懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lobeema 發表於 20-4-3 17:03
今日啱啱收到T21 報告,所有染色體都正常,真係鬆一口氣,好多謝大家的祝福。希望bb之後都平平安安。
...

請問你BB頸皮是幾多?引至高風險?

複式洋房

貓ling 發表於 20-4-3 19:52
請問你BB頸皮是幾多?引至高風險?

我係3.1mm, 加上驗血後,醫院打嚟話屬於高風險嘅。

大宅

Lobeema 發表於 20-4-3 20:02

我係2.22 驗血後高風險1:35
之後在公立醫院做NIPT,只驗T21, T18, T13 。最後低風險。嚇死我。

其實信吾信得過?其實我都擔心要再等照結構看清楚

複式洋房

貓ling 發表於 20-4-3 20:17
我係2.22 驗血後高風險1:35
之後在公立醫院做NIPT,只驗T21, T18, T13 。最後低風險。嚇死我。

雖然我T21報告正常,但真係俾oscar 嚇壞咗,依家都傾向抽埋羊水,確保一切正常。同埋會照結構,公家私家各照一次。

大宅

Lobeema 發表於 20-4-3 20:21
雖然我T21報告正常,但真係俾oscar 嚇壞咗,依家都傾向抽埋羊水,確保一切正常。同埋會照結構,公家私家各 ...

其實姑娘也有同我講這個比率不要太介懷. 她也見過1:2也是沒有問題的 。
其實每個個案也是50:50 。
我也嚇了2星期,當然抽羊水最好。但我真係怕了抽羊水,雖然風險很低。但對於我來說,也是50:50 。

大宅

Lobeema 發表於 20-4-3 17:03
今日啱啱收到T21 報告,所有染色體都正常,真係鬆一口氣,好多謝大家的祝福。希望bb之後都平平安安。
...

恭喜

大宅

Lobeema 發表於 20-4-3 20:02

請問你是否高齡?

複式洋房

貓ling 發表於 20-4-3 20:33
請問你是否高齡?

唔屬於高齡,今年29。

大宅

我今日都經歷人生高低起跌,前2星期公立照唐氏頸皮2.38, 屬高風險,但姑娘話唔駛太擔心,但比左期我照結構,再等抽血confirm 係咪高風險。
之後第二個星期,我去私家駛T21,照ultrasound 時,醫生再幫我度頸皮,佢話得1.61 唔厚,而心跳正常,好健康⋯ 以為安心曬⋯點知第二日收左醫院打黎話我係高風險⋯ 又再擔心起黎⋯等到今日去醫院聽執告,我T21 係1:27 其他2項係negative...醫院offer 我抽胎水,我照book 定期⋯ 但要等多1個月先可以做到,因為佢話18週會睇得清楚啲。
之後再過多2個鐘到私家醫生打黎話我既T21 報告全部low risk.... 嚇到我死⋯ 心情大上大落⋯
但由於我個ratio 都高,所以我都會照抽多次⋯

別墅

你好呀樓主,我想問你係係公立醫院抽家私家? 我四月頭係QE抽完絨毛,但到依加仲未收到醫院既電話,我想問醫院會主動打俾你report 個result 嗎手?

複式洋房

Wandyip 發表於 20-4-24 15:42
我今日都經歷人生高低起跌,前2星期公立照唐氏頸皮2.38, 屬高風險,但姑娘話唔駛太擔心,但比左期我照結構 ...

係咪公家做T21係 1:27?但私家又話low risk?

大宅

Wandyip 發表於 20-4-24 15:42
我今日都經歷人生高低起跌,前2星期公立照唐氏頸皮2.38, 屬高風險,但姑娘話唔駛太擔心,但比左期我照結構 ...

當時只是照頸皮2.38就話屬高風險?其實頸皮正常超過多少才叫高?

大宅

Lobeema 發表於 20-4-24 20:33
係咪公家做T21係 1:27?但私家又話low risk?

我公立做Oscar 再抽血驗個ratio 1:27, 我自己出去私家驗T21 係low risk.
Oscar 會提供3 個染色體T21, T18, T13,當中我T21 既染色體high risk, 其如2條係 negative

大宅

貓ling 發表於 20-4-24 21:56
當時只是照頸皮2.38就話屬高風險?其實頸皮正常超過多少才叫高?

有啲話2.5 以上,有啲話超過3。
佢地度完會有個對照表port 返個curve 睇你算唔算高危,因為要計埋個週數同個 BB 既size

洋房

happyhang 發表於 20-4-1 00:57
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22345587
有!我一樣係OSCAR 1:2,抽絨毛一 ...

多謝你分享經歷呀!睇到我都喊左出黎~ 我都係Oscar報告出左問題,T21唐氏 Positive 1:7... 威院即刻幫我抽血免費做NIPT (最近幾個月先開始幫高危孕婦免費做)...
本身諗住去埋私家做SafeT21可以快啲有報告(3至5日),不過私家醫生唔建議我做,因為公立嘅NIPT 同 safeT21 其實係一模一樣,都係同一間化驗所做。結果要等足十幾日...
等待嘅時間真係好煎熬...我果陣仲喊到"作小產",流左兩日啡... 好彩暫時都無收到威院電話要返去抽胎水同絨毛組織...下個月先返去見醫生攞報告~

別墅

回覆 KY20201219 的帖子

見到你地嘅case,咁其實係咪等公立做左oscar/度頸皮先,睇情況先出去私家做T21好d呢?唔洗急住oscar/度頸皮前去做T21?因為自己都高齡,之前又試過2次小x

洋房

lhwe31 發表於 20-7-8 22:06
回覆 KY20201219 的帖子

見到你地嘅case,咁其實係咪等公立做左oscar/度頸皮先,睇情況先出去私家做T21好d ...

T21要最少12週先可以做,如果太早做bb嘅DNA濃度會唔夠~ 可以度左頸皮先,想安心就做埋T21~

別墅

KY20201219 發表於 20-7-8 22:34
T21要最少12週先可以做,如果太早做bb嘅DNA濃度會唔夠~ 可以度左頸皮先,想安心就做埋T21~
...
明白。度頸皮就照超聲波即刻知道幾多,咁請問oscar係會抽血幾日後醫院先通知你結果呢?

洋房

lhwe31 發表於 20-7-8 23:59
明白。度頸皮就照超聲波即刻知道幾多,咁請問oscar係會抽血幾日後醫院先通知你結果呢?
...

3日就通知喇... 不過要一個星期先安排到見護士同攞報告~ 當日就抽血做NIPT~

大宅

Oscar後可以翻盤丫

首頁

尾頁

跳至