家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

講真,哩個時勢仲邊敢借錢俾人 (emoji)(emoji)雖然佢借嘅數目真係唔多,2,3萬,但今時今日,2,3萬都好好洗。。。佢同我講借2,3萬只係要黎交租同還卡數,佢話真係唔得,借1萬可唔可以?我問佢卡數幾多?佢話1萬,我話咁借左1萬俾你找卡數,咁你身上面咪1蚊都無?佢話,所以我都唔知究竟果1萬蚊要黎找卡數好定係要黎自己用好。。。其實我已經講左借唔到,之後自己係度諗,如果係我,我會找卡數定留返黎做日常洗費呢。。。原來真係好難諗,如果係你地又會點呢??

男爵府

回覆樓主:

係咪無工開啦?
我新年後無咩工開。即刻做月結單分期。而家停埋工。計住黎洗。大家加油。無辦法

大宅

2020勳章

MaMaJOE 發表於 20-4-3 14:42
係咪無工開啦?
我新年後無咩工開。即刻做月結單分期。而家停埋工。計住黎洗。大家加油。無辦法
...

聽佢講就係,月結單分期應該好過還 min pay 嘅。。。

男爵府

earthayan19 發表於 20-4-3 14:44
聽佢講就係,月結單分期應該好過還 min pay 嘅。。。

當然啦。係要比手續費。但係知道還幾多。渣住啲錢小心計住洗。希望快啲開返工啦。加油

大宅

2020勳章

MaMaJOE 發表於 20-4-3 14:46
當然啦。係要比手續費。但係知道還幾多。渣住啲錢小心計住洗。希望快啲開返工啦。加油
...

加油!哩個時勢,經濟環境差到咁。。。真係乜都要計住!

男爵府

earthayan19 發表於 20-4-3 14:48
加油!哩個時勢,經濟環境差到咁。。。真係乜都要計住!

明天會更好嘛。。比個休息時間自己。整理屋企同人生。之後再工作

大宅

2020勳章

MaMaJOE 發表於 20-4-3 14:52
明天會更好嘛。。比個休息時間自己。整理屋企同人生。之後再工作

你咁樣諗,真係好好!希望好多人都好似你咁諗!!地球又可以休息下呢~

別墅

加油
Hello

子爵府

2020勳章 想生BB熱投

我又係
有舊同事問我借錢交保險
我答佢買哂hsbc 無哂錢啦
Sorry

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

如果唔係情同姊妹,比我一定唔會借

大宅

借出去,要有心理準備收唔返。

複式洋房

回覆樓主:

借出去,要有心理準備收唔返x 2, 叫人還錢仲慘過乞衣討錢

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我只會借比家人同摯友(數埋5個以內)
其他no la

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

earthayan19 發表於 20-4-3 13:42
講真,哩個時勢仲邊敢借錢俾人 (emoji)(emoji)雖然佢借嘅數目真係唔多,2,3萬,但今時今日,2,3萬都好好 ...

唔會借
佢應該仲有屋企人
呢d case,見10個有8個都未必會還
相知相遇相識

別墅

crystal媽咪 發表於 20-4-23 11:45
唔會借
佢應該仲有屋企人
呢d case,見10個有8個都未必會還

agree

Hello

洋房

earthayan19 發表於 20-4-3 13:42
講真,哩個時勢仲邊敢借錢俾人 (emoji)(emoji)雖然佢借嘅數目真係唔多,2,3萬,但今時今日,2,3萬都好好 ...

如果係好好朋友,無錢的就唔借,有閒錢的就借,但叫佢將來有能力先還,內心就預左其實係俾佢,唔會攞得返。過來人,試過借錢俾遠親,諗住佢一定會準時還,結果無還過,追佢就鬧返你轉頭,經一事,無下次

男爵府

回覆樓主:

有錢銀瓜葛好煩,我就一定唔會借

大宅

2020勳章

Kkwong0816 發表於 20-4-4 12:03
借出去,要有心理準備收唔返。

對。我有個朋友,由細識到大。已經11年前,又係欠幾萬咭數,雖然我嗰時夠同佢還晒,但我自己嗰陣其實都有準備筆錢做其他用途,最後我借咗5k,中間佢有提起過,不過到今時今日有置業打算都仲未還。

男爵府

2020勳章

回覆 fookimmy 的帖子

絕對正確問人還錢仲慘過問人借錢,借係應該的唔還是當然的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊