懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

驗婦科發現有子宮纖維瘤有4粒4CM 至5CM,醫生話9月再驗,如果無大,無痛,經期準,就無即時割需要.
但我年紀都30中.唉.要生就要割.
現在想找好中醫調理,有無人試過睇中醫縮細左? 或者有好西醫做手術好?
感激不盡.
很不開心..

大宅

2020勳章

dorawongwong 發表於 20-4-2 20:43
驗婦科發現有子宮纖維瘤有4粒4CM 至5CM,醫生話9月再驗,如果無大,無痛,經期準,就無即時割需要.
但我年紀都30 ...

我上年4月搵忻財敏醫生做微創,手勢好好,出院時已經唔痛,後續復原得都好好,而家我都懷孕中了

複式洋房

但我年紀都30 ...

我有婚前檢查發現超過4粒子宮肌瘤...2粒都係4-5cm,其他就1-2cm咁,年紀都係30中。
唔使太唔開心住,唔一定要割先可以生,我婚後2次大肚,醫生話子宮肌瘤只係令懷孕機率減好少好少。如果成功懷孕,令到早產、流產機率微微增加,同埋佢會同BB一齊大,有機會令你痛。如果佢生嘅位置比較唔好,有機會順產唔到。
當然割唔割最終係你自己決定,但因為割完要休養一排先可以備孕,如果你好心急懷孕,或者你可以再搵吓其他醫生睇吓有咩建議?

別墅

好多女士都有子宮纖維瘤, 我都有4粒, 幸好3cm以下. 都要睇D瘤生係邊, 如果子官出面, 就可以keep住觀察, 繼續努力造人. 當然都要每半年做一次checking, 睇下有冇變大啦.

情緒都會有影響, 所以放鬆心情啦 (雖然我都搵緊方法減壓中). 同埋唔好食咁多激素野, 如雞翼燕窩. 我都介左好耐, touchwood暫時都keep住冇變大. 唔好擔心咁多.

複式洋房

但我年紀都30 ...

中醫針灸同食藥啦!PM左你希望幫到你!唔好放棄!

複式洋房

bbqnana 發表於 20-4-3 13:13
好多女士都有子宮纖維瘤, 我都有4粒, 幸好3cm以下. 都要睇D瘤生係邊, 如果子官出面, 就可以keep住觀察, 繼 ...

係啊,我個醫生都係話位置緊要,我好彩係大粒果啲生得出啲(佢話好似米奇老鼠嘅兩隻耳仔咁)所以唔影響阿B。我照超聲波時,醫生話有個瘤仲大過阿B個頭,生正係佢個頭隔離,醫生都話無嘢,叫我唔使擔心。(當時21w, 張相黃圈係肌瘤、綠圈係BB個頭)

中醫都有教唔好食激素多嘅食物,我之前諗住飲滴雞精補身同養胎,佢都話唔好。

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
santse8584 發表於 20-4-3 00:14
我有婚前檢查發現超過4粒子宮肌瘤...2粒都係4-5cm,其他就1-2cm咁,年紀都係30中。
唔使太唔開心住,唔一 ...

你好 想問一問你生完後 子宮肌瘤維持喺未生前的size 還是變大了?

複式洋房

不用擔心,我懷孕中也是有個子宮纖維瘤11cm醫生都話無問題.

複式洋房

但我年紀都30 ...

我都有幾粒肌瘤,而家都陀緊BB呀,我覺得如果無痛無咩特別,可以唔洗割住,試下成唔成功懷孕先。未有B前我醫生仲懷疑我有瘜肉tim, 佢叫我試下半年至9個月造唔造到人先, 無先割。點知兩個月都bingo,我都過30了

複式洋房

lululu8612 發表於 20-5-19 14:29
我都有幾粒肌瘤,而家都陀緊BB呀,我覺得如果無痛無咩特別,可以唔洗割住,試下成唔成功懷孕先。未有B前我 ...

請問而家陀梗bb 個肌瘤有冇大到呀?

複式洋房

yyan03 發表於 20-5-19 17:32
請問而家陀梗bb 個肌瘤有冇大到呀?

醫生話唔知係咪兩粒痴埋左,而家有粒6CM,如果係兩粒痴埋就唔算係大左掛

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我果個肌瘤上年body check時6-7cm,到岩岩有左發現已經8cm啦,都預佢會keep住大,醫生都話唔洗理佢

複式洋房

yyan03 發表於 20-5-19 12:47
你好 想問一問你生完後 子宮肌瘤維持喺未生前的size 還是變大了?

未生啊,而家31週,我無食有激素嘅嘢,所以只係變大咗少少,不過有時會扯住痛。
而家最煩嘅反而唔係大呢幾粒,而係有一粒細(約2cm)嘅喺產道,唔大但有機會順產唔到而要開刀。醫生話有機會隨週數,子宮變大而拉咗粒瘤上咗、離開產道,咁就唔影響順產。又有可能阿B轉頭時,個位啱啱好比佢過到,都可以順產。

洋房

santse8584 發表於 20-5-20 16:22
未生啊,而家31週,我無食有激素嘅嘢,所以只係變大咗少少,不過有時會扯住痛。
而家最煩嘅反而唔係大呢幾 ...

大左幾多呀?本身想plan生第二胎 但近來我發現自己有一粒纖維瘤 我驚懷孕會影響到佢變好大(emoji)

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
yyan_03 發表於 20-5-20 21:20
大左幾多呀?本身想plan生第二胎 但近來我發現自己有一粒纖維瘤 我驚懷孕會影響到佢變好大(emoji)
...

本身4cm, 而家5cm, 算keep 得好好
醫生話有啲人大到10cm都可以無感覺,我而家5cm都會扯痛,所以都係睇位置

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
yyan_03 發表於 20-5-20 21:20
...

同埋你只係一粒啫,我有4-5粒都只係有一粒feel到扯痛,其他果啲無感覺

洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
santse8584 發表於 20-5-22 02:31
同埋你只係一粒啫,我有4-5粒都只係有一粒feel到扯痛,其他果啲無感覺

好的 謝謝你

複式洋房

但我年紀都30 ...

其實中醫係可以清到,但係你必須要好有恆心!而且時間唔短!
保守估計要連續食半年藥以上,而且唔可以斷!

複式洋房

yyan_03 發表於 20-5-23 11:39
好的 謝謝你

加油!唔使太擔心!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊