0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我B女三個月大,佢個半月大嗰陣已經發覺佢唔係好睬自己,情況好似越嚟越嚴重,佢好少對我笑,我撩佢玩佢都唔多理我,平時望到我,就好快拎去第二邊,亦都唔鍾意我抱,有時見到我會喊添。但見到爸爸就好開心,好鍾意同爸爸講野。

我係全人奶BB媽媽,照計應該好癡我,我已經盡量同佢玩多啲,唱歌比佢聽。

有冇人有咁嘅情況?我真係好想知點解?好傷心。

大宅

回覆樓主:

同我之前一模一樣 你係咪主要照顧者?夜晚係咪同佢瞓?平時有咩人幫手湊?

複式洋房

Archung106 發表於 20-3-31 22:20
同我之前一模一樣 你係咪主要照顧者?夜晚係咪同佢瞓?平時有咩人幫手湊?
...

我和老公都係主要照顧者,因為手痛,初時我老公照顧多啲,唔知關唔關事。佢夜晚係同我哋一齊。

我為咗呢件事好唔開心,亦都搵唔到原因。

大宅

Bebe910 發表於 20-4-1 00:16
我和老公都係主要照顧者,因為手痛,初時我老公照顧多啲,唔知關唔關事。佢夜晚係同我哋一齊。

我為咗呢 ...

我為咗呢件事喊過好多次添呀,同你情況一樣,BB唔睬自己,逃避我眼神,而且每次埋完身仲會喊想即時離開自己咁。
日頭呢?有冇比工人/長老湊?

複式洋房

Archung106 發表於 20-4-1 00:27
我為咗呢件事喊過好多次添呀,同你情況一樣,BB唔睬自己,逃避我眼神,而且每次埋完身仲會喊想即時離開自 ...

我都喊左好多次,唔知自己做錯d乜?!

老公work from home , 我放緊產假。所以日頭係我同老公一齊湊。我呢兩日好少少,我有時専登抱住佢時唔理佢,佢會望住我個樣,有次仲撩番我轉頭。

會唔會你個身有咩味bb 唔鐘意?或者BB覺得我地把聲好煩?

大宅

回覆樓主:

我B女就快1個月,都係鍾意婆婆抱多過我,我抱的話佢不停掙扎同隻手好似想打我咁款 , 有時見到咁我都好傷心....

大宅

Bebe910 發表於 20-4-1 06:58
我都喊左好多次,唔知自己做錯d乜?!

老公work from home , 我放緊產假。所以日頭係我同老公一齊湊。我 ...

你日頭有冇長老幫?工人呢?淨係你地2公婆湊?我覺得呢個好重點,我仔係因為太多人湊,而我之前成日要泵奶,少咗接觸佢,後來我都用成1個月時間日日大量時間陪佢先好啲,而家全埋身都好咗好多啦冇咁掙扎。

大宅

自己湊覺得自己係棵仙人掌,抱佢會掙扎大喊一輪,婆婆接手就即刻無事,每日期待bb親近我多d,之前唔開心喊到老公以為我產後抑鬱,不停諗點解bb唔需要媽媽,到底咩原因...
出世接觸咗一陣就分開咗幾日,等到出院先再見返,唔知關唔關事~

複式洋房

YatYat724 發表於 20-4-1 19:38
自己湊覺得自己係棵仙人掌,抱佢會掙扎大喊一輪,婆婆接手就即刻無事,每日期待bb親近我多d,之前唔開心喊 ...

我覺得可能關初初出世事,我係BB出世嗰兩星期痛到落唔到床,多數由我老公照顧。可能由嗰陣開始BB同老公嘅bonding 比較好!

複式洋房

Nagomi 發表於 20-4-1 11:57
我B女就快1個月,都係鍾意婆婆抱多過我,我抱的話佢不停掙扎同隻手好似想打我咁款 , 有時見到咁我都 ...

我諗緊會唔會係鋪嘅姿勢,可能婆婆抱得舒服啲?

複式洋房

YatYat724 發表於 20-4-1 19:38
自己湊覺得自己係棵仙人掌,抱佢會掙扎大喊一輪,婆婆接手就即刻無事,每日期待bb親近我多d,之前唔開心喊 ...

我覺得可能關事感嘆

首頁

尾頁

跳至