自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

好煩

大宅

IloveJJ 發表於 20-4-3 15:02

唔覺得囉!唔同學校評分,點確保老師公平?而且有啲學生係平 ...

無錯, 我家考生就係咁, 校內試吾緊吾要, 但眼見佢這幾個月, 日溫夜溫為個試準備! 如取消個考試就真真慘了

大宅

moma1023 發表於 20-4-3 15:08
今次DSE主力似考學生心理質素⋯⋯
睇吓有幾多學生堅守着最好嘅預備,最壞的打算。
...

堅守最好的預備,呢個其實最難。
已經延後了一次,若再延期,真係好考心理質素。

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

希望可如期考, 不要再延期。

家中有考生, 實在係全家一齊準備

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Sammi8818 發表於 20-4-3 15:24
考生立場會不會想取消呢?訪問咗屋企2件大懶蟲,一個讀書好,一個讀書差,2個都一致口徑,寧願取消。
...

我兩個仔就話最好如常開考, 唔想取消。
外面傳聞, 只考 core, 都唔夠公平

珊瑚宮

SandyWu 發表於 20-4-3 15:21
好多人喺度剝花生

自己仔女冇受影响点會明白我地既感受!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

juicy媽 發表於 20-4-3 15:27

當然有得考最好啦, 呢個成績跟自己一世, 冇咗嘅話 就算入到大學都會好慘
總有離別的時候

大宅

juicy媽 發表於 20-4-3 15:27

相信不會吧, 其實系 CORE 先全世畀同時考, 各選修科人數已大大減少左, 咁吾係仲安全咩

珍珠宮

Chowying 發表於 20-4-3 15:33
當然有得考最好啦, 呢個成績跟自己一世, 冇咗嘅話 就算入到大學都會好慘
...

我仔話, d 大學特登整新計分製, 就係想幫衰左 中文或英文嘅拉分, 等electivec好既, 都可以入大學, 所以只考 core, 咪返番轉頭?

所以, 希望如常開考, 唔再拖延, 唔好取消, 24/4/20 如期, 坐疏d, 考左佢

侯爵府

olkan 發表於 20-4-3 14:03
其實可唔可以分散啲考,如中英數通識應該係最多人考,就禮堂本身有20行,變為10至12行,部分學生在課室考。 ...

又係噃... 夏天30+, 開冷氣又C, 唔開都C....

珍珠宮

fafa101 發表於 20-4-3 15:34
相信不會吧, 其實系 CORE 先全世畀同時考, 各選修科人數已大大減少左, 咁吾係仲安全咩

係㗎, 尤其有學生elective 成績較好, 取消而參考 SBA就真係唔公平, SBA 每間學校水準標準好唔同

fafa101    發表於 20-4-3 15:46

水晶宮

Sammi8818 發表於 20-4-3 15:24
考生立場會不會想取消呢?訪問咗屋企2件大懶蟲,一個讀書好,一個讀書差,2個都一致口徑,寧願取消。
...

我仔求神拜佛唔想取消

侯爵府

silvergirl 發表於 20-4-3 14:32
係IB alevel 都係7月公佈成绩!我自己覺得最重要係考生心靈上的折磨………大家知吗?想下大家如果每日的sc ...

同意... 心理上嘅折磨真係好大.... 另外, 個人覺得係一定要考DSE, 絕對唔可以取消...impact 太大...... 當然, 最好就係如期舉行啦.... 如果疫情嚴重, 推遲都係無可奈何之選....

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

olkan 發表於 20-4-3 14:03
其實可唔可以分散啲考,如中英數通識應該係最多人考,就禮堂本身有20行,變為10至12行,部分學生在課室考。 ...

我都讚成要照考,再推只會更折騰。最多間開坐,俾夠1.5米距離好未? 學校停哂課大把課室打散嚟考試啦。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

如期考啦!其實考呢個試唔只係個考生要準備好,一家人都要準備架。而且唔係準備一兩個月,係準備咗好耐架啦!尤其呢幾個月,一家人都唔敢有行差踏錯,以免中招連累屋企個考生。唔係置身其中嘅,可能會問有無咁誇張呀?我可以答你,你問10個最少8個會係囉!
驚感染,而家呢個局勢,盡量做到好啲囉!
Minniemouse:-P

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望dse快啲考完

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

月光夢魔兔 發表於 20-4-3 13:54
我都贊成用埋小學做考場 反正而家小學唔洗返學,希望dse快啲考完。

係呀, 好過DSE的考生咁慘...相信佢地真係好無奈...

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

中小幼預左今個學期唔洗返啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實無理由拖到7月考,根本無人可以保證最遲去到7月一定考到,如果到時考唔到先再比一套準則學校去攞中六學生的校內評估,老師又要返學校做一大輪野,但7月考唔到即係學校都開唔到學,到時老師又忙住要處理中一至五的學生如何評估佢哋升留班問題,中三升中四如何選科問題,新學年如何追返課程問題.........,考評局仲要招聘額外更多老師同教育界人士去睇晒全港的SBA(現有機制只係抽樣睇),但到時SBA就好重要,但個時已經7月,拖到到時先取消,真係可行嗎?

首頁
12345...9

尾頁

跳至