婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

TING1122 發表於 20-4-4 11:27
肚屙發燒燒下停下,到好返一星期需要佢幫手睇幾日,又比邊爐嘢佢食,今次嚴重更多,發燒同痾既時間更長:pi ...

既然佢係咁,真係咪鬼俾佢湊喇,佢根本冇呢個意識,話佢佢都唔會覺得有問題

佢唔湊就真係好過係都要霸黎湊,但又搞到一塌胡塗

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 12:29
我覺得係你有問題囉,叫一位「唔識湊仔嘅人幫你湊女」,你99反口又好合情理喎。
講到尾,你99唔符合你心目 ...

我都覺得你好有問題囉!做一位媽媽生得出個B就預咗小朋友第時結婚生小朋友,有句說話「養兒100歲長憂99」,如果第時阿女大,佢要我幫手,我預左幫,無謂要啲細咁可憐,冇人理囉!

男爵府

李豆豆 發表於 20-4-4 12:44
既然佢係咁,真係咪鬼俾佢湊喇,佢根本冇呢個意識,話佢佢都唔會覺得有問題

佢唔湊就真係好過係都要霸黎 ...

我只係嬲自己無用,唔想條佬咁辛苦撐起成頭家。

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 12:43
你有冇睇清楚?我從來無話過叫佢帶阿女睇醫生,只係咁岩阿婆有事阿女發燒,需要佢幫下手都唔得睇下飲茶仲 ...

所以咪話你99唔符合你理想99嘅要求囖。你估淨係得你試過返咗工後先知小朋友發燒?我一樣係即場請假返去湊,你請唔到假,點解你唔話你上司無人性?

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 12:50
我都覺得你好有問題囉!做一位媽媽生得出個B就預咗小朋友第時結婚生小朋友,有句說話「養兒100歲長憂99」 ...

你個係你嘅「個人理想化」,唔好要求別人做你嘅「人肉工具」。以你以上所講,你媽媽都幾慘下。

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 12:55
所以咪話你99唔符合你理想99嘅要求囖。你估淨係得你試過返咗工後先知小朋友發燒?我一樣係即場請假返去湊 ...

我公司得我自己做野,老闆淨係望住個視像睇住,咁你話你可唔可以即時請假?你估我係老闆咩!我冇話要佢符合我,只不過我覺得佢用飲茶呢個藉口唔幫手(個孫發燒喎!)你講到佢咁合理咁樣嘅?希望你唔係生仔,如果生仔第時做奶奶都要好似我奶奶一樣咁好記得同個仔講你唔使旨意我幫手湊小朋友,個孫發燒我都唔會你㗎

大宅

TING1122 發表於 20-4-4 13:22

我公司得我自己做野,老闆淨係望住個視像睇住,咁你話你可 ...

樓主,算吧啦,我睇左bk一段時間,發現呢度有好多「道德」高人,要呻99唔幫手或幫唔到手係罪人來架,所以唔使上心,家家有本難念的經,佢哋要站在「道德」高地咪有佢哋囉

男爵府

我公司得我自己做野,老闆淨係望住個視像睇住,咁你話你可 ...

咁你老公間公司又係得佢一個員工?如果係,咁學BK JM話齋,你99最錯就係生咗你老公,令佢娶到你,害咗你&你個女。

男爵府

貓仔小花 發表於 20-4-4 13:43
樓主,算吧啦,我睇左bk一段時間,發現呢度有好多「道德」高人,要呻99唔幫手或幫唔到手係罪人來架,所以 ...

係啦!諗住呻下姐,點知變咗罪人

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 13:45
咁你老公間公司又係得佢一個員工?如果係,咁學BK JM話齋,你99最錯就係生咗你老公,令佢娶到你,害咗你& ...

同你講都嘥氣咁我又冇話佢害我地,責任感嘅問題囉!你記得唔好生小朋友呀第時無謂害左佢地啦

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 13:53
同你講都嘥氣咁我又冇話佢害我地,責任感嘅問題囉!你記得唔好生小朋友呀第時無謂害左佢地啦 ...

我有2個小朋友架啦,佢地病痛全部係我地自己倆公婆去搞掂返,因責任在我地度,唔係響92,99,外家度。我小朋友交俾我外家湊,因我媽咪本身有返工,所以我地係俾返佢原有份人工佢嘅,乜都唔使包。我地係唔會揾外人笨,所以更唔會「搵自己屋企人笨」。
唔該你自己檢討下自己!

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 14:04
我有2個小朋友架啦,佢地病痛全部係我地自己倆公婆去搞掂返,因責任在我地度,唔係響92,99,外家度。我小朋 ...

我都有俾錢佢幫手湊~我冇搵佢笨囉!咁你記得同你啲小朋友講啊!第時要自己靠自己啦冇人幫你湊B都要自己靠自己啊⋯⋯有咩事都唔好搵我呀!
#記得記得記得同自己小朋友咁講呀~知唔知呀

男爵府

貓仔小花 發表於 20-4-4 13:43
樓主,算吧啦,我睇左bk一段時間,發現呢度有好多「道德」高人,要呻99唔幫手或幫唔到手係罪人來架,所以 ...

請你地搞清楚,係我地係「道德」高人,還是你地將湊b責任推落別人度。生小朋友係自己倆公婆嘅決定,生咗之後「有人肯幫手係bonus,無人幫亦係正常。」

大宅

marronc 發表於 20-4-4 14:18
請你地搞清楚,係我地係「道德」高人,還是你地將湊b責任推落別人度。生小朋友係自己倆公婆嘅決定,生咗之 ...

你要自認係「道德」高人我都冇計,好明顯係有人鍾意對號入座啦

大宅

貓仔小花 發表於 20-4-4 14:23
...

利申:我係自己請工人湊將會出世既小朋友,亦唔打算要其他人幫,因為生小朋友係我哋自願,照顧小朋友亦都係我哋作為父母嘅責任,只係想講每個家庭負擔能力都唔同,唔好下下用自己把尺去度人哋

男爵府

TING1122 發表於 20-4-4 14:16
我都有俾錢佢幫手湊~我冇搵佢笨囉!咁你記得同你啲小朋友講啊!第時要自己靠自己啦冇人幫你湊B都要自己靠 ...

你講得啱,我係咁教仔女的。 嫲嫲爺爺、外公外婆只需負責同孫仔孫女玩、係享福的,而唔係做爸爸媽媽嘅「老工人」。大個要做個責任心嘅人,「有人幫自己係bonus, 無亦係正常」,唔好心存「人地會幫自己」嘅想法,有咁嘅想法,無論遇到任何問題,到時只會害咗自己,所以做人一定係要靠自己。

男爵府

貓仔小花 發表於 20-4-4 14:25

利申:我係自己請工人湊將會出世既小朋友,亦唔打算要其他 ...

所以幾時都話「貧賤夫妻百事哀」,如果未有能力養小朋友做乜要生呢?生咗出嚟又要屋企人「硬食」幫手,最後就搞到屋企終日家嘈屋閉,咁呢d又對小朋友有幾好?

男爵府

貓仔小花 發表於 20-4-4 14:23
...

你話「我自認」,呢啲你自己心照,你講以上呢番話只會顯出你個品格

子爵府

你話你99唔識湊細路,但又要怪佢唔幫你溱,即係湊又鬧唔湊又鬧

同埋你明知你99舊時無湊你c6,咁你就唔好同你c6結婚啦

男爵府

marronc 發表於 20-4-4 14:36
所以幾時都話「貧賤夫妻百事哀」,如果未有能力養小朋友做乜要生呢?生咗出嚟又要屋企人「硬食」幫手,最 ...

多謝關心!幸好買咗樓唔使租人地,又唔使睇人面色,我們一家亦非常之和諧年年去幾次旅行,不愁吃學玩樂女女大了很懂事,老師仲成日打比我讚佢添

首頁
23456...9

尾頁

跳至