在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

WFH既日子,家中有小朋友你地點安排照顧 ~? 可能有幾日要返公司,咁會點安排小朋友?

禁止訪問

子爵府

Lzhou1218 發表於 20-8-8 17:12
回覆 JNF 的帖子

想問疫情當下,你公司堅持吾俾work form home, 但你bb得2個月大,屋企又有個3歲嘅,helpe ...

我家也有兩個小朋友(仲細要人照顧個種),一直無工人,兩公婆一定要工作,又停課無學校返到。
我可分享返俾你,只可家人頂住幫手,如果家人幫唔到(好似我咁幫開個個病左),就臨時搵本地ee,不過係貴同埋質素未必一定好。頂住架jar

子爵府

Lzhou1218 發表於 20-8-8 17:12
回覆 JNF 的帖子

想問疫情當下,你公司堅持吾俾work form home, 但你bb得2個月大,屋企又有個3歲嘅,helpe ...

唔清楚你有無家人幫到手,如果份工養家都重要,就算你公司可以WFH,咁照顧兩個你都唔洗工作了,一定有影響

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

JNF 發表於 20-4-1 17:53
WFH既日子,家中有小朋友你地點安排照顧 ~? 可能有幾日要返公司,咁會點安排小朋友?
...

我搵本地ee咋!
講真個ee 麻麻地, 有時講野都神化。最慘我仔大又大唔哂, 升小四, 唔可以獨留在家。
無計, 呢個時期都好難再搵人, 唯有頂住先。
我會同ee夾時間, wfh 就自己湊返, 返工日子佢幫我湊。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

199707100304 發表於 20-8-18 13:04
我搵本地ee咋!
講真個ee 麻麻地, 有時講野都神化。最慘我仔大又大唔哂, 升小四, 唔可以獨留在家。
無計, ...

你個ee咁好可以就你返工,上你屋企定佢屋企?
我都用過都唔太好,貴之外質素都無保障
不過工人又一樣,老人家湊得好辛苦呀,都唔知點算

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

JNF 發表於 20-8-18 13:17
你個ee咁好可以就你返工,上你屋企定佢屋企?
我都用過都唔太好,貴之外質素都無保障
不過工人又一樣,老 ...

個ee 住我家附近, 我湊個仔去佢度。
佢好奇怪架~ 因每月夾好哂下一個月個期, 我如果之後有事減了佢1日,佢就會「移移銀銀」,碎碎念話我好減佢。
咁好啦~ 我都明既~ 定好佐, 我盡量唔減佢囉! 始終ee 要搵食, 減少了佢, 佢賺少了唔高興。
加埋公司唔定期wfh , 個陣我wfh 都唔敢減佢個期。

後尾我從仔仔口中得知,佢同我仔講, 話我wfh都唔會湊仔。
好啦~ fine, 佢咁講嘛, 加埋公司定了weekly 返邊日, 咁我現在逢wfh 日子就自己湊返!
實情我都唔係好鍾意個ee, 但我又唔知邊度再搵, 加上呢個ee都湊了我仔一段日子。
唯有捱埋佢啦~
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

回覆 199707100304 的帖子

原來都咁多同路人,而家又停課又要返工真煩,唔知是否本地無人手,工人又好ee又好都唔憂做咁。你都好呀,日日出糧? 我試過要俾定1個月,任何情況都無得退
有時好激氣...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

JNF 發表於 20-8-18 15:09
回覆 199707100304 的帖子

原來都咁多同路人,而家又停課又要返工真煩,唔知是否本地無人手,工人又好ee又 ...

我都係俾定一個月架~ 即係7月底俾定成個8月。
咁有時學校改動, 臨時出通告, 有活動, 我都唔想....
咁佢都俾我改既, 多除少補。總之唔改好地地, 一改佢, 就俾說話我聽。

係呀, 我覺得啲姨姨唔憂做咁 !
個個都好「有性格」 。
仲好多野講(投訴) ! 係好少事都會話你個隻~
試過我仔有日唔肯食早餐, 都可以俾佢話我唔識教仔!

首頁

尾頁

跳至