時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

circleda 發表於 20-4-1 18:30
Composer who had concerts in Taiwan comes down with virus

https://www.thestandard.com.hk/breaking- ...

二千幾萬台灣人,檢測左三萬幾人。八百萬香港人,檢測左九萬幾个樣本。少檢測,就少確診嘍。

珍珠宮

回覆樓主:

最嚴重疫情國家。。。。明白了

男爵府

台灣受檢疫人士,係一落機在機場就登記手機,用 GPS 定位追蹤位置,如果位置偏雕,即刻有人致電受檢疫人士,如果電話關機,冇聽電話,十分鐘內就有成隊人,包括警察、衞福部職員和里長上門調查。

台灣入境後不可搭公共交通,只可以坐私家車或防疫的士,直達屋企門口,長途的士費政府有補貼。上的士前司機會先幫乘客及行李消毒,落車後再全面消毒架車一次。

續...

男爵府

受檢疫人士會獲贈關懷包,有14日用量的口罩,家居清潔消毒劑,其他的有零食、書、營養食品、有D仲有一個月免費追劇。完成檢疫有獎金,違反檢疫令會重罰,嚴格執行。仲有好清楚的通報標準,知道幾時、咩事要向政府通報。

我認識的台灣人,都好以台灣為榮,唔希望台灣努力咗咁耐的防疫成果被破壞,所以好守規舉,乖乖受檢疫。

當世界各國都稱讚台灣防疫做得好的時候,唔知點解仲有人要踩。

大宅

z.mavis 發表於 20-4-1 15:49
台灣人依家都大罵English Choi
為左擦鞋唔理國民死活
根本佢地都未夠用

最緊要美帝開心

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

anniecheung00 發表於 20-4-1 16:01
台灣今次防疫做得好好喎,可以講全世界最好,今日都係得幾單,仲要係境外輸入。仲可以生產口罩俾其他國家, ...
因為有太多人只有立場, 不理科學, 不理道德, 陰謀論多多。疫情之下,為人為己,請大家給多些正能量。

子爵府

台灣幾闊佬,送出100片

伯爵府

bbdou 發表於 20-4-1 20:19
受檢疫人士會獲贈關懷包,有14日用量的口罩,家居清潔消毒劑,其他的有零食、書、營養食品、有D仲有一個月 ...

所有都鼓勵黃人移民去台灣.
起碼好過響香港.
好行夾唔送了.

男爵府

Cankk 發表於 20-4-2 13:04
起碼好過響香港.
好行夾唔送了.

唔好咩都拉埋政治,而家係講防疫。人家做得唔好,你可提出意見,可以點改善,而唔係人家做得好,你都要搵D嘢來踩。

以你嘅邏輯,武漢做得咁好,我都鼓勵你搬去武漢住呀,香港咁多暴徒,我亦鼓勵你搬去內地住。

大宅

台灣連自己在武漢嘅國民都唔比返,佢依家做太多嘢都政治先行,究竟對一個地方係好係壞,我相信將來一定會有定論

伯爵府

bbdou 發表於 20-4-2 13:15
唔好咩都拉埋政治,而家係講防疫。人家做得唔好,你可提出意見,可以點改善,而唔係人家做得好,你都要搵D ...

咁你唔問下版主做乜將呢個post搬來政治?

乜鼓勵移民同政治有關咩?追求更好有問題咩?

你邊隻眼見到我踩台灣?你見唔到我話好過香港咩?你係咪理解能力有問題?

你又乜嘢邏輯見我話武漢好?仲要屈人?係咪有病呀你!

男爵府

Cankk 發表於 20-4-2 15:08
咁你唔問下版主做乜將呢個post搬來政治?

乜鼓勵移民同政治有關咩?追求更好有問題咩?

咪就係版主見到類似你呢種咩都要扯上政治,咩都要黃黃藍藍,將好地地的新聞帖變咗政治帖囉

鼓勵移民唔政治,但鼓勵黃人移民就政治啦。你要追求更好冇問題,你自己嘅事。其他人都會自己決定追唔追求更好,追求邊方面的更好。

雖然我引用你的回覆,但我並非指你踩台灣,而係呢個帖的其中一D人。我冇講清楚,令你誤會,我道歉。不過既然你話台灣好過香港點解你又唔去追求更好,要叫D黃人去嘅?

你又邊隻眼見我話你話武漢好?係我話武漢好呀。你話台灣好,就鼓勵黃人移民去台灣,咁我話武漢做得好,咪鼓勵你移居武漢囉,一樣道理。

伯爵府

回覆樓主:

進貢俾主子,明白嘅

伯爵府

Cankk 發表於 20-4-2 13:04
起碼好過響香港.
好行夾唔送了.

係,去呆灣啦,又平又可以享受樸素生活

伯爵府

bbdou 發表於 20-4-2 15:43
咪就係版主見到類似你呢種咩都要扯上政治,咩都要黃黃藍藍,將好地地的新聞帖變咗政治帖囉

鼓勵移民唔政 ...

你都神經, 被搬左入嚟時政既POST唔講得時政呀?係咪要同你講煮飯呀?如果個POST仲響自由你咪舉報我囉.
我入時政唔講得時政? 問題係版主搬, 關我鬼事呀?之前既留言冇政治版主都唔會搬啦!!!

仲有呀. 好心你唔好狡辯啦!你打嫁! 你唔係屈人話武漢好咩?睇下啦:
"以你嘅邏輯,武漢做得咁好,我都鼓勵你搬去武漢住呀,香港咁多暴徒,我亦鼓勵你搬去內地住。"

我上文冇一隻字冇講武漢,你乜野邏輯見我提武漢好??屈得就屈?

台灣好,但有更多地方好過佢. 一山還有一山高.眼光唔好咁短淺得唔得!?
唔鼓勵得既咩?你都鼓勵下我啦! 你都幾專制喎. 似香港黑暴班人既風格.

男爵府

Cankk 發表於 20-4-2 16:59
你都神經, 被搬左入嚟時政既POST唔講得時政呀?係咪要同你講煮飯呀?如果個POST仲響自由你咪舉報我囉.
我入 ...

請問我邊幾隻字係有「你覺得武漢好」的意思?我講「武漢做得咁好」,邊有講「你話武漢做得咁好」?
你嘅邏輯係你覺得台灣好過香港,所以鼓勵黃人移民台灣。咁我覺得武漢好過香港,鼓勵你移居武漢,唔啱咩?即係你鼓勵黃人移民台灣係正確,我鼓勵你移居武漢就係錯?
絶對同意大把地方好過台灣,你又喺邊睇到我目光短淺呢?又幾時有話唔鼓勵得呢?你都可以鼓勵黃人去其他好過台灣的地方㗎。我真心覺得武漢做得好,你又咁憎香港D黃人暴徒,所以咪鼓勵你移居去武漢,移居去內地囉,又唔啱㗎?

原來要降低自己的智商去遷就智障係好辛苦的。唔玩喇,智障繼續回覆啦,

伯爵府

bbdou 發表於 20-4-2 17:41
請問我邊幾隻字係有「你覺得武漢好」的意思?我講「武漢做得咁好」,邊有講「你話武漢做得咁好」?
你嘅邏 ...

收檔啦你!打左又唔認!
我又有話鼓勵係有問題咩!冇問題呀!係你指我鼓勵黃人涉及政治,你個腦有問題就出聲啦!
1)時政唔可涉政治咩?
2)我鼓勵得冇話你唔鼓勵得,用吓腦!
3)我冇講武漢好但你屈我!睇圖啦!
4)上段都係你話武漢好,自己睇番啦!
5)唔好玩字,你冇打 ‘你覺得武漢好’,但有話跟據我邏輯。唔好扮嘢!
你呢d文盲加弱障好行夾唔送啦,死蠢!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

建議台灣接收所有美國中肺炎的美國人去台北治療,醫好就送回美國。

tibetlee13    發表於 20-4-2 20:19

伯爵府

MrAugust 發表於 20-4-2 19:23
建議台灣接收所有美國中肺炎的美國人去台北治療,醫好就送回美國。

仁心仁術

首頁

尾頁

跳至