自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

anniellm 發表於 20-3-30 20:47
疫情越來越嚴重,上星期六agent打比工人,叫佢盡量留在家,但佢堅持要放假出街,咁我唯有叫佢小心啲。

今 ...

串到爆炸
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

即炒

子爵府

疫情越來越嚴重,上星期六agent打比工人,叫佢盡量留在家,但佢堅持要放假出街,咁我唯有叫佢小心啲。

今 ...

補一个月比佢,叫佢慢慢去

伯爵府

hotingmum 發表於 20-3-30 21:49
又咁講,工人平日要唔要落街買餸先?
僱主係咪又經常出街先?
平日大家可以出街,到佢放假就要留喺屋企,道 ...

我work from home,係間中要返公司,同落樓下超市買餸。
工人平日下午都可以去球場行下。咁又咩公唔公平?佢已經好嘆。

侯爵府

回覆樓主:

如果軟硬方法都唔得就真係要同佢講冇得留低,咁巴之閉!

子爵府

2023年兔年勳章

對住呢類人真身心疲累 佢無認真諗過如中左招果種身心痛苦,甚至可能命都無!只掛住要玩

侯爵府

9157 發表於 20-3-30 21:21
動之以情唔得就同佢講錢,佢病咗所有醫療費用自己比。病得耐唔會出足糧,check下有無條文保障自己 ...

外傭抵港後確診就算未入屋僱主須負全責及照出糧有薪病假!

『對於同有外傭抵港後未進入僱主家已確診感染新冠肺炎,勞工處回覆記者表示外傭染病,僱主須根據《僱傭條例》及有關僱傭合約給予外傭病假。根據《僱傭條例》,外傭按連續性合約受僱,如同時符合下列資格情況,外傭能出示適當的醫生證明書、放取的病假不少於連續四天、 外傭已累積足夠的有薪病假日數,便可領取疾病津貼(款額相等於外傭每日平均工資的五分之四)。

珍珠宮

anniellm 發表於 20-3-30 21:29
做咗大約一年,印,結咗婚有個幾歲仔。但佢年紀都後生(印通常早結婚生仔)。
我覺得因為佢年紀後生,所以 ...

我上嗰個每日祈幾次禱,每次出街都包頭,但佢辭職後呢頭應承我會做到新工人嚟,嗰頭就fax封termination form單方面terminate contract,如果我唔係收到入境處封信,我都仲on居居等新工人嚟,所以我覺得無樣睇(當然化行妝、成個tb嗰啲我一定唔請)

侯爵府

回覆樓主:

『如染病外傭未有累積足夠的有薪病假日數,僱主可考慮給予有薪病假。而根據「合約」第9(a)條,外傭在受僱期間(但不包括外傭出於自願及基於個人理由離開香港期間)患病或受傷,無論是否因受僱而引致,僱主須提供免費醫療,包括診症費用、住院費用及牙科急診。外傭須接受任何註冊醫生的診治服務。』

男爵府

今 ...

可以俾佢外出一會買日常品,俾我溝通完唔肯在家休息或唔肯補人工開工,工人仍然不顧危險要外出聚集,佢哋仲要周圍坐,聚會傾計食嘢全日!比平常人返工風險大好多!我會即炒,平時做嘢幾好都冇用,一家大細身體的健康控制在佢手咁,唔留得!

男爵府

20162016 發表於 20-3-30 21:16
佢哋話錢買唔到快樂喎~自!私!精!

可能閻王俾到快樂佢哋

男爵府

hotingmum 發表於 20-3-30 21:49
又咁講,工人平日要唔要落街買餸先?
僱主係咪又經常出街先?
平日大家可以出街,到佢放假就要留喺屋企,道 ...

咁都要睇情況㗎
宜家乜環境啊?仲周圍走

wcpcelia    發表於 20-3-31 09:47

子爵府

疫情過後,留不得!

公爵府

問佢如果客死異鄉都ok?

珍珠宮

今 ...

炒啦!

侯爵府

回覆樓主:

4/4 及 1/5 法定假期 外傭又再聚集

子爵府

今 ...

關乎人命,炒

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我姐姐自動取消放假

如果佢咁堅持,我諗我會炒佢,因為我怕死,仲要一家大細。
而且宜家好多姐姐其實驚我哋炒佢,因為話家鄉全屋人都失業同無得出去

子爵府

anniellm 發表於 20-3-30 22:43
我work from home,係間中要返公司,同落樓下超市買餸。
工人平日下午都可以去球場行下。咁又咩公唔公平? ...

送走佢啦
幾千蚊送比佢
佢預左自己中左再預埋傳染曬比你地全家,到時幾千唔夠買驚風散。

再者 你再就佢,佢真係以自己係老闆。依家好多工人比人炒 你又wfh,真係有需要才搵過一個,搵時講明上一個堅決疫情要出街而炒左,搵個乖啲返黎自己唔駛受氣都好丫

子爵府

babymarch 發表於 20-3-30 21:05
其實好多工人也明白疫情嚴重,願意留在家休息。如今仍然堅持聚會嘅,我會炒佢。
...

為家人安全,俾我都可能會炒,比佢放飽去

首頁
12345...6

尾頁

跳至