自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

口罩同錢一樣,有又煩,冇又煩.
一月尾疫情初起時,好難好難買口罩,買唔起藥房炒到$500+ 一盒既,只好買產地次一級如印尼,但起碼係真。
至而家,一街都係口罩,先唔講個d 中國造嘅日本罩(講梗唔係正牌果d, 冇日本QC), 睇消息呢個星期有好多口罩開賣,唔係講梗香港製造果d, 係有似正經嘅網購和企業賣口罩,冇講邊度造(應該唔係香港)但註明spec, 全繁體中文字,唔知d罩堅唔堅?
有間$100有找,有齊3E.
其實百花齊放係好。

最怕買到盒寫嘅同盒內嘅罩不一樣。特別係而家爆梗,合規格嘅尤其比長者或出入醫院好重要。

你哋又點選擇口罩?

伯爵府

完全認同,我寧願買之前既印尼口罩都唔敢買而家d 扮日本牌子既大陸口罩,因為無經過QC, 未必係正版,即係寫防乜都未必有效,如果肯定係大廠出有保證就邊度出都用得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

zxzx 發表於 20-3-31 23:27
一月尾疫情初起時,好難好難買口罩,買唔起藥房炒到$500+ 一盒既,只好買產 ...

$100有齊b、p、v,我會唔相信
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我今日去 朗豪坊一帶行過,唔覺價錢回落,反而有多種選擇,古古怪怪咁,真係唔敢買

二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

旺角果度,有好多款,但有d唔知來源,唔敢買

禁止訪問

侯爵府

靜雞雞話你知,口罩批發價Rmb 0.8 ,一般藍色款
不過,大部分都ok 嘅,合格嘅

自己考慮

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大陸廠用緊LV 2,訂貨係人仔1.5-1.7/個。啱啱朋友介紹咗一款個(認証係: EN 149:2001+A1:2009,標準三層放飛沫丶防花粉丶防細菌,PM2.5、BFE99%、PFE99%、VFE99%),港幣百幾蚊有50個,見到用料都幾好,剪開又係3層,我本來都考慮緊買唔買好,因為之前見有JM講en149係工業用,非醫療用,不過諗下就算過咗疫情都可以用就訂咗幾盒

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sisbro 發表於 20-4-1 00:31
靜雞雞話你知,口罩批發價Rmb 0.8 ,一般藍色款
不過,大部分都ok 嘅,合格嘅

我估大陸而家捉得咁嚴,無人會以身試法卦

禁止訪問

伯爵府

sharon26788 發表於 20-4-1 00:48
我估大陸而家捉得咁嚴,無人會以身試法卦

2月果時,個深圳朋友同我講,佢去自己小區藥房買醫用口罩,話見其中一間賣緊超薄到半透口罩,見到公安巡查隊就去舉報果間店懷疑賣假口罩,第二日見到新聞果間店個老板被拉左。
網上就唔知,好難分。
我都係經BK jm分享,京東買左盒出口日本口罩,¥152人仔。

wcpcelia    發表於 20-4-1 10:14

珍珠宮

回覆樓主:

一早預左正式復工後總會有d山寨廠做老翻/雜嘜,既然冇本事買到正價/炒價正品,唯有睇口碑!呢啲只會落一陣街時粗用或者疫情轉淡後用,平時返工或者要去人多地方一定用番高質貨

公爵府

回覆樓主:

唔會去藥房買,有機會盒真口罩可能係假,衹會去 Sasa、華潤堂、Watson's 等大連鎖店,我喺 Sasa 買三次元同 Perfetta

珍珠宮

一月尾疫情初起時,好難好難買口罩,買唔起藥房炒到$500+ 一盒既,只好買產 ...

都係嗰句,除左去高風險地方,如醫院、診所。。。。我唔會堅持一定要b v p斉啦,返工我依家主要用布。在我立場口罩主要防别人及自己口沫横飛而已。

男爵府

我只用日本口罩

珍珠宮

回覆樓主:

街市都好多大陸口罩賣,
唔知咩貨150-50個。

伯爵府

畀面勳章

mymarigold 發表於 20-4-1 01:26
唔會去藥房買,有機會盒真口罩可能係假,衹會去 Sasa、華潤堂、Watson's 等大連鎖店,我喺 Sasa 買三次元同 ...

禁止訪問

翡翠宮

mymarigold 發表於 20-4-1 01:26
唔會去藥房買,有機會盒真口罩可能係假,衹會去 Sasa、華潤堂、Watson's 等大連鎖店,我喺 Sasa 買三次元同 ...

三次元好用嗎?同“快舒適”比?

翡翠宮

qq6a 發表於 20-4-1 02:03
我只用日本口罩

哪隻for大人好用?

首頁

尾頁

跳至