醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一定要飲多啲水同做好預防。我之前返sales個陣因為成日都冇咩時間飲水,而且成日忍尿,所以都會好易有尿道炎,次次睇醫生都係開抗生素,但抗生素食得多對身體都唔好架嘛。有次試過食完抗生素都仲係痕同埋痛,之後同朋友講,朋友介紹我食嬌妍寶,食完2日就好返啦~ 而家都會間唔中食去預防,由上年5月睇完個次醫生之後就冇再因為呢個問題而去睇醫生啦~

禁止訪問

民房

回覆 JNF 的帖子

我都有番發煩惱。。。 我想請問一下, 你地沖下身會係點沖?瓣開, 沖尿道外面? 要用滴露沐浴露? 我現在事前事後都沖身, 瓣開沖水, 但驚d水走入尿道發炎。最近2次尿道炎 ,懷疑係d水喉水。
事後, 沖身前去水便? 我有試過沖身後, 去水便, 就係驚水喉水入左尿道。。。
我平時都有食紅莓丸。
Thx.

民房

回覆 CandiceGril 的帖子

請問嬌x寶係咪藥黎? 可以無事都食下? 保健?

複式洋房

回覆 Tzeyan23 的帖子

唔係藥黎架,係保健品黎既,好既保健品係可以維持一段時間,所以唔需要日日食,我而家係食一個月之後停一個月咁既~

大宅

DOMMI 發表於 20-4-11 01:40
我已經三年,每年3次以上,其中幾次痾好多血,行埋後以上所有清潔痾尿動作做齊都係咁
驗左尿種菌又無箘,做 ...

請問你而家仲有冇甘既情況?我呢半年都番發好多次,上星期忍唔住睇咗泌尿科,經過驗血同驗尿之後,報告出咗我應該吾係尿道炎,但情況好吾樂觀,我要入院照電腦掃描同膀胱鏡先可以知道究竟咩事,醫生都講過吾簡單,呢個星期都只係開左安眠藥等我好訓d同一隻朝頭早食既令我尿頻感覺冇咁吾舒服,之前開咗一隻只有沁尿料醫生先可以開既勁重劑量抗生素比我食都對我起唔到作用,下星期覆診話比醫生知我去吾去私家做電腦掃描定排番政府,唔想去嘅原因係入院一晚做檢查埋單要四五萬,我冇買保險要自己出,加上之後嘅複診費藥費都好金,我前後睇咗兩次已經七千埋單,長期實在睇唔起

侯爵府

2020勳章

Maggie519 發表於 20-9-10 20:25
請問你而家仲有冇甘既情況?我呢半年都番發好多次,上星期忍唔住睇咗泌尿科,經過驗血同驗尿之後,報告出 ...

政府轉介去私家照電腦掃描係不用留院的,而且有discount, 報告會send返去醫管局,我半年前照肺,政府代我book港怡,前後一個鐘就搞掂,4千樓下

大宅

wan_sosin 發表於 20-9-11 15:56
政府轉介去私家照電腦掃描係不用留院的,而且有discount, 報告會send返去醫管局,我半年前照肺,政府代我b ...

多謝你既資料,我既情況係除咗電腦掃描之外,係要照膀胱鏡,照膀胱鏡要全身麻醉,甘好大機會要留院,我最近排咗政府泌尿科,但要2022先有得睇,星期初私家專科寫咗醫生紙俾我睇吓可唔可以排快啲,另外前兩日我好唔舒服入咗急症急症科醫生另外再寫多一封信俾我,睇吓可唔可以盡快睇

侯爵府

2020勳章

Maggie519 發表於 20-9-12 21:21
多謝你既資料,我既情況係除咗電腦掃描之外,係要照膀胱鏡,照膀胱鏡要全身麻醉,甘好大機會要留院,我最 ...

咁樣等下政府個期有無得快,政府會有快期比急症病人

別墅

2020勳章

回覆 wan_sosin 的帖子

我同你情況一樣,又係叫我照鏡但吾知幾時,我根本不想去

侯爵府

2020勳章

STARCREAM 發表於 20-9-23 17:17

我同你情況一樣,又係叫我照鏡但吾知幾時,我根本不想去 ...

我又覺得去下無所謂,雖然要等起碼一年,又唔急嘅,又無擔心自己會有事,有得照就照下,個檢查唔影響身體,又唔洗錢

別墅

2020勳章

我一日去幾十次,五月正頭急症住院又話我膀胱敏感,叫我明年先去覆診,我个个月月经前後都係甘

侯爵府

2020勳章

STARCREAM 發表於 20-9-23 17:39

我一日去幾十次

你指咩?一日幾十次?

別墅

2020勳章

一日起碼去十次小便

侯爵府

2020勳章

STARCREAM 發表於 20-9-23 17:43

一日起碼去十次小便

尿道炎係咁,我直情坐係個廁所唔出嚟

別墅

2020勳章

甘究竟我們是什麼問題

別墅

2020勳章

回覆 STARCREAM 的帖子

我真的不想再食抗生素

侯爵府

2020勳章

STARCREAM 發表於 20-9-23 18:28

甘究竟我們是什麼問題

每個人體質唔同,或許免疫力弱(我係這類,本身免疫系統缺損),或者尿道酸性弱(尿道本偏酸性,可以抵抗細菌), 精神壓力大都有機會引發,所以有啲人較容易有這問題

侯爵府

2020勳章

STARCREAM 發表於 20-9-23 18:29

我真的不想再食抗生素

發作起上嚟太過辛苦,唔食又唔得,病性太急嘅話都要食,係好討厭

侯爵府

2020勳章

STARCREAM 發表於 20-9-23 18:29

我真的不想再食抗生素

可以試下用這個,抗菌的,我有用,有效呀,連痕癢都少咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊