自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽媽63歲,經過ct,和最後pet ct報告反映出,媽媽有卵巢腫瘤,胃腫瘤,癌細胞已經擴散至腹膜,有腹水。
前10天媽媽在博愛醫院,經過10天,最後昨天才轉去屯門醫院。
屯門醫院婦科醫生已接見媽媽,表示14號才有報告講解。
而腸胃科醫生最快4月6號才可以見媽媽。
現階段有的報告:
血液檢驗,卵巢癌指數》2000
胃鏡照了,內部未有潰爛,但有組織突起。抽組織顯示,有幽門螺旋菌。但係博愛醫院並沒有抽取成功的組織,即是媽媽胃部的腫瘤,在胃膜中間,博愛醫院的醫生只抽取胃膜表面組織。
CT和PET CT是在私人診所照,反應都是癌細胞擴散,轉移。
往後既安排可以點做?第一次家人有癌症,無保險,第一次入院又去左一間無婦科,腫瘤科。。
太心急報告未齊,媽媽在醫院,自己又亂甘帶報告去私院代診,婦科又話係佢果科,外科腸胃科又話佢先係原發。。公立醫院更加找不到醫生。
我24歲,儲蓄不多,頂多只有20萬,可能去私家醫到一半已傾家蕩產,可以點做⋯⋯?沒有買保險
真係唔知點算好,但我真係好盡力好努力想救媽。沒有工作

男爵府

回覆樓主:

加油,早日康復!

水晶宮

回覆 Carmanwww 的帖子

會留係公立醫院醫, 如果係 URGENT CASE, 佢地都會好快安排你媽入院做療程, 不用太擔心
C家太貴了, 有排搞

ccysj01    發表於 20-4-4 14:38

大宅

加油!你好孝順。在公立醫院包好多費用,化療,可申請藥物費用資助等,

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

留在政府醫,得20萬唔夠睇私家,而家你無工作.更需要筆錢來做支援.

男爵府

留政府,唔好驚,交比医生,私家要照的照哂,就留比政府,urgent的他们不会拖的,堅強!!

複式洋房

回覆 chocolatebean 的帖子

不斷等落去,又擔心日子一直拖。癌症4期又沒有治療,不知道還可以等多久😭帶報告去私家醫院,點知個個醫生係電話又講到自己一定掂。但去到又話佢主導既,但都係入院先,入左先安排到醫生去睇。
得20萬,又可以係私家捱幾多日?前面等唔切公立,出左去照掃描加呢段日子都用左啲錢。
希望可以係到同大家傾傾,或者找到更快的方向

大宅

Carmanwww 發表於 20-4-4 13:53
媽媽63歲,經過ct,和最後pet ct報告反映出,媽媽有卵巢腫瘤,胃腫瘤,癌細胞已經擴散至腹膜,有腹水。
前1 ...

咁年輕,你已經盡咗力!留番公立醫最好,唔好再去私院,留番d體力資金!

複式洋房

tictaccandy 發表於 20-4-4 14:36
留政府,唔好驚,交比医生,私家要照的照哂,就留比政府,urgent的他们不会拖的,堅強!! ...

曾經都甘諗,但係原來都要睇下有無預上好醫生。

第一次入急診係博愛留院,住院三日都無同我媽媽睇病,當時已經有腹積水嚴重,導致媽媽食唔到野,我日日係醫院喊,去到第三日先有人幫媽吊鹽水。
後來照電子掃描,醫院一話今日照唔到,我就即刻第二日帶媽媽出去。點知往後2日都無醫生睇報告。
每日送飯我都搵生護士,終於有一日俾我捉到醫生,點知又話份掃描唔清晰,要照正電子掃描,第二天我又安排媽媽出去照。
正電子掃描一出,已見到卵巢有腫瘤,胃都有腫瘤。癌細胞擴散至腹部,好多地方。
博愛才照胃鏡,然後同我講: 我地呢到無婦科,都無腫瘤科,呢到做唔到乜,依家只可以轉去屯門醫院。
後來到了屯門,我連搵一位護士的機會更少。。。。😭😭😭我真係唔想無左媽媽,更後悔自己無能。

複式洋房

HoiYauBB 發表於 20-4-4 14:11
加油!你好孝順。在公立醫院包好多費用,化療,可申請藥物費用資助等,
...

現在遇上疫情,癌症4期,但醫護缺乏。。。自己能力有限😭😭

水晶宮

我親身經歷, 卵巢前排有良性瘤, 先去C家睇, 用 REFERRAL 排公立醫院, 不用半年已排到期做了手術, 前後不用$1000, 醫生也好詳細解釋, 整個過程好舒服
既然你媽媽個CASE比我嚴重, 佢地唔會拖架, 你放心. 我也有朋友有唔同 CANCER, 入公立都係好快幫佢地治療

唔好比恐懼影響你既理智, 勇敢面對, 媽媽需要你與她同行, 加油!

水晶宮

我唔係想批評個別醫院, 但遇到大病, 一定係去龍頭醫院, 你個區一定入屯門, 既然而家都轉介左入去, 就等醫院安排

子爵府

Carmanwww 發表於 20-4-4 14:47
曾經都甘諗,但係原來都要睇下有無預上好醫生。

第一次入急診係博愛留院,住院三日都無同我媽媽睇病,當 ...

政府醫院醫護好忙,家屬追貼啲,佢哋會著緊啲。
雖唔敢講所有政府醫護都係仁醫,好護士,但當年我媽媽淋巴癌,入過QE、威院,最後日子喺沙田醫院,好幸運遇到好多好醫生、護士、姐姐。

你媽媽冇保險,醫cancer私家好貴,你放心給媽媽留喺政府醫,信醫生啦,好好同醫生溝通係ok嘅!

複式洋房

chocolatebean 發表於 20-4-4 14:50

我親身經歷, 卵巢前排有良性瘤, 先去C家睇, 用 REFERRAL 排公立醫院, 不用半年已排 ...

依家入院已經無得探病,只可以電話聯絡,同帶飯俾媽媽時傾兩句。
10天體重下降8.9公斤,好擔心捱不到,佢胃口又差,抗癌奶粉,食物都盡力做好。
有拎報告睇私家,但做唔到即時轉介入專科得到治療。私家見我急,就係甘話入醫,入醫先有醫生幫媽媽,佢依家乜都做唔到。

複式洋房

fionacat 發表於 20-4-4 14:58
政府醫院醫護好忙,家屬追貼啲,佢哋會著緊啲。
雖唔敢講所有政府醫護都係仁醫,好護士,但當年我媽媽淋巴 ...

最想喊係,依家係搵唔到醫生,護士會話醫生唔得閒。
琴晚下午等到晚上10點,最後醫生走了。
護士話,呢啲都係醫生安排,都話公立醫院就係要第,你等唔切你咪去私家

水晶宮

回覆樓主:

唔使諗私家,二十萬入院一個星期內已經使晒,而且四期,私家會係無底深潭,唔係一般市民可以負擔到。
你去屯門醫院等喇。
胃出定係卵巢出,要對比D 細胞先知。 不過呢啲情況多數都係胃出,因為肚裏面其實係一個 space,胃嘅細胞就會向下跌,跌落腹膜同埋卵巢到。 倒返轉,卵巢出嘅話,好少會擴散去胃而唔擴散去其他地方例如肺,骨,淋巴。

公爵府

前1 ...

去到腹膜 私家做埋手術20至25萬 再積1政府化療都只能不出3年
我我媽都未去到其他器官 都係2年半。。。

水晶宮

你要明白抗癌路係漫長, 而病情是反復的, 一定要有耐性去打仗. 呢個時候要保持正面樂觀心態, 唔好容許自己跌入情緒陷阱, 唔開心一陣就要起來啦!
你都要明白醫護呢段時間都承受好大壓力, 大家都要加油呀!

複式洋房

chocolatebean 發表於 20-4-4 14:54

我唔係想批評個別醫院, 但遇到大病, 一定係去龍頭醫院, 你個區一定入屯門, 既然而 ...

我都不願意批評醫院,也只能夠靠佢哋,只怪自己做錯選擇,能力有限。

子爵府

前1 ...

祝福你倆~你也要自己保重

首頁

尾頁

跳至