自由講場

跳至
...  

首頁

尾頁

複式洋房

hnh_mami 發表於 20-4-1 13:48
咁你小朋友都有唔啱,但你第一下就只會怪罪爸爸(爸爸太暴力都唔岩),令佢更憤怒再轉移到小朋友身上。我可 ...
我以前講過打仔唔好咁暴力,唔怪個爸爸怪邊個

水晶宮

回覆 樂樂恆 的帖子

殺傷力高既防身廚房有好多 ——你都係小心行事。打起上來,比佢搶咗武器。斬傷你,佢仲可以話自衛。到時你個底花咗,你攞唔到個仔的撫養權。

萬事小心。

子爵府

回覆樓主:

四歲仲好細個

小朋友激氣係必然
少量體罰,我知唔可以,但打下patpat 我個人接受到

但洩憤式打小朋友,通常會越來越厲害。而且對小朋友亦有深遠影響

樓主,你好頭痛,但作為旁人,我不適宜建議你做甚麼。

希望你在平靜的心情下,想想下一步點做。

祝福

伯爵府

樂樂恆 發表於 20-4-1 13:10
昨晚煮飯既時候,個仔同爸爸係廳到,爸爸打緊機,咁仔仔玩緊電話時,壞習慣玩口水又出現,之後聽到爸爸講左 ...

4歲仔,打爆佢個咀?你都可以唔報警?帶埋個仔搵社處社工再報警,不可再容忍,必定有下次

子爵府

樂樂恆 發表於 20-4-1 14:09
我以前講過打仔唔好咁暴力,唔怪個爸爸怪邊個

我並唔係話爸爸不適當使用暴力係岩,但客觀地睇下,難道小朋友無錯嗎?玩口水正確嗎?

有因有果,因小朋友玩口水所以俾爸爸打,媽媽知道後只怪罪爸爸打人,爸爸更向小朋友洩憤,再被打爆咀。成件事睇到兩個因(玩口水&媽媽怪罪),兩個結果一樣係小朋友被打 .呢刻你話你走唔到,要繼續困獸鬥,係咪要諗下點樣令小朋友被打次數減小呢!

我只係分析問題所在,你3個都有錯,3個都要改。

複式洋房

Jane1983 發表於 20-4-1 14:19
回覆 樂樂恆 的帖子

殺傷力高既防身廚房有好多 ——你都係小心行事。打起上來,比佢搶咗武器。斬傷你,佢 ...
見步行步,佢自衛同時我都為保護個仔,要我背上殺人犯我都唔會後悔

複式洋房

hnh_mami 發表於 20-4-1 14:31
我並唔係話爸爸不適當使用暴力係岩,但客觀地睇下,難道小朋友無錯嗎?玩口水正確嗎?

有因有果,因小朋 ...

4歲小朋友玩口水有錯,30歲爸爸用暴力有錯,30歲媽媽已有多次勸說唔好用暴力都有錯,你的分析沒有錯

水晶宮

樂樂恆 發表於 20-4-1 13:10
昨晚煮飯既時候,個仔同爸爸係廳到,爸爸打緊機,咁仔仔玩緊電話時,壞習慣玩口水又出現,之後聽到爸爸講左 ...

打爆個咀?!你真係要好好教你個仔,不然佢以為咩都可以暴力解決呀!

子爵府

樂樂恆 發表於 20-4-1 14:38
4歲小朋友玩口水有錯,30歲爸爸用暴力有錯,30歲媽媽已有多次勸說唔好用暴力都有錯,你的分析沒有錯
...

又錯重點

算啦,再講你都認為全家只係爸爸錯,其他人一丁點錯都無。

可憐既小朋友

水晶宮

樂樂恆 發表於 20-4-1 13:23
拍拖時有試過好大力咁想撻我落地,之後我大聲咁同佢講 你想打就打,之後佢就冇再打過我
...

佢根本有鋪引,都唔知你點解仲中個頭埋去~

男爵府

樂樂恆 發表於 20-4-1 13:23
拍拖時有試過好大力咁想撻我落地,之後我大聲咁同佢講 你想打就打,之後佢就冇再打過我
...

樓主,你咁都容忍到仲可以同佢拍拖然後生埋小朋友。
覺得男人打女人已經好有問題聽你咁講佢係超級暴躁嘅人,我唔會比佢打我同自己小朋友,我一定同佢死過

呢啲人唔可以容忍佢,小朋友係呢個環境成長一定有陰影

複式洋房

hnh_mami 發表於 20-4-1 14:45
又錯重點

小朋友玩口水係有錯,我自己都有打過鬧過,但唔係咁暴力,我講過「多次」唔好咁暴力打,一個成30歲既男人都重複犯錯,唔怪個30歲既走去怪個4歲?你錯重點定我錯重點,我覺得小朋友犯錯係天性係特權,所以做爸媽既先要教導佢,唔係用暴力都可以比人覺得係有因就有果

用戶要求終止服務

牛年勳章

冷靜堅定同佢講,唔接受任何體罰!

唔好提細個父母用咩方法教佢,唔通佢細個受過暴力,就可以暴力對個仔?
未經許可,請勿轉載

侯爵府

好媽媽勳章

我會用盡全身力氣同佢死過好認真,我會離婚,我接受唔到暴力狂
開心每一天

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

離開個男人啦
做媽媽一定要保護個小朋友
而家就打咀(其實打面係超差做法)
第時打斷手腳

有個男人打斷女朋友個仔既肋骨、陰x, 男人可以好無血性,因為佢地無經歷過10月懷胎、血脈相連既過程

大宅

回覆樓主:

可以告佢虐兒

子爵府

樂樂恆 發表於 20-4-1 14:58
小朋友玩口水係有錯,我自己都有打過鬧過,但唔係咁暴力,我講過「多次」唔好咁暴力打,一個成30歲既男人都 ...

小朋友犯錯係天性但並非特權,下下有特權咪有持無恐

我想講,小朋友第2次被打爆咀係可以避免的,重點係你如何處理。出黎見到小朋友被打,知道因為玩口水而被打,怪左小朋友先,爸爸無再一次被激怒就唔會打小朋友,先教小朋友玩口水係唔岩,到夜啲再同爸爸傾如何改好小朋友壞習慣。可能你會覺得點解唔怪打人嗰個先,因為個男人你控制唔到亦改變不了(講得聽就唔會發生呢件事),唯有改小朋友,避重就輕,目的係保護小朋友,免受傷害。

呢刻你走唔到,就要諗點樣令小朋友減小被傷害。

水晶宮

回覆 樂樂恆 的帖子

佢錯重點。你都係啞忍,佢仲更進一步覺得自己錯,所以被打。
4歲仔,因為玩口水,被打pat pat、打手板,無問題。但被父親毒打至爆嘴,結論竟然係大家都有錯。真係好荒謬。

子爵府

回覆樓主:

乜事都不應打人,尤其小朋友……

男爵府

hnh_mami 發表於 20-4-1 14:45
又錯重點

30歲既爸爸打4歲小朋友,正常人都會鬧個爸爸啦!小朋友係要教,唔係打!

首頁

尾頁

跳至