自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我係嚴重路癡,行過很多次的路都可以無毫無印象。我連地圖都不懂看。同路人才明白我當中的苦況
我很多時侯會被身邊的人或新朋友有意無意取笑呢點

我想改變呢方面!我其實都想認到路,不知大家有無方法😞😞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Icy8899 發表於 20-4-5 01:26
我係嚴重路癡,行過很多次的路都可以無毫無印象。我連地圖都不懂看。同路人才明白我當中的苦況
...

用手機google map, 高德?
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

我同你一樣
所以我好鍾意問人路
路在口邊

認唔到咪仲好
條條路都有新鮮感
唔洗去旅行啦
出街又唔怕悶

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-4-5 01:28
用手機google map, 高德?

對我黎講無用
跟住走都錯得離譜
以我經驗問人最實在
仲要唔止問一個
一路行一路問快過睇google map

Mnbvcxdsa    發表於 20-4-5 10:17
wcpcelia    發表於 20-4-5 09:40

大宅

終於有同路人去過同一條路10幾次,完全唔記得,導航唔識睇,所以唔敢開車試過成日坐錯方向的車

珍珠宮

我是路盲,我覺得無得救,只有同路人先會明白找路找到身水身汗的感覺
有時會專登記住一d 商店可能會好d ... 但去既路同回既路我覺得唔同樣的

子爵府

我明呀,我望住google map明明喺附近總係去唔到。唯有認大路同大舖,記住左右,第一次去會論盡D,第二次就會記得了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

天佑我們 發表於 20-4-5 01:30
對我黎講無用
跟住走都錯得離譜
以我經驗問人最實在

咁嚴重? 我都會問人, 但問親都唔熟果頭, 好氣餒
放下自在

珍珠宮

天佑我們 發表於 20-4-5 01:30
對我黎講無用
跟住走都錯得離譜
以我經驗問人最實在

上次跟住 googlemap 越行越遠,真係低能到暈,又問唔到人因為只係搵一個地址,好難問人
有時我諗如果我要做送外賣果d 就死梗 天黑都送唔到比人

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-4-5 01:38
咁嚴重? 我都會問人, 但問親都唔熟果頭, 好氣餒

係呀,明明google話3分鍾到諗住急急腳行完就到,跟住變左8分鍾先到,轉左又睇轉右,跟住就15分鍾

我問人係問好幾個大家指差不多方向我先再行再問,有時真係會問到唔熟個頭既人我就問多幾個

伯爵府

天佑我們 發表於 20-4-5 01:52
係呀,明明google話3分鍾到諗住急急腳行完就到,跟住變左8分鍾先到,轉左又睇轉右, ...

我慘過你
google map 話5分鐘
我至少30分鐘先到

珍珠宮

畀面勳章

sasa@uk 發表於 20-4-5 01:49
上次跟住 googlemap 越行越遠,真係低能到暈,又問唔到人因為只係搵一個地址,好難問人
有時我諗如果我要 ...

完全明白
我都諗過如果真係送外賣應該天黑都未送到之如仲可能送完都唔識返鋪頭

但我而家睇開左啦
改變唔到唯有接受
其實認唔到路個人咪時常keep住行街有新鮮感囉幾好呀

珍珠宮

畀面勳章

007~sa 發表於 20-4-5 01:54
我慘過你
google map 話5分鐘
我至少30分鐘先到

我明,我都試過
所以而家好多時一路行一路睇自已行得有幾錯睇下點回頭

返工頭一個月真係要早D出門
成日唔同路線返公司
放工天黑左就死
好似去左旅行咁唔知自已係邊有時真係會被自已笑死

象牙宮

天佑我們 發表於 20-4-5 01:52
係呀,明明google話3分鍾到諗住急急腳行完就到,跟住變左8分鍾先到,轉左又睇轉右, ...

試下用距離黎行, 比用時間預得好d 如果左右分唔清就要望多兩次! 睇埋路牌門號就應該無錯喇
放下自在

男爵府

Icy8899 發表於 20-4-5 01:26
...

U r not alone me too!!

男爵府

天佑我們 發表於 20-4-5 01:57
完全明白
我都諗過如果真係送外賣應該天黑都未送到 ...

同感!送外賣早餐變宵夜

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我之前經常冇數據要去完全陌生城市一日遊。
我事先上網睇地圖,睇埋 3D 街景,背低曬所以街名舖頭,然後電話記事薄寫 “火車站出口向左行,第三個街口 Ash Street,左轉見到 XX 餐廳同藥房,右邊係匯豐銀行,第一個街口 Bay Road 過馬路,馬路對面係麥當勞” 之類。
寫低曬望住個電話 notepad 就可以行。

回程我都會寫低,因為方向、角度唔同。最好自己 Google Map 行一次俾自己有少少印象。

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-5 02:10
我之前經常冇數據要去完全陌生城市一日遊。
我事先上網睇地圖,睇埋 3D 街景,背低曬所以街名舖頭,然後電 ...

我都係
除非有鋪頭名比我跟住行
Google map方向 我次次去錯

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-4-5 02:03
試下用距離黎行, 比用時間預得好d 如果左右分唔清就要望多兩次! 睇埋路牌門號就應該無 ...

多謝你意見
我下次有機會試下

我搵過門牌搵唔到我要既號數
原來我行單雙數街但我其實要去單數

珍珠宮

畀面勳章

觀音娘娘 發表於 20-4-5 02:05
同感!送外賣早餐變宵夜

最慘日頭好不容易認到條路
一入黑就唔知自已係邊個下真心覺得自已豬得好好笑

首頁
12345...6