自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

Conybrownbb 發表於 20-4-4 22:54
好多仲係周薪,唔係月月清,係周周清

澳洲都係週薪,記得我澳洲朋友講要每星期交租,因為驚租客洗晒無錢俾

男爵府

banbanmm 發表於 20-4-4 21:59
美國政府好照顧美國市民?反話嚟㗎

你唔知佢地會用2兆美元唔係港元去救濟國民嗎? 你上網check下呢筆錢會點用咪知照唔照顧lor! 我係HK算中產, 但從來唔覺政府幫市民做到D咩! 唔好成日只見到人地條針, 但就睇唔到自己眼中條柱啦!

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-4-4 21:59
美國政府好照顧美國市民?反話嚟㗎

我都真想咁問。

美國確診都係叫病人自己回家等,無藥無人 take care,自己好到就好,咁樣都叫做照顧?

唔好懷疑我講假,係真係認識嘅人,幾個都確診被醫院打回頭,已經有人離世,其餘仲有人等緊。一個咁嘅國家都叫照顧,真係俾餐食就心滿意足,仲要真正攞到果個飯盒嘅唔知佔紐約市幾多人。

珍珠宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-4 23:10
你唔知佢地會用2兆美元唔係港元去救濟國民嗎? 你上網check下呢筆錢會點用咪知照唔照顧lor! 我係HK算中產 ...

如果由你笑人冇睇新聞,其實幾好笑

作為香港中產,我起碼知道交稅比美國少好多。

水晶宮

bks2014 發表於 20-4-4 22:13
下圖統計分析美國年收入五萬以下的,沒儲蓄或儲蓄僅夠三個月洗費的佔52%

即是有一半人在失業後頂唔到三個 ...

真係好誇張

水晶宮

dreamboy_man 發表於 20-4-4 23:03
澳洲都係週薪,記得我澳洲朋友講要每星期交租,因為驚租客洗晒無錢俾

太無安全感了、咁仲唔儲錢

公爵府

政府要印多d銀紙

男爵府

banbanmm 發表於 20-4-4 23:14

你上網check清楚美國有咩福利咪知D税用左去邊lor, 你交稅少係你入息低啫, 我係HK一年交6位數字稅啊! 但交左就交左, 從來冇享受過任何福利, 美國交幾多稅都係睇入息, 有高亦有低, 而且政府亦提供好多福利俾低收入家庭, 退休人仕, 我諗係美國做窮人好過係HK做啊, HK有幾多窮人連揾過似樣地方瞓都冇, 大把低收入家庭要住劏房日日三餐都唔夠溫飽啊!所以大家得閒不如關懷下自己社會, 有餘錢就幫下有需要嘅人好過啦!

男爵府

banbanmm 發表於 20-4-4 23:14

我覺得呢度D人笑美國人窮, 其實仲好笑

珍珠宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-4 23:45
你上網check清楚美國有咩福利咪知D税用左去邊lor, 你交稅少係你入息低啫, 我係HK一年交6位數字稅啊! 但交 ...

你教個六位數字?六位數字佔你薪金幾多percent?
如果你認為交六位數字以上述係少,咁我咪覺得少囉
呢頭話自己交稅多,嗰頭話美國低收入人士多福利。
一個自稱所謂中產,竟然想去美國做窮人
當真美國人疾呼american dream已不復在的時候,你繼續發美國夢

男爵府

banbanmm 發表於 20-4-4 23:59
如果你認為交六位數字以上述係少,咁我咪覺 ...

窮人福利我就冇資格攞啦, 我係HK係中產, 宜家係美國退緊休, 可能你發夢都想唔到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-4-4 23:45
你上網check清楚美國有咩福利咪知D税用左去邊lor, 你交稅少係你入息低啫, 我係HK一年交6位數字稅啊! 但交 ...
我看不過眼了!BK里也有人媚外,但不至於吧,笑別人窮,抵諉別人。我只可以送你七個字:未見過大蛇屙尿。去別國生活一下,或多看時政再評論吧。利申:英美港台我都住過一段時間。

男爵府

banbanmm 發表於 20-4-4 23:59
如果你認為交六位數字以上述係少,咁我咪覺 ...

HK稅制好簡單, 你去網上check下咪知幾多%, 你又話自己係中產, 冇理由唔知ga

子爵府

早幾個月先去過三藩市,啲homeless 多到得人驚.....
嗰時我仲同我美國個fd講香港真係已經好幸福

男爵府

123mummy 發表於 20-4-5 00:10
我看不過眼了!BK里也有人媚外,但不至於吧,笑別人窮,抵諉別人。我只可以送你七個字:未見過大蛇屙尿。去 ...

我都係咁話啊! 呢度好多人唔好講去住連旅行都未去過就咁多嘢講, 個個國家都有窮人同有錢人啦! 我唔係日日係屋企超級冇嘢做都費事嘥時間回呢D post.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

JoanC 發表於 20-4-4 23:14
我都真想咁問。

美國確診都係叫病人自己回家等,無藥無人 take care,自己好到就好,咁樣都叫做照顧?

當之前大家都睇少咗個疫情, 無做好預防,但去到一日萬幾兩萬人確診, 政府依然都叫你唔使帶口罩, 有病要係留喺屋企, 去到呼吸困難就死先至話可以去醫院, 呢三餐飯盒簡直貓哭老鼠! 竟然有人覺得係一個德政? 真係貽笑大方!

伯爵府

BK Milk勳章

這麼好,這點來說,真是不錯,紐約好多homeless.站在,面帶微笑地,一點都不自卑地向你要錢。這個時候他們肯定很困難。就怕太多人出來領free meals。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

bettylovingbb 發表於 20-4-5 00:18
我都係咁話啊! 呢度好多人唔好講去住連旅行都未去過就咁多嘢講, 個個國家都有窮人同有錢人啦! 我唔係日 ...

我相信香港人係全世界數一數二中意去旅行既人. 你呢度講呢句好多人連旅行都未去過好值得懷疑

水晶宮

熊熊老婆 發表於 20-4-4 21:15
如果連食都食唔飽嘅話,就會亂㗎啦! 到時一亂,個個仲要有支槍,真係唔敢想像
...

去殺人搶劫
自由太多會令世人失去平衡

首頁
12345...13

尾頁

跳至