅遊人士應該自己安排自己的交通,等當地開關自己買機票走,唔鍾意香港亦可以繼續在外地遊覽

子爵府

11111 發表於 20-3-30 20:17
乜唔係一早講左佢地自己出錢?

係啦,我由昨晚同今日睇新聞都係話左自付。吾明点解再不停loop這一點!

其實應該集中鬧佢地疫症期間周圍去。

珍珠宮

回覆樓主:

宜家俾錢大曬下,全民抗疫佢自己走去玩,玩到返唔到嚟又要政府幫,有錢咪自己想辦法返嚟lor,知唔知政府要包機要安排要人手做野,一句會自己俾錢就大曬啊?

伯爵府

其實日本和武漢有啲唔同,因當時未知或未有咁嚴重,但呢單就明知疫情咁嚴重,當時有些國家都已封城,但佢地還去埋啲咁落後嘅地方,真心攞嚟賤,三萬抵比啦

大宅

回覆 Cankk 的帖子

1月趕往湖北過年點計?政府派包機往日本免費接載香港居民,內有26名持有大陸護照的所謂香港人,不是以香港為家的臨時居民,都有包機免費接載,點解秘魯的香港居民反而唔可以免費?種族歧視?有納税的香港人唔可以免費搭載包機,反而攞盡香港福利的所謂香港人新移民就可以免費,什麼道理?還厚待最近武漢包機返來的,不用穿帶手帶,更不用隔離檢測,是何道理?

侯爵府

psleung803 發表於 20-3-31 10:32

1月趕往湖北過年點計?政府派包機往日本免費接載香港居民,內有26名持有大陸護照的所謂 ...

我認我種族歧視,由舊年都而家都不停有唔少香港人種族歧視啦!只希望這班外遊 PK可以唔好又要威又要帶頭盔,繼續深度遊,香港連隔離病房都未攪掂,D外遊人士唔係覺得外地安全過香港咩?等香港安全先返啦

水晶宮

畀面勳章

Cankk 發表於 20-3-30 12:59
有個港女12月出發,而家話被隔離要人接.
玩既時候乜都唔諗?有問題要香港人俾$接佢?咩道理???
地球咁大,咪有 ...

佢12月出發時應該未爆出嚟喎
好多人聖誕都有去旅行喎

不過到後來點解唔早啲plan走就唔知了

伯爵府

psleung803 發表於 20-3-31 10:32

1月趕往湖北過年點計?政府派包機往日本免費接載香港居民,內有26名持有大陸護照的所謂 ...

咩叫做持有大陸護照?有冇香港身份証呀? 移左民既人都唔係以香港為家,要唔要派$10000? 坐郵輪既人可能都有非以香港為家既人喎!你要唔要去查吓?
你話1月去湖北,咁1,2月去遊輪點計? 3月仲去又點計???????
手帶都係納入免費包機topic一慨而論? 你要講,我都想話點解唔係全部海外回港都有手帶?從來我都認為全部人任何地區回港都要帶手帶. 唔駛帶唔係問我, 你唔好將自己既諗法硬加落我處.

真係唔知原來唔戴手帶係厚待, 有呢個想法既人極白痴!

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 20-3-31 10:49
佢12月出發時應該未爆出嚟喎
好多人聖誕都有去旅行喎

12月尾已經有消息啦.佢自己走去美國成個月都冇可能唔知有呢D野.
佢唔走真係要問番佢本人.

水晶宮

畀面勳章

Cankk 發表於 20-3-31 10:59
12月尾已經有消息啦.佢自己走去美國成個月都冇可能唔知有呢D野.
佢唔走真係要問番佢本人.
...

12尾應該淨係武漢爆
因為我記得我12月去完旅行仍然無嘢,之後仲1月新年去日本,2x號返嚟嗰日先開始見人搶口罩。口程先見人帶曬口罩

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 20-3-31 11:02
12尾應該淨係武漢爆
因為我記得我12月去完旅行仍然無嘢,之後仲1月新年去日本,2x號返嚟嗰日先 ...

1月中尾新年,香港人已搶口罩. 當事人在美國唔會唔知掛.
再者,結婚果批同旅行團果批都冇可能仲去啦. 上面果個人都仲要只講個女子, 咁其它人就好應該去旅行要接回?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔該政府收咗錢先好畀佢哋上機,唔好再咁仁慈,呢班人係唔會感恩㗎

水晶宮

畀面勳章

Cankk 發表於 20-3-31 11:07
1月中尾新年,香港人已搶口罩. 當事人在美國唔會唔知掛.
再者,結婚果批同旅行團果批都冇可能仲去啦. 上面 ...

哦,你講佢返嚟嗰程,我同意呀
我以為你話佢明知爆發12月仲去旅行
因為我記得12仲未爆的

侯爵府

根本武漢、日本、以至其他地方接人,回港隔離的食宿....,香港政府都應收回全部費用,但又唔收,搞到D不自律的人繼續周圍去!

子爵府

ocarebear 發表於 20-3-30 13:46
唔使收錢冇問題

政府派个一萬蚊, 唔好派畀呢班人

边有咁平?Peru 要转機,好遠

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 20-3-30 13:13
接咩喎,由佢地死係果度啦

唔接就唔人道既,包機要自費公道,好像講三萬蚊位,要坐就比錢,唔上就唔好再叫政府包機。其實三月全球都爆得好勁,真係去左旅行就唔睇新聞,咩都唔理架咩,三月中都好返黎啦,過左最好既時間,自己決定自己負責,現在咪繼續留底囉,隔離完咪再去繼續行程,都係一種體驗。

大宅

ocarebear 發表於 20-3-30 13:48
所以政府一早開壞個頭

絕對贊成所有人, 任何地方, 都要自費坐包機

N 個 贊成

首頁

尾頁

跳至