婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

momling 發表於 20-4-4 09:43
其實我覺得99冇霸住湊孫咪仲好,唔會有拗撬,如果佢真係鍾意湊仲大鑊,依家你應該開心到嚟唔切
...

你講得岩,佢唔湊,直情大家唔洗理大家

珊瑚宮

2024年龍年勳章

TING1122 發表於 20-4-4 10:36
如果請到一個月假就好,邊個唔想湊返自己個小朋友,香港生活迫人,公一婆一份先搞得掂。
...

發個燒要一個月先好返? 基本上主要都係頭一兩日啫,你話婆婆一日唔得閒,咁你地是但一個請一日咪得

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 01:24

唔洗靠佢但又要佢幫你湊仔,你究竟知唔知自己講緊乜呀:quest ...

個孫突然發燒需要佢幫手睇下,佢都可以話要同姊妹飲茶唔得閒,咁無人性都講得出,你覺得佢岩的話,我無嘢講

男爵府

heidys 發表於 20-4-4 09:45
佢地母子情都好疏離咁喎,所以不能期望有嫲孫情了。
亂比野BB食真是一次都唔好再靠佢了。
但是,勸老公盡 ...

當年唔係身不由己,老爺去英國做緊點解要跟埋去啊?啲小朋友中學生最易學壞,你理都唔理就去陪老爺去英國,其實做母親啊點會捨得咁做。

男爵府

breadcheung 發表於 20-4-4 10:19
厭99湊得唔好亂比野個細路食,但又彈個99唔肯幫手湊???
不如你玩曬佢啦
...

第一次佢同阿女去打邊爐食屙左,已經同佢講叫佢唔好再比邊爐野去食,第二次又係咁又係屙又係發燒,你覺得冇問題嘅咁你咪試吓囉見自己小朋友屙足一個月,食唔到野一個月瘦晒,你唔會心痛嗎?我只係想我哋關係好啲啫,自從佢唔湊阿女之後真係冇乜聯絡,佢唔會打俾我又唔會打俾佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

仔女係自己決定要生,绝對唔會因為人哋意見湊定唔湊去决定生唔生! 绝不假手於人, 亞囡有病,點都請假去湊女! 佢永遠係我嘅priority 唔會要四大長老去處理,因為唔想佢囡哋辛苦! 女係自己生,寧願揾姐姐幫手,教姐姐符合自己要求湊女! 免得又要靠人又要怨人!! 其實奶奶, 婆婆唔想湊好正常! 佢話要湊我都唔比!

男爵府

Nagomi 發表於 20-4-4 10:36
其實樓主講咁多奶奶以前點唔湊小朋友,又話佢懶唔煮飯.....etc, 呢D唔關你事架喎,你可以嬲佢唔幫手照顧阿 ...

只係佢太多問題不能盡錄,所以越講越多。呻下姐,咁當我有問題囉!

男爵府

ps1314 發表於 20-4-4 10:41
您两公婆小朋友病左,仲指意其他人去照顧,唔係父母請假照顧架咩?
您同個奶奶有咩分别?
:heh ...

我估阿女病我無請假睇,但請得幾多日假呢!

男爵府

李豆豆 發表於 20-4-4 11:05
發個燒要一個月先好返? 基本上主要都係頭一兩日啫,你話婆婆一日唔得閒,咁你地是但一個請一日咪得
...

肚屙發燒燒下停下,到好返一星期需要佢幫手睇幾日,又比邊爐嘢佢食,今次嚴重更多,發燒同痾既時間更長見到自己小朋友咁辛苦,超肉痛

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 10:42
佢都無湊過自己啲小朋友,我只係四歲前一星期需要佢幫我睇阿女三四天,佢除左打電話黎叫我阿媽湊返之外, ...

咁佢無湊過自己小朋友又如何?呢d 都唔關你事喎,你理得你99點湊?佢以前唔湊仔,咁宜家唔湊孫行為上係完全合理。

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 11:27
咁佢無湊過自己小朋友又如何?呢d 都唔關你事喎,你理得你99點湊?佢以前唔湊仔,咁宜家唔湊孫行為上係完 ...

其實你有冇睇除左唔湊孫之外,仲有好多問題呢!所以我無怪佢,只想呻下。

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 11:07
個孫突然發燒需要佢幫手睇下,佢都可以話要同姊妹飲茶唔得閒,咁無人性都講得出,你覺得佢岩的話,我無嘢 ...

咁你自己個女發燒唔請假帶佢睇醫生,你都唔見得有人性咋喎

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 11:31
其實你有冇睇除左唔湊孫之外,仲有好多問題呢!所以我無怪佢,只想呻下。
...

你都話你99無湊過自己小朋友,咁你又如何見得佢宜家突然曉湊孫?

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 11:54
咁你自己個女發燒唔請假帶佢睇醫生,你都唔見得有人性咋喎

你又知我冇帶佢睇醫生,邊間公司可以俾你請一個月㗎睇女啊!如果有人養埋我呀我唔使煩啦

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 12:04
你又知我冇帶佢睇醫生,邊間公司可以俾你請一個月㗎睇女啊!如果有人養埋我呀我唔使煩啦
...

你個女燒咗足一個月?你倆公婆唔可以輪流照顧佢?你如果有自己帶佢睇醫生咁你宜家就唔會話你99唔帶你個女去睇醫生無人性啦。
你99又無話幫你養女,咁你做乜又生?
話時話你知唔知自己講緊乜?完全前後矛盾

男爵府

你奶奶完全無問題喎 極其量只能夠話佢唔係好錫個孫 你個女病就梗係你兩公婆自己請假照顧啦 我唔相信一日半日你哋都請唔到囉 唔好咁大聲話你唔使靠佢 之前一星期幫你睇三四日 你已經係靠緊佢啦 一星期七日幫你睇四日 你都仲要唱佢 叫佢比埋條命你好唔好

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 11:56
你都話你99無湊過自己小朋友,咁你又如何見得佢宜家突然曉湊孫?

未結婚前我唔知個喎!結咗婚之後先知道原來佢咁佢之前應承幫手湊幾日,之後又反口,你唔覺得有問題嘅咩?

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 12:18
未結婚前我唔知個喎!結咗婚之後先知道原來佢咁佢之前應承幫手湊幾日,之後又反口,你唔覺得有問 ...

我覺得係你有問題囉,叫一位「唔識湊仔嘅人幫你湊女」,你99反口又好合情理喎。
講到尾,你99唔符合你心目中嘅要求,佢唔肯做你嘅「湊女嘅工具」。

男爵府

TING1122 發表於 20-4-3 21:40

最弊佢兩樣都有呢>0

咁咪當普通親戚關係,佢話凑都唔好啦,有事心痛嘅係自己,唔好比佢單獨照顧你女佢都唔識湊,至於見唔見唔好左你c6佢自己決定,唔在乎就唔會生氣了,佢唔變就只有自己改變心態

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 12:12
你個女燒咗足一個月?你倆公婆唔可以輪流照顧佢?你如果有自己帶佢睇醫生咁你宜家就唔會話你99唔帶你個女 ...

你有冇睇清楚?我從來無話過叫佢帶阿女睇醫生,只係咁岩阿婆有事阿女發燒,需要佢幫下手都唔得睇下飲茶仲重要過孫,我地兩公婆又返左工,唔可以話即時請假就請假。係有人性都唔會咁講啦!你咁幫我99,你都好有人性喎

首頁
12345...9

尾頁

跳至