論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問各位Jm,依家姐姐喺酒店隔離中,究竟洗唔洗比人工?勞工處同所有政府部門都冇人聽電話。

子爵府

早幾日政府指引好似意思話可以雙方協商決定,譬如14日用其他假期抵扣之類,當然協商如果無結果都係你負擔。最好書面記錄。
請其他JM指正。

男爵府

回覆樓主:

我agent話工資是可以不需要支付,但出去隔離的住宿和飲食僱主是要負責的

大宅

Umi 發表於 20-3-31 17:17
我agent話工資是可以不需要支付,但出去隔離的住宿和飲食僱主是要負責的

...

但我agent話工人呢14日係有人工,酒店錢我比,飯錢傾左當比food allowance佢,佢自己叫外賣

男爵府

tayo123 發表於 20-3-31 20:58
但我agent話工人呢14日係有人工,酒店錢我比,飯錢傾左當比food allowance佢,佢自己叫外賣
...

網上冇說明一定要比,咁當然可以都比既

伯爵府

唔該晒咁多位jm

大宅

Umi 發表於 20-3-31 21:06
網上冇說明一定要比,咁當然可以都比既

但我agent今日同我講,如果我唔出呢14日糧,工人有機會去小額錢債到charge我,因為唔駛出糧係要雙方係隔離之前協議好,仲話除非勞工處明確出email話不用出糧,否則僱主會有危險

有冇人知究竟係點架?

男爵府

tayo123 發表於 20-4-6 16:02
但我agent今日同我講,如果我唔出呢14日糧,工人有機會去小額錢債到charge我,因為唔駛出糧係要雙方係隔離 ...

咁我想問下e+d人係外地回來要強制檢疫的14日,公司會否出糧給他們 d人去完旅行回來要隔又點計? 我姐姐e+決定不回印尼了,所以暫時沒有這煩惱

複式洋房

回覆樓主:

我一個星期前問過勞工處一個職員,佢話14日喺酒店隔離,由於地址唔係僱主屋企,僱主亦冇委派任何工作,所以法律冇定明要出糧,但係佢都話呢個係灰色地帶,佢唔可以好實在咁答到我究竟有冇犯法,不過我話我唔想做犯法嘢,驚之後姐姐會告返我,佢話姐姐告得你嚟再等個官判都唔知係幾耐之後嘅事,這番說話大家可自己衡量風險。我亦有問佢只係喺酒店隔離14日驚唔夠安全,我想隔離20日或以上再等化驗結果出埋安全先嚟我屋企做嘢得唔得,佢話唔得,第15日就一定要返回僱主屋企,否則我就犯法。希望咁樣畀到你哋一啲參考,不過你哋都可以自己打去勞工處問。

複式洋房

回覆樓主:

我新請嘅印印姐姐隨時ready嚟香港,亦都好想即刻嚟香港賺錢,喺電話度我不斷話香港疫情嚴重叫佢六月頭先嚟,佢話唔擔心香港情況,佢嗰邊都差唔多,佢講完我仲驚,最後佢都肯應承,但過咗一日佢又反口,於是我先打去勞工處問下我究竟使唔使喺佢隔離期間出糧,因為我想用呢樣嘢嚟勸佢唔好嚟香港住,反正嚟咗都唔可以即刻賺錢兼有機會染病要入醫院,得到勞工處回覆後,我再用視像同佢通話,佢最後都肯6月頭先嚟,佢肯聽我話,所以我都決定佢六月頭嚟到隔離時我會照出糧俾佢,話曬佢都肯等我,如果佢之前真係唔聽講點都要嚟,我真係隔離嘅時候唔會俾錢,所以事前溝通真係好重要。

大宅

nwsamy 發表於 20-4-7 20:16
我新請嘅印印姐姐隨時ready嚟香港,亦都好想即刻嚟香港賺錢,喺電話度我不斷話香港疫情嚴重叫佢六月頭先嚟,佢 ...

印尼政府俾姐姐出境嗎?我Agent 兩個星期前已經say no,現在香港又不俾入境,麻煩更正如果有錯

禁止訪問

大宅

視乎工人要照顧的人,如只是做家務煮飯不用照顧老幼我會唔俾。但如果要照顧老幼我會俾以免佢懷恨在心。特別照顧BB我情願俾當俾佢個人情好好對待我BB。

伯爵府

依家情況係,我已租酒店及每幾日就買食物送比姐姐,佢自己同我講話叫我呢兩個星期唔洗比人工佢

複式洋房

harbourplace 發表於 20-4-7 20:54
印尼政府俾姐姐出境嗎?我Agent 兩個星期前已經say no,現在香港又不俾入境,麻煩更正如果有錯
...

我覺得訊息好混亂,政府話比香港居民入境,而我嘅新姐姐上年喺香港完約,所以應該仲係持有香港身份證,agent話佢簽證搞掂曬,只待買機票,所以我先咁緊張不斷希望agent hold住叫佢唔好嚟住

洋房

我Agent話要俾人工佢
但佢真係好爽
我俾錢佢book酒店之餘 仲要安排伙食俾佢 隔離期間變左我係工人-.-
而隔離期間有日勞工假 工人仲問我佢有無得放 我都仲未得閒問><

男爵府

sosoluvu 發表於 20-4-10 23:46
但佢真係好爽
我俾錢佢book酒店之餘 仲要安排伙食俾佢 隔離期間變左我係工人-.-

已經隔離緊,仲諗住放假出街?

請問菲 定印?

大宅

sosoluvu 發表於 20-4-10 23:46
但佢真係好爽

姐姐來左之後,我再同佢傾人工安排,因為我打咗去勞工處,勞工處話無規定一定要比,由僱主同雇員自行協商

姐姐最後都同意個14日唔駛出糧,因為佢話佢個14日無工作,而且我地出咗酒店同伙食錢,仲比埋錢佢去私家到做測試,個到都成$6xxx

子爵府

tayo123 發表於 20-4-11 09:57
姐姐來左之後,我再同佢傾人工安排,因為我打咗去勞工處,勞工處話無規定一定要比,由僱主同雇員自行協商
...

請問邊間酒店接受隔離生意?幾錢一日?

大宅

KenHim 發表於 20-4-8 15:17
依家情況係,我已租酒店及每幾日就買食物送比姐姐,佢自己同我講話叫我呢兩個星期唔洗比人工佢
...

你租咩酒店比佢?幾錢一日?
14日,為起黎條數都吾細

首頁

尾頁

跳至