自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-4-3 09:48
樓上是否知道,pfe測試微粒size其實比vfe更統一地細?
Pfe用0.1微米測試,換句話說,過到pfe一定過到VFE (v ...

https://hk.appledaily.com/lifestyle/20200304/FP6VQYSLWEFGAZBXH4EMWKSV6Q/

之前睇到有講Vfe點解用0.3去做測試

子爵府

油塘奇趣天地有得賣,$90一包

大宅

busy. 發表於 20-4-3 10:52

有齊3e都吾代表有level 3, level 3仲要測埋合成血液串透能力, ...

仲有計埋%, 98% 99%, 總好過level 1的95%, 日本3e係99% 唔計佢無做血液穿透壓力測試,其實可以當Level 2, level 3, 正常無人會用條口水柱噴人啩。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

coeeyin 發表於 20-4-3 11:04
因為病毒的特性,其實口罩又不是必定要達至0.1微米才是最好:「 0.3微米微粒是最難過濾的,比0.3微米大或 ...

「他說要留意包裝上VFE標明的測試微粒大小,如果沒有,那麼有PFE其實可能已經有更好的過濾效果」
「總括來說,有VFE認證的口罩並非一定最好,也要看清它標明的測試粒子大小,而即使沒有VFE也不代表它沒有功效,PFE也可以有效捕捉病毒,不要因為沒有VFE就走寶唔入貨」
我覺得呢兩段易明d
有人追求bfe已夠用,有人追求3e,個人選擇無所謂。我只係奇怪咁多人認為pfe無用,有點莫名其妙,學文章講,走寶了

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

$8個
我會加多少少買日本三防
不過要識揀牌子買

水晶宮

72leelily 發表於 20-4-3 09:24
唔算平
牌子叫做香港賣開的
合用可以去買

QE 復康店有賣過這品牌不過係手術口罩,應該ok.

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-4-3 13:39
「他說要留意包裝上VFE標明的測試微粒大小,如果沒有,那麼有PFE其實可能已經有更好的過濾效果」
「總括來 ...

先是傳媒誤解,廣泛報導,令大家都誤會了 ,我就係睇呢度,以為vfe=level 3

公爵府

crystal媽咪 發表於 20-4-3 10:21
佢建議賣$80
有啲良心藥房賣$70,甚至$59
我冇帶過呢d款,驚唔貼鼻

我用冇良心價買咗一包,$99,諗住試下

crystal媽咪    發表於 20-4-3 14:44

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bhamcy 發表於 20-4-3 14:33
先是傳媒誤解,廣泛報導,令大家都誤會了 ,我就係睇呢度,以為vfe=level 3

...
我都誤會了
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

呢個星期幫老細找口罩資料,佢有問唔知VFE係真?

而家居然推翻3E。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我鍾意帶返佢之前嗰款'

珍珠宮

魚肉翅 發表於 20-4-3 14:49
我鍾意帶返佢之前嗰款'

我都想要
$4一個我接受

珍珠宮

買了一包

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bhamcy 發表於 20-4-3 14:33

...

其實,幅圖無講過VFE=ASTM Level 3呢....

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-4-3 15:24
其實,幅圖無講過VFE=ASTM Level 3呢....

或者我換另一個說法,按幅圖的排序,vfe比pfe高規格,level 3比level 2高

王國長老

奇異果小邱 發表於 20-4-3 14:47
呢個星期幫老細找口罩資料,佢有問唔知VFE係真?

其實3e從來標準無變,只係好多人一聽v=virus就認定了vfe至係隔virus,肺炎病毒係virus所講一定要vfe,p=particles所以「只係」隔微粒,認為無用

因為早期勁缺貨果時我手上口罩只有pfe,所以了解多d (我初時都估唔到pfe標準比vfe更高)

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

72leelily 發表於 20-4-3 14:55
我都想要
$4一個我接受

佢以前個款仲話可以防沙士添

男爵府

72leelily 發表於 20-4-3 09:33

有包日本買立體型是朋友比
都幾舒服

請問鼻位有冇鐵線?thanks!

珍珠宮

tobbywong 發表於 20-4-4 00:23
請問鼻位有冇鐵線?thanks!

子爵府

我都買左,無鐵線位,但好貼面好舒服,我去醫院先帶佢,平時唔捨得用,我得一包。

首頁

尾頁

跳至