自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

新冠肺炎疫情蔓延全球,不少港人由外地回港後須進行家居檢疫,並由社會福利署社工提供支援服務,負責購買和運送物資。有社署工會向286名社署社工發出問卷調查,發現多達87%受訪者認為支援服務遭到濫用,部分隔離者甚至要求送上電視機、紅酒、牛扒、生日蛋糕、原裝iPhone充電線等非必要物資。工會批評社署總部協調不力,「推個波畀分區處理」,促當局改以用者自付原則實施收費制度。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200331/mobile/bkn-20200331220125646-0331_00822_001.html

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇攪錯,其實可以設上限,冇理要求,可say no, 唔該社署做嘢啦,浪費公帑!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

maomaofafa 發表於 20-3-31 23:49
新冠肺炎疫情蔓延全球,不少港人由外地回港後須進行家居檢疫,並由社會福利署社工提供支援服務,負責購買和 ...

可否向濫用收取有關費用?

珍珠宮

王國教室勳章

復活節係咪要朱古力復活蛋呀?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我可唔可以去隔離呀

水晶宮

回覆樓主:

社署真是不力,養咁大班反骨冗員,有問題唔即時向上司報告要等工會問卷

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

支持一人一信,要求審計署及社署,交代及改善濫用公帑

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要求啫,唔係真係比下話。

別墅

回覆樓主:

香港人的質素

男爵府

有乜理由唔收返錢

大宅

回覆樓主:

社工應該識得分辨同拒絕架嘛,你明知過分唔係仲買畀佢哋Ar ma。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

mickeyeva 發表於 20-3-31 23:54
有冇攪錯,其實可以設上限,冇理要求,可say no, 唔該社署做嘢啦,浪費公帑!
...

有D人將無恥當無敵用,更難得係又有得供應,活生生的笑話
買床 買電視 紅酒 牛扒⋯防疫當咗生財工具咁

珍珠宮

虎到金來勳章

cnicky 發表於 20-4-1 00:31
社工應該識得分辨同拒絕架嘛,你明知過分唔係仲買畀佢哋Ar ma。

係囉真係唔明,仲要等問卷先講

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔可以拒絕嘅咩? 要求好明顯唔合理啦,都唔係基本需要

珍珠宮

回覆樓主:

非必要物品,一律no.

另外所有支援,收費!

子爵府

一早都有濫用問題。應該用者自付。或者只供飯盒公仔麵基本食物。

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

搞錯吖 唔應該幫隔離者俾錢囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有病睇醫生啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至