自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

selinwong 發表於 20-4-5 01:07
嘩!美國好似剛應對疫症,就咁多人申請失業救濟金,咁多窮人?如果封城2個月,好難想像苦況!
...

係,或者呢個就係特朗普唔想封城既原因,佢知道一封就死得。

其實美國已經決定狂印銀紙,但有幾多可以落到去基層到呀?大部份都係流入金融巿場。

大宅

luckybaby2011 發表於 20-4-4 21:43
...外國人真係零儲蓄?

可能佢地想儲都儲唔到啦,連中產都儲唔到錢。福利唔係好,開支又大。自從次按風暴後,美國有錢人/banker 更有錢,因為印出黎既銀紙主要流去金鎘巿場救巿,美國中產主要既財產係房產,所以對佢地打擊都幾大,美國既中產階層係消失緊。基層更加唔好講。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

luckybaby2011 發表於 20-4-4 21:43
...外國人真係零儲蓄?

外國交重稅,交完之後自己還要食,住 ,所剩無幾,又有福利,失業又有救濟金,老左又有老人金,還有邊個會想儲錢,或者想儲都儲不到

水晶宮

20160413 發表於 20-4-5 10:55
可能佢地想儲都儲唔到啦,連中產都儲唔到錢。福利唔係好,開支又大。自從次按風暴後,美國有錢人/banker ...

中產度度都慘咁基層應該仲有基本保障吧、成日稅高就係話福利好

男爵府

blackypurin 發表於 20-4-5 10:39
如果係咁你更加應該同d唔認識美國嘅人解釋吓,根本度度一樣,有好有唔好,香港唔完美得來,總算太平安定, ...

美國人係唔多理會其他國家嘅人和事, 佢地好多甚至唔會出國旅行, 佢地嘅世界就只係自己嘅國家, 香港暴動其間見到D儍人揮住美國旗我不知幾embarrassed, 係街見到白人鄰居同佢地chit chat竟然好多唔知香港發生咩事, 佢地亦唔係咁關心, 我諗有時係HK人自視過高以為好多人會關注HK, 但事實上中國先係佢地政府嘅目標, 我住嘅區係冇乜亞洲人, 但我好proud of自己係Chinese嘅身份亦從來冇俾人白眼過, 侵侵對中國嘅評論我從來只覺好笑亦唔會動氣, 佢越講我就越覺佢好睇得起中國, 如果唔係佢都唔會嘥氣講咁多, 我相信美國人唔係個個都儍, 有幾多真係會信哂佢地嘅總統同政府呢?!

珍珠宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-5 01:37
係佢自己問稅率幾多, 中產唔係交最高稅率算咩中產?! 佢話自己係所以我咪話冇理由佢唔知! 你話我白鴿眼, ...

問你,係睇你真知定假知

果然忍唔住自己露餡,交最高稅階段? 交稅最多嗰班中產交緊標準稅, 稅局有冇話畀你聽你應該交標準稅定用最高稅階?唔怪得有人笑你未見過大蛇屙尿

美國新申領失業救濟飆升去三百幾萬後, 繼續倍升去六百幾萬, 等呢度冇人取笑攞失業救濟嗰班, 反而你, 九唔搭八喺度笑香港人窮, 你以為顯得你好有錢?只顯得你無知及涼薄。

唔明就自己google下, 雖然google只可以補充常識,補充不了修養。

用戶要求終止服務

牛年勳章

未經許可,請勿轉載

子爵府

醒目開學勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-4 23:10
你唔知佢地會用2兆美元唔係港元去救濟國民嗎? 你上網check下呢筆錢會點用咪知照唔照顧lor! 我係HK算中產 ...

香港幫唔到我唔覺問題, 香港稅率差不多全球最低, 自己可以留錢積穀防饑。 我反而想知美國收入息稅45%有咩福利, 已知醫療及大學學費超貴。

男爵府

banbanmm 發表於 20-4-5 11:34
問你,係睇你真知定假知

果然忍唔住自己露餡,交最高稅階段? 交稅最多嗰班中產交緊標準稅, 稅 ...

唔使拗我最窮, 香港係世上最好嘅地方, 啱聽未?!

大宅

luckybaby2011 發表於 20-4-5 11:28

唔好講福利,美國人係無法定有薪年假或產假, 巧scary架。

侯爵府

luckybaby2011 發表於 20-4-5 11:28

我記侵侵三年前上任後就推翻了奥巴馬醫保, 令窮人的醫療保險內容大幅縮水。

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-4-4 21:23
之前好多次槍擊事件都有話要收緊槍管, 無反應, 自食惡果.
同槍擊事件有關係?

珍珠宮

珍珠宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-5 11:41
唔使拗我最窮, 香港係世上最好嘅地方, 啱聽未?!

除咗你自己不遺餘力地吹,邊個 care 你有錢定窮?

重點係因為狗眼看人低,所以先有咁多人睇唔過眼,仲未明?

琥珀宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-5 02:11
咁你地又咁留意美國? 起碼我從未開過post踩HK?! 你地話人又得, 一有人唔同意就即刻俾人圍俾人話YC, 原 ...

樓主開po 有踩美國嗎?邊句?
我只係 summarise 大家對你既印象,就係你認為自己高人一等

珍珠宮

好媽媽勳章

Mimi_Ma 發表於 20-4-5 11:38
香港幫唔到我唔覺問題, 香港稅率差不多全球最低, 自己可以留錢積穀防饑。 我反而想知美國收入息稅45%有 ...

福利應該係有勁強大軍備

琥珀宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-5 02:46
呢個post好似係講緊美國, 你地話人窮, 我話HK都有人窮, 有唔啱咩?! 我住邊個州你又知? 係呀! 我係有時 ...

唔清楚唔係問題,但你批評人地講美國多窮人係可笑,既然唔知係咪你又點知人地講錯呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Mimi_Ma 發表於 20-4-5 11:38
香港幫唔到我唔覺問題, 香港稅率差不多全球最低, 自己可以留錢積穀防饑。 我反而想知美國收入息稅45%有 ...

依家咪睇到,個45%裏面,有好大部份用係國防
總統等於為軍火商而活,咁依家明白點解,d總統講嘢咁鐘意抺黑大陸啦!

侯爵府

係YC先至話美國好姐

水晶宮

20160413 發表於 20-4-5 11:41
唔好講福利,美國人係無法定有薪年假或產假, 巧scary架。

唔係嘛,香港都夠少啦

首頁

尾頁

跳至