自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

網上自己攪係免手續費

侯爵府

回覆 mandy952 的帖子

幾好喎!
請問大陸中銀户口是否在香港中銀申請就得? Internet banking 管理到大陸中銀户口嗎?

琥珀宮

Bbpig2014 發表於 20-4-3 18:09

幾好喎!

我個大陸戶口係幾年前係深圳開,因為香港呢邊網上快滙免手續費,大陸中銀嗰邊又冇收,即係仲抵過搵找換店
中銀本身有種互財通,可以同兩邊中銀互通,但詳情最好問返中銀

琥珀宮

幾好喎!

大陸中銀本身都有internet bank, 但好似Google 登入唔到大陸中銀網上版,一定要裝app

Bbpig2014    發表於 20-4-3 18:18

侯爵府

mandy952 發表於 20-4-3 18:13
我個大陸戶口係幾年前係深圳開,因為香港呢邊網上快滙免手續費,大陸中銀嗰邊又冇收,即係仲抵過搵找換店
...
好,了解多啲行情先

wcpcelia    發表於 20-4-3 19:03

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

應該係最近嘅,年前我想匯錢(人仔匯人仔)大陸戶口,銀行職員話要電匯,要收手結費,早排先留意apps有呢項,轉錢唔收費。

琥珀宮

小肥§澄 發表於 20-4-3 18:21
應該係最近嘅,年前我想匯錢(人仔匯人仔)大陸戶口,銀行職員話要電匯,要收手結費,早排先留意apps有呢項 ...

電子渠道免費,網上銀行都可以免手續費
應該係近期,之前望過係要收費

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 20-4-3 18:56
電子渠道免費,網上銀行都可以免手續費
應該係近期,之前望過係要收費
...

上年開戶口時話waive到年尾! 家陣繼續waive
你知道用咩app check國內中銀戶口bal?
放下自在

琥珀宮

cattz288 發表於 20-4-3 18:59
上年開戶口時話waive到年尾! 家陣繼續waive
你知道用咩app check國內中銀戶口bal?
...

國內中銀app

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 20-4-3 19:09
國內中銀app

thx
放下自在

象牙宮

mandy952 發表於 20-4-3 19:09
國內中銀app

點解登記要用國內id? 咁咪用唔到?
放下自在

水晶宮

幾好喎!

大陸中銀同香港中銀不互通,所以原則上唔可以喺香港開大陸中銀戶口,更不以用香港app查國內數。

近日香港推的「大灣通」係代辦開大陸中銀戶口,但限額唔多,只係方便你扣國內銀包消費用。而且如果戶口有問題,都係要返國內處理,香港處理不到的。

但去國內中銀開普通戶口,需要當地地址。

侯爵府

回覆 1314625 的帖子

如果要返國內開,我一個C9仔真係無可能做到,再研究吓先

琥珀宮

cattz288 發表於 20-4-3 22:12

開國內戶口時開通埋手機銀行,當時職員見我係香港人,幫我開通埋網上及手機銀行
本身開戶時有冇開通埋電子渠道

琥珀宮

1314625 發表於 20-4-3 22:44
大陸中銀同香港中銀不互通,所以原則上唔可以喺香港開大陸中銀戶口,更不以用香港app查國內數。

近日香港 ...

幾年前唔使,而家就唔知

琥珀宮

cattz288 發表於 20-4-3 22:12

港澳台要櫃檯攪,轉電話號碼都要櫃檯攪

大宅

mandy952 發表於 20-4-3 18:13
...

可轉錢從內地回香港嗎?

琥珀宮

Bbpig2014 發表於 20-4-3 22:57
回覆 1314625 的帖子

如果要返國內開,我一個C9仔真係無可能做到,再研究吓先 ...

香港中銀有代開大陸中銀戶口

琥珀宮

chasiusiu 發表於 20-4-4 00:06
可轉錢從內地回香港嗎?

應該可以,但我冇試過

大宅

mandy952 發表於 20-4-4 00:07
應該可以,但我冇試過

Thanks, 等我得閒試下先

首頁

尾頁

跳至